Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

KBT ger verktyg att hantera flygrädslan

KBT-terapi botar inte flygrädslan, utan ger dig verktyg att handskas med den. Det menar psykologen Therese Sandgren, som träffat många flygrädda genom åren.
Petra Rendik Publicerad
Anna Svanberg
KBT ger dig mentala verktyg för att hantera din rädsla. Steg för steg lär man sig att acceptera oron och ändå våga göra det - till exempel flyga. Anna Svanberg

Vad handlar egentligen flygrädsla om?
– Vi flyger tack vare människans förmåga att uppfinna saker, men flygning är något vi egentligen inte är skapta för att göra. Man kan jämföra det med att känna obehag när vi börjar tänka på vad som finns i rymden – det är helt enkelt för stort och svårt att greppa.

– Men rädslan ser olika ut från person till person. Vissa är rädda för att störta, andra känner obehag av att vara instängda och inte kunna påverka situationen.

Går den att  bota?
– Eftersom rädsla är en naturlig känsla som vi till viss del alltid kommer att känna är målet med KBT inte att bli av med rädslan utan i första hand att lära sig att hantera den, så att den inte begränsar oss.

Hur funkar KBT?
– Jag gör en plan tillsammans med klienten om hur vi stegvis kan möta obehaget. Klienten får verktyg för att hantera tankar och känslor som dyker upp – hur gör jag till exempel när hjärnan får panik om jag hör ett konstigt ljud från planet? Vad gör jag med känslorna i kroppen när jag blir rädd?

Fungerar KBT för alla med flygfobi?
– På gruppnivå har KBT visat sig ge goda resultat för behandling av rädslor och fobier. Men ibland fungerar det inte. Rädslan kan bottna i annat, det som verkar vara en fobi kan ha andra underliggande orsaker.

– I behandlingen exponeras man för det man är rädd för, men vi kan ha gått för fort fram. Behandlingen kan också ha avslutats för tidigt så att klienten faller tillbaka i gamla mönster.

När ska man söka hjälp?
– Om du upplever att rädslan är så stark att den begränsar dig, så att du inte kan leva det liv du vill leva.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Ny forskning: automatkaffe är onyttigt

Brukar du svära över blaskigt automatkaffe? Nu får du en till anledning: det är onyttigare än kaffet du brygger hemma. Det visar en ny studie.
Noa Söderberg Publicerad 31 mars 2025, kl 06:00
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Foto: Jessica Gow/TT.

Forskarna har jämfört automatkaffe med sådant som bryggts i perkolator, espressomaskin, kaffepress, vanlig hemmabryggare och på spisen. Resultatet: maskinerna vi har på jobbet ger kaffe som är sämre för kroppens kolesterolvärden.

– Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet. Vi har undersökt fjorton maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe, säger David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Filtret avgör hur nyttigt kaffet är

Det rör sig om ämnena cafestol och kahweol, som är naturligt förekommande i kaffe oavsett bryggmetod. Men halterna är alltså mycket högre i automatkaffe än exempelvis bryggkaffe, eftersom ett kaffefilter fångar upp ämnena.

Sedan tidigare är det känt att kokkaffe innehåller höga halter av de kolesterolhöjande ämnena. Därför har de nordiska länderna näringslivsrekommendationer om att dra ner på, eller helt utesluta, kokkaffe.

Automatkaffe kan påverka blodfetter

Forskarna har åkt till olika arbetsplatser och testat totalt fjorton kaffeautomater. Mätvärdena skilde sig åt beroende på modell och testtillfälle. Den vanligaste typen av automat är också den som ger högst nivå av kolesterolhöjande ämnen, enligt forskarna.

Espressokaffe innehöll också höga halter av ämnena vid vissa provtillfällen, men svaren skilde sig kraftigt åt.

– Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra, säger David Iggman.

Samtidigt betonar han att det krävs en kontrollerad studie för att ta reda på exakt hur en människas blodfetter påverkas av att dricka just automatkaffe.