Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Inköpare

Margareta Welinder är inköpare på Hennes & Mauritz sedan 2001. Hon är uppväxt med textilt hantverk på olika sätt och har alltid tyckt att det är roligt med färg och form.
Eva Karlsson Publicerad

Vad behöver man för utbildning? 

- En ekonomi- och textilutbildning som grund är bra. Många kommer också från butikssidan, de söker sig hit när de vill göra något nytt.

Vilken kollektion jobbar ni med nu?

- Vi jobbar alltid med pågående säsong och de två påföljande, just nu hösten 2009 och våren 2010. Jag ansvarar för inköp av barnjeans.

Hur ofta är du på resande fot och vilka länder besöker du?

- Jag reser fyra fem gånger per år, till Kina, Bangladesh och Turkiet. Andra inköpare åker till andra produktionsländer.

- Vi åker också på inspirationsresor. Då reser design och vi inköpare ihop och det kan vara allt från New York till Paris till att gå ut på stan här i Stockholm. Vi brukar vara borta två till fem dagar. 

Kontrollerar du som inköpare att fabrikerna har schysta villkor?

- Jag personligen kontrollerar inte det utan det gör företaget. Alla leverantörer skriver på avtal med H&M om vad som gäller. Sedan följs det upp med oanmälda besök och kontroller.

Hur går diskussionerna på H&M när det gäller svininfluensan?

- Vi har inte fått några instruktioner. Känns något olustigt på något sätt så åker vi inte. Sunt förnuft gäller.

Berätta om en rolig dag på jobbet.

- När vi reser ut till våra produktionsländer och träffar våra kollegor och vi kan lösa mycket på plats då är det riktigt kul. En bra affär är alltid roligt. När vi får bra priser kan vi erbjuda kunderna snygga plagg till kanonpris.

- Roligast var nog när vi var i Karachi och åkte bil inne i stan. Vi var på väg till en marknad och det var ganska trångt och trafiken flöt sakta. Helt plötsligt kom en kamel eller dromedar med en släpkärra dragandes bakom sig. När den kom jämsides med bilen såg vi att den var gigantisk. Vi skulle ha kunnat parkera under den utan att den hade rört biltaket. Näsborrarna var lika stora som apelsiner. Det kändes helt absurt.

Vad kan gå fel?

- Kommunikation är A och O. Ibland blir det missförstånd när vi mejlar våra produktionskontor men det brukar lösa sig.

- Jag lägger väldigt lite energi på saker som stör mig. Är det något som känns konstigt eller inte bra så löser vi det. Ibland blir det som jag vill och ibland blir det som någon annan vill och det får man leva med. 

Är du nöjd med din lön?

- Ja. 

Har ni särskilda förmåner, som rabatt på kläder?

- Vi har gratis kaffe, te, frukt, friskvårdsbidrag, fri anmälningsavgift till en del lopp (Vasaloppet, Vårruset etc), personalrabatt i butik plus rabatter på en del hotell, biluthyrning, glasögon, tandläkare.

- Vi har en fantastisk personalmatsal med god mat som jag ser som en förmån. I stället för att gå ut och leta lunchmat kan vi köpa här på kontoret till ett bra pris.

Hur kopplar du av på fritiden?

- På vintern blir det mycket skidor, på sommaren kajak. Det är självklart alltid Skåne på sommaren. Det finns inget som sand mellan tårna och ett antal pocketböcker varvat med ett glas rosé. 

Fakta

Lönen för en inköpare med nedanstående arbetsuppgifter låg enligt 2007 års lönekatalog på 27 300 - 33 900 kronor.

Analyserar och bedömer marknads- och leverantörsförhållanden, söker nya respektive upprätthåller kontakter med befintliga leverantörer och begär in offerter och väljer leverantörer, förhandlar och sluter avtal.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

När ljuset blir till mörker – så klarar du vårdepressionen

Dagarna blir bara ljusare och varmare. Våren efterlängtad av många men inte av alla. För en del är årstiden förknippad med trötthet och en känsla av nedstämdhet.
Petra Rendik Publicerad 7 april 2025, kl 06:00
Vårdepression. Till vänster en ung skejtboardåkare, till höger en ledsen kvinna på en parkbänk om våren.
Våren är här, men inte alla känner sig pigga. Årstidsbunden depression kan drabba även under ljusare tider. Psykologen Martina Nelson förklarar varför och ger råd för att må bättre under våren. Foto: Jessica Gow/TT/Colourbox.

Plötsligt är det är ljust när vi går till jobbet och ljust när vi kommer hem. Våra vintertrötta kroppar fylls med energi och glädje.

Men för ungefär 15 procent av befolkningen blir det precis tvärtom. Man känner sig mosig, nere och trött, får svårt att sova och tappar motivationen att göra roliga saker. Årstidsbunden depression eller nedstämdhet förknippas oftast med hösten och mörkret. Men vårljuset kan också vara en utmaning för många. 

En trolig hypotes är att den biologiska klockan hamnar i ofas när dagarna bli längre och ljusare. Det i sin tur påverkar hormoner och humör. Därför kan de som känner sig trötta under våren också ha något svårare att anpassa sig till sommartid.

Press att vara social och glad

Martina Nelson pyskolog
Martina Nelson. Foto: Caroline Andersson Renaud.

Man tror att kroppen inte riktigt är redo för skiftningar med ljusförändringarna, det i kombination med en sårbarhet för depression. Men en annan aspekt är också att många känner en press på att våren ska vara en nystart, vi ska vara glada och sociala. Och så känner man inte alls så, säger psykologen Martina Nelson.

Det varierar från person till person hur hårt man drabbas. Majoriteten drabbas inte av en regelrätt diagnosticerad depression. Ungefär en till två procent blir så pass dåliga att de till exempel inte klarar av att gå till jobbet. Då behöver man ibland behandlas med till exempel KBT, ljusterapi och antidepressiva läkemedel.

För alla andra vårtrötta själar finns relativt enkla medel att ta till för att må bättre.

Det låter kanske tråkigt men det handlar om att hålla rutiner så gott det går. Försök att inte ändra på dygnsrytmen, lägg dig och vakna ungefär samma tid. Det är också viktigt att röra på sig och ät regelbunden och bra mat, säger Martina Nelson.
 

Inte alla blir pigga på våren

Utgå heller inte ifrån att alla i din omgivning känner sig pigga på våren, det minskar den sociala stressen. Och på arbetsplatsen kan vi alla göra en insats som kan hjälpa en kollega som inte mår så bra tycker Martina Nelson.

Försök att komma ut en stund varje dag, kanske på lunchen. Ta en kaffe eller picknik ihop när det är ljust ute. Det kan kännas motigt men i längden mår vi bra av det.

Något mer man kan göra?

Kom ihåg att du inte ensam om må så här och vårtröttheten går ofta över efter några veckor.