Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Knäpptyst after work

Ingen öl. Inga mobiler. Inget mingel. Och knäpptyst. Det är inte mycket som påminner om en traditionell after work när det kommer till ”tyst AW”.
Petra Rendik Publicerad
Illustration. Annelie Carlström

Konceptet Off the Work eller ”tyst AW” som startades i Malmö i början av året. Det går ut på att göra ingenting under tystnad, men ändå få social samvaro med andra människor utan krav på prestation. I två timmar. En digital detox där hjärnan får gå offline.

Men går inte AW ut på att vi ska prata med kollegor utanför jobbet?
– Det ena utesluter inte det andra. Vissa AW är till för att mingla på, andra att vila på. En AW är en bro mellan jobb och hem – vårt koncept är en vilsam bro, säger Victoria Palm, en av initiativtagarna till Off the Work.

Arrangemangen har snabbt blivit fullbokade och deltagarna har enligt Victoria förvånats över hur snabbt två timmar går, hur tankarna blir klarare, andningen djupare och att känslan av avslappning sitter i dagar efter.

En annan intressant sak är att flera deltagare upplever att de lärt känna varandra fast de umgåtts utan att se varandra i ögonen eller prata.

– Att vara i tystnad, utan telefoner och klockor, i en grupp skapar en stark sammanhållning. Men det hjälper också din hjärna att återhämta sig och minska stressnivåerna, säger Victoria.

Vilket råd har du till arbetsplatser som vill testa en tyst AW?
– Se det som ett perfekt tillfälle att börja samtala om välmående på arbetsplatsen. Avstressade medarbetare förstår varandra och sig själva bättre. Detta är ett kraftfullt verktyg grundat i forskning som hjälper människor att samarbeta.

Läs mer: Mindfulness – smart eller trams?

Läs mer: Äntligen fredag!

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Ny forskning: automatkaffe är onyttigt

Brukar du svära över blaskigt automatkaffe? Nu får du en till anledning: det är onyttigare än kaffet du brygger hemma. Det visar en ny studie.
Noa Söderberg Publicerad 31 mars 2025, kl 06:00
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Foto: Jessica Gow/TT.

Forskarna har jämfört automatkaffe med sådant som bryggts i perkolator, espressomaskin, kaffepress, vanlig hemmabryggare och på spisen. Resultatet: maskinerna vi har på jobbet ger kaffe som är sämre för kroppens kolesterolvärden.

– Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet. Vi har undersökt fjorton maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe, säger David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Filtret avgör hur nyttigt kaffet är

Det rör sig om ämnena cafestol och kahweol, som är naturligt förekommande i kaffe oavsett bryggmetod. Men halterna är alltså mycket högre i automatkaffe än exempelvis bryggkaffe, eftersom ett kaffefilter fångar upp ämnena.

Sedan tidigare är det känt att kokkaffe innehåller höga halter av de kolesterolhöjande ämnena. Därför har de nordiska länderna näringslivsrekommendationer om att dra ner på, eller helt utesluta, kokkaffe.

Automatkaffe kan påverka blodfetter

Forskarna har åkt till olika arbetsplatser och testat totalt fjorton kaffeautomater. Mätvärdena skilde sig åt beroende på modell och testtillfälle. Den vanligaste typen av automat är också den som ger högst nivå av kolesterolhöjande ämnen, enligt forskarna.

Espressokaffe innehöll också höga halter av ämnena vid vissa provtillfällen, men svaren skilde sig kraftigt åt.

– Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra, säger David Iggman.

Samtidigt betonar han att det krävs en kontrollerad studie för att ta reda på exakt hur en människas blodfetter påverkas av att dricka just automatkaffe.