Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Lucky Luke - Värmlands tjusigaste valack

För 15 år sedan hade Lucky Luke, i dag 31 år, inte långt kvar att leva.
Eva Karlsson Publicerad

Han är född 1981 enligt passet men annars är hans ursprung luddigt, troligen är han halvblod och förmodligen kommer han från Polen. När han var femton och ridhäst i Karlstad verkade allt ta slut. Lucky Luke var slö, törstig, hade smärtattacker och bet sig i sidan. Veterinärerna på hästkliniken i Uppsala upptäckte att han hade nedsatt njurfunktion. Prognosen var dålig, en häst med sådana problem lever inte länge.

- Han dricker mycket men annars har jag inte märkt något särskilt, säger hans ägare Carina Möller.

Carina har alltid ridit utom under några år då hon fick sina två barn och tog en paus. När hon blev sugen igen frågade hon sin kusin som har ett stall om det fanns någon häst som hon kunde rida. Lucky Luke hade tid.

- Han var snäll men busig och bångstyrig i skogen. Han bockade och sprang. Jag sa: Det här är ingen häst för mig.

Två år senare, 2001, när Lucky Luke fyllt tjugo år, frågade dåvarande ägaren om Carina ville ha honom.

- Nu är han en häst som jag inte kan vara utan. Han är helt underbar.

Har han slutat att busa?

- Ja, fast ibland tar han glädjeskutt, men det ser jag bara som positivt. Då vet jag att han har livsglädjen kvar.

Beskriv honom.

- Han är snäll och klok och tar det mesta med ro. När barnen var små sprang de runt hans ben och under hans mage utan att han protesterade. Häromdagen när vi red i skogen hade det kommit snö och en stor tall knäcktes och föll över grusvägen alldeles bakom oss. Han tog några galoppsprång men lugnade sig snart. En annan gång fastnade Lucky med hoven i en grenklyka. Jag trodde nog att han skulle få panik, men i stället stod han still så att jag kunde hoppa av och dra isär grenen.

- Lucky är 1,66 meter i mankhöjd. Han är svart, har vit bläs och tre vita strumpor. En ridande flicka som vi mötte en gång sa: "Åh, har han tre vita strumpor, då har han varit kung i sitt tidigare liv."

Måste du ta hänsyn till hans höga ålder när du rider?

- Det är mer hans dagsform som jag tar hänsyn till. Är han trött rider jag lugnare. Han är fin för sin ålder men har tappat muskler och är lite snubblig på sommaren. Vinter och snö är hans melodi. Då blir han piggare.

Hur ofta rider du honom?

- Det blir fyra fem gånger i veckan, någon timme åt gången, men jag är också hos honom och ger honom mat, ryktar och mockar. Jag får även hjälp av en tjej.

Har han någon favoritmat?

- En favorit är fruktsallad på morötter, apelsiner och äpplen men han äter det han får med god aptit.

Har du tävlat med honom?

- När Lucky var runt tjugofem var vi med i några hopptävlingar på ridskolenivå. Han tycker fortfarande att det är roligt. Jag släpper lös honom i paddocken och så springer han flera varv och hoppar själv. Det syns att han har skoj för han gnäggar och har öronen framåt medan hans svansföring och benlyft är höga.

Han borde ha hetat Jolly Jumper.

- Hans bästa kompis i hagen heter Indiana Jones (en 29-årig valack) så de är två som har samma problem med att ha namn efter människor.  

Fotnot 1: Valack är en kastrerad hingst.
Fotnot 2: Seriefiguren Lucky Luke är en cowboy som "drar snabbare än sin egen skugga". Hans häst heter Jolly Jumper och är mycket intelligent.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

När ljuset blir till mörker – så klarar du vårdepressionen

Dagarna blir bara ljusare och varmare. Våren efterlängtad av många men inte av alla. För en del är årstiden förknippad med trötthet och en känsla av nedstämdhet.
Petra Rendik Publicerad 7 april 2025, kl 06:00
Vårdepression. Till vänster en ung skejtboardåkare, till höger en ledsen kvinna på en parkbänk om våren.
Våren är här, men inte alla känner sig pigga. Årstidsbunden depression kan drabba även under ljusare tider. Psykologen Martina Nelson förklarar varför och ger råd för att må bättre under våren. Foto: Jessica Gow/TT/Colourbox.

Plötsligt är det är ljust när vi går till jobbet och ljust när vi kommer hem. Våra vintertrötta kroppar fylls med energi och glädje.

Men för ungefär 15 procent av befolkningen blir det precis tvärtom. Man känner sig mosig, nere och trött, får svårt att sova och tappar motivationen att göra roliga saker. Årstidsbunden depression eller nedstämdhet förknippas oftast med hösten och mörkret. Men vårljuset kan också vara en utmaning för många. 

En trolig hypotes är att den biologiska klockan hamnar i ofas när dagarna bli längre och ljusare. Det i sin tur påverkar hormoner och humör. Därför kan de som känner sig trötta under våren också ha något svårare att anpassa sig till sommartid.

Press att vara social och glad

Martina Nelson pyskolog
Martina Nelson. Foto: Caroline Andersson Renaud.

Man tror att kroppen inte riktigt är redo för skiftningar med ljusförändringarna, det i kombination med en sårbarhet för depression. Men en annan aspekt är också att många känner en press på att våren ska vara en nystart, vi ska vara glada och sociala. Och så känner man inte alls så, säger psykologen Martina Nelson.

Det varierar från person till person hur hårt man drabbas. Majoriteten drabbas inte av en regelrätt diagnosticerad depression. Ungefär en till två procent blir så pass dåliga att de till exempel inte klarar av att gå till jobbet. Då behöver man ibland behandlas med till exempel KBT, ljusterapi och antidepressiva läkemedel.

För alla andra vårtrötta själar finns relativt enkla medel att ta till för att må bättre.

Det låter kanske tråkigt men det handlar om att hålla rutiner så gott det går. Försök att inte ändra på dygnsrytmen, lägg dig och vakna ungefär samma tid. Det är också viktigt att röra på sig och ät regelbunden och bra mat, säger Martina Nelson.
 

Inte alla blir pigga på våren

Utgå heller inte ifrån att alla i din omgivning känner sig pigga på våren, det minskar den sociala stressen. Och på arbetsplatsen kan vi alla göra en insats som kan hjälpa en kollega som inte mår så bra tycker Martina Nelson.

Försök att komma ut en stund varje dag, kanske på lunchen. Ta en kaffe eller picknik ihop när det är ljust ute. Det kan kännas motigt men i längden mår vi bra av det.

Något mer man kan göra?

Kom ihåg att du inte ensam om må så här och vårtröttheten går ofta över efter några veckor.