
Vilka arbetsuppgifter har du?
- Jag jobbar mycket med mässor och designar konferenser. Jag jobbade mer med dekorationer när vi hade egna butiker.
Hur hamnade du här?
- Jag jobbade på ett modehus nere vid Norrmalmstorg. Då hade Marabou en butik där som jag brukade gå förbi. Jag tyckte att de hade snygga och roliga skyltningar, så när jag såg att de annonserade efter folk sökte jag jobbet. Det var 1966.
Och du har varit företaget troget sedan dess?
- Jag slutade och var borta ett år. Då provade jag att jobba inom KF. Men jag kom tillbaka. Det här är ett företag där det händer väldigt mycket, och man har resurser.
- Jag var i Ryssland när det öppnade upp mot väst. Jag gjorde julskyltning i en butik, det hade de aldrig sett förr. Vi var tvungna att ha vakter utanför skyltfönstret dygnet runt för att de inte skulle slå in rutorna och ta godiset.
Behöver man någon särskild utbildning?
- Det finns dekorationsskolor numera. Men det är ett jobb som håller på att försvinna. Stora företag har fortfarande egna dekoratörer, men annars är det nog svårt. Vi var 6-8 dekoratörer här när jag började. Nu är jag ensam.
Vilka egenskaper bör man ha?
- Man ska vara väldigt kreativ. Det är nytt hela tiden, det är aldrig slentrian. Man bör ha känsla för form och färg.
Har ni några förmåner?
- Vi har en egen personalbutik där vi kan köpa godis lite billigt.
Tröttnar man nånsin på godis?
- Nej, faktiskt inte. Då hade jag nog slutat.
Vilket är ditt favoritgodis?
- De här nya Premiumkakorna med lite mörkare choklad tycker jag om.
Finns det någon period som är lite stressigare?
- Ja, det är nu på våren. Då brukar jag hjälpa dem på Gröna Lund och andra nöjesparker att ställa i ordning till exempel chokladhjulen med Marabouprodukter, så att det ser mycket ut.
Får de eller köper de era produkter?
- De köper dem. Sedan får de väl någon form av rabatt. Det är bra reklam för oss att finnas där.
Påverkas godisbranschen av lågkonjunkturen?
- Nej, den brukar inte göra det. Det är väl tröstätande. Om man inte har råd att köpa dyra saker så köper man i alla fall lite godis. Vi satte nytt rekord i försäljning förra året.
Är du nöjd med lönen?
- Nja, man skulle kunna tjäna mycket mer som frilans eller på någon byrå. Men det är trivselfaktorn också. Lönen är inte det viktigaste. Då hade man nog valt något annat.
Fakta
Lönerna varierar bland dekoratörer, berättar Agneta Funseth, statistiker på Unionen. Det är viktigt att komma ihåg att det är individuell lönesättning, men ett vanligt lönespann ligger på mellan 22 000 kronor och 28 000 kronor i månaden.