Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Dekoratör/kreativ designer

- Den ena dagen är inte den andra lik. Det händer nya saker hela tiden.
Det säger Sveneric Jernberg som har jobbat med design och dekorationer på Marabou, numera Kraft Foods, sedan 1966.
Linda Svensson Publicerad
Sveneric Jernberg jobbar som dekoratör och kreativ designer på Marabou.

Vilka arbetsuppgifter har du?

- Jag jobbar mycket med mässor och designar konferenser. Jag jobbade mer med dekorationer när vi hade egna butiker.

Hur hamnade du här?

- Jag jobbade på ett modehus nere vid Norrmalmstorg. Då hade Marabou en butik där som jag brukade gå förbi. Jag tyckte att de hade snygga och roliga skyltningar, så när jag såg att de annonserade efter folk sökte jag jobbet. Det var 1966.

Och du har varit företaget troget sedan dess?

- Jag slutade och var borta ett år. Då provade jag att jobba inom KF. Men jag kom tillbaka. Det här är ett företag där det händer väldigt mycket, och man har resurser.

- Jag var i Ryssland när det öppnade upp mot väst. Jag gjorde julskyltning i en butik, det hade de aldrig sett förr. Vi var tvungna att ha vakter utanför skyltfönstret dygnet runt för att de inte skulle slå in rutorna och ta godiset.

Behöver man någon särskild utbildning?

- Det finns dekorationsskolor numera. Men det är ett jobb som håller på att försvinna. Stora företag har fortfarande egna dekoratörer, men annars är det nog svårt. Vi var 6-8 dekoratörer här när jag började. Nu är jag ensam.

Vilka egenskaper bör man ha?

- Man ska vara väldigt kreativ. Det är nytt hela tiden, det är aldrig slentrian. Man bör ha känsla för form och färg.

Har ni några förmåner?

- Vi har en egen personalbutik där vi kan köpa godis lite billigt.

Tröttnar man nånsin på godis?

- Nej, faktiskt inte. Då hade jag nog slutat.

Vilket är ditt favoritgodis?

- De här nya Premiumkakorna med lite mörkare choklad tycker jag om.

Finns det någon period som är lite stressigare?

- Ja, det är nu på våren. Då brukar jag hjälpa dem på Gröna Lund och andra nöjesparker att ställa i ordning till exempel chokladhjulen med Marabouprodukter, så att det ser mycket ut.

Får de eller köper de era produkter?

- De köper dem. Sedan får de väl någon form av rabatt. Det är bra reklam för oss att finnas där.

Påverkas godisbranschen av lågkonjunkturen?

- Nej, den brukar inte göra det. Det är väl tröstätande. Om man inte har råd att köpa dyra saker så köper man i alla fall lite godis. Vi satte nytt rekord i försäljning förra året.

Är du nöjd med lönen?

- Nja, man skulle kunna tjäna mycket mer som frilans eller på någon byrå. Men det är trivselfaktorn också. Lönen är inte det viktigaste. Då hade man nog valt något annat.

Fakta

Lönerna varierar bland dekoratörer, berättar Agneta Funseth, statistiker på Unionen. Det är viktigt att komma ihåg att det är individuell lönesättning, men ett vanligt lönespann ligger på mellan 22 000 kronor och 28 000 kronor i månaden.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Så hälsosam är en vit månad

Blir det lätt ett glas för mycket? Lite för ofta? Gör drickandet att du ibland känner dig trött och seg på jobbet? Då kan det vara läge för en alkoholpaus.
Publicerad 25 augusti 2025, kl 05:59
Kompisar cyklar i skogen
Att ta en paus från alkohol en period har en rad fördelar både fysiskt och mentalt. Foto: Colourbox

På bara en vit månad utan alkohol sker en rad mätbara och positiva förändringar i både kropp och knopp.

– Du blir mer alert, klarare i tanken och sover bättre. Minnet såväl som det rationella tänkandet förbättras. Många blir förvånade över hur de nästan omgående känner sig piggare och vitalare, säger Sven Andréasson, alkoholläkare, professor emeritus och verksam vid Riddargatan 1, en mottagning för alkohol och hälsa i Stockholm.

Han poängterar att även de som bara brukar dricka måttligt upplever dessa positiva förändringar, som påverkar både arbetsprestationen och det allmänna välbefinnandet.

– Det är få människor som inte märker av de positiva effekterna av en vit månad, säger Sven Andréasson.

Bättre psykiskt mående snabbt

Förutom att du får mer energi kan en alkoholpaus sannolikt göra att du också mår psykiskt bättre. 

Visserligen kan ett glas eller två liva upp. Men bara för stunden. Planering, rationellt tänkande och impulskontroll, funktioner som sitter i den främre delen av hjärnan, släcks ner när du dricker. Det kan vara belönande och avslappnande på kort sikt men är mer förödande ur ett längre perspektiv.

Även i små mängder triggar alkohol kroppens stressystem. Halterna av stresshormonerna kortisol, noradrenalin och adrenalin ökar när vi dricker. Vid regelbundet bruk riskerar man ett kroniskt stresspåslag. Det gör att alkohol ökar oro och ångest.

– Regelbunden alkoholkonsumtion kan också ha en depressiv effekt, säger Sven Andréasson.

Dessutom är alkohol passiviserande. Du sätter inte i gång med olika projekt när du tagit ett glas utan blir ofta okoncentrerad och initiativlös. Och det gäller inte minst dagen därpå.

5 plus med en alkoholpaus

1. Hjärnan får vila. Alkohol leder till förändringar i hjärnan och i princip alla funktioner påverkas. Men hjärnan återhämtar sig i de flesta fall.

2. Bättre psykiskt mående. Du blir piggare och får mer saker gjorda. Oro, ångest och depression dämpas.

3. Bättre sömn. Alkohol gör att sömnen blir ytligare och den välgörande djupsömnen försvinner. Det gör att du blir trött dagen efter.

4. Mer frihet. Alkohol har en passiviserande verkan. Du kan heller inte köra bil eller gå på gym. Många undviker också andra människor när de druckit. Handlingsfriheten ökar när du är nykter.

5. Bättre hälsa. Det blir lättare att se vilka hälsoproblem som försämras av alkohol. Redan efter någon vecka märker du förbättringar när det gäller exempelvis blodtryck och långdragna infektioner.

Det finns alltså goda skäl för en helnykter period för att orka mer både på jobbet och på fritiden.

Även de rent fysiska hälsovinsterna av en alkoholfasta är påtagliga. Alkohol har en toxisk effekt på kroppens alla vävnader och celler. Men om du slutar att tillföra den giftiga substansen sker en naturlig normalisering och återhämtning för flera funktioner i kroppen.

Bättre blodtryck och levervärden

– En vit månad ger genomgående positiva fysiska förändringar. Blodtryck och kolesterol, som är riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar sjunker. Levervärdena blir bättre. Dessutom håller de goda effekterna i sig under sig lång tid, säger Sven Andréasson.

Alkohol är också mer skadligt än man hittills har trott.

– Senare års forskning visar att det inte finns några hälsovinster ens vid ett måttligt drickande. En drink förkortar livet med fem minuter. Det är en envis myt att en liten mängd alkohol är bra för hälsan.

Andréasson framhåller att en månads alkoholpaus kan bli en möjlighet att reflektera, för att kanske förändra sina vanor.

– Det kan väcka frågor som: Vad är en lagom nivå av drickande för mig? Vad ska jag göra i stället för att dricka? Vad tycker jag är kul och meningsfullt?

– Förutom alla hälsovinster kan en vit månad också bli startskottet till att ta upp intressen och aktiviteter som du lagt på hyllan, säger Sven Andréasson.

Text: Gertrud Dahlberg

Så kommer du igång

1. Skriv ned din målsättning. Varför vill du ta en paus? Hur ser en schyst framtida alkoholkonsumtion ut för dig? Hur mycket vill du dricka per vecka och vid varje tillfälle?

2. Registrera din nuvarande konsumtion.

3. Hur ska du hantera det sociala livet? Hur kan du tacka nej ibland? Finns det sammanhang när det lätt blir för mycket? Är det i så fall läge att skippa dem?