För många innebär semester tid för återhämtning och reflektion. Drömmen om att göra något nytt växer ofta under ledigheten. Kanske kommer du fram till att du vill byta jobb eller börja plugga? Eller så har du kommit till insikt om att du behöver ändra saker på ditt befintliga jobb för att förbättra din tillvaro.
Men förändringar, stora som små, är ingen lätt sak. Att ändra något är krävande, ibland läskigt och gör därför att vi undviker det trots att vi vet att det är precis vad vi behöver för att må bra.
– Ofta kommer vi tillbaka efter semestern med ny ork och nya idéer. Så trycker vi gasen i botten, flammar upp och slocknar lika snabbt. Ta i stället vara på den där känslan av nystart och förvalta den, säger coachen och entreprenören Kristina Närman som driver The Professional Freedom Academy som vill hjälpa människor att skapa sina ideala arbetsliv.
Hur gör man det då?
Knepen är på många vis rätt självklara och kan uppfattas lite klyschiga men ger resultat, förklarar Kristina Närman.
– Det tuffaste är att påbörja en förändring, starten kostar mest energi. Fundera på hur du kan hjälpa dig själv på bästa sätt och börja enkelt, nästan löjligt enkelt.
Kristinas bästa tips på hur du får en bra jobbhöst
Kickstarta hösten, är det verkligen nödvändigt?
Vi pratar inte om en rivstart utan att ta vara på känslan att du vill göra något annat. Du är utvilad och har haft semester, läget är med andra ord perfekt. Ett tips är att åka på kickoff med dig själv. Du läser rätt, med dig själv. Åk bort en helg och lämna alla måsten, borden och allt du ska. Eller avsätt några timmar bara med dig själv i solstolen på altanen så länge vädret tillåter och nysta vidare på din nystart.
Men hösten känns så lång och mörk, hur ska jag härda ut till jul?
Hjälp hjärnan att fokusera på rätt saker. Tänker du att hösten är oändligt lång och trist, då blir det en sanning. Avsätt en stund varje kväll med att skriva ner det som har varit roligt eller positivt under dagen. Hjälp hjärnan att upptäcka det som faktiskt är bra.
Hur hittar jag tillbaka till arbetsglädjen utan att behöva byta jobb?
Du gillar ditt jobb och kollegorna. Men glöden saknas. Ibland kan det räcka med att prata med din arbetsgivare. Säg att du trivs men behöver hjälp att hitta energi. Det visar på att du tar ansvar och initiativ.
En vanlig missuppfattning är att vi tror att alla andra vet hur vi känner och tänker. Men så är det sällan. Så börja prata och berätta vad du vill, med chefen, en kollega eller någon annan som du har förtroende för. Det är en viktig faktor i att skapa förändring i det lilla.
Men jag vill säga upp mig, hur vet jag att jag fattar rätt beslut?
Det är så klart individuellt men arbetslivet är lite som en privat relation, det finns dåliga dagar det finns bra dagar. Gör en utvärdering under en längre tid. Det kanske är rätt att din förändring innebär att ta steget och säga upp dig.
Men sov ändå på saken, så du inte handlar i affekt.
Jag behöver en förändring men hur ska jag våga ta steget?
Följ minsta motståndets lag.
Gör det löjligt enkelt. Vill du promota dig själv som ledare, börja med att dela en artikel om ledarskap på Linkedin.
Vill du testa att starta eget men vågar inte säga upp dig? Fråga om du kan gå ner i arbetstid. Då har du kvar inkomst samtidigt som du får tid att utforska nya områden. En förändring behöver inte innebära en clean cut med det gamla. Små, små steg kan ta dig långt.
Fatta ett beslut.
Det är så frestande att hålla alla dörrar lite öppna. Men då gör vi oss själva en otjänst. Bestäm dig för att utforska en dörr, stäng de andra så länge för du kan alltid öppna dem senare.
Gör en korrekt riskanalys.
Vi är duktiga på att överskatta det som kan gå fel, och underskatta det som kan gå rätt. Det är lätt att stressa upp sig. Tänk om jag inte kan betala mina räkningar om jag säger upp mig? Tänk om jag får sparken om jag pratar med chefen om att jag har tappat arbetslusten? Tänk om jag aldrig får ett nytt jobb då?
Hur sannolikt är det att det värsta kan inträffa? Rätt ofta ganska osannolikt. En förändring kan vara associerad med en risk du inte är beredd att ta. Men då har du i alla fall fattat ett beslut.