Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

9 knep mot huvudvärk

Ont huvudet igen? Du är inte ensam. En av sex i Sverige har huvudvärk minst en gång i veckan enligt en ny undersökning. Och det är framför allt kvinnor som drabbas.
Petra Rendik Publicerad
Tirachard Kumtanom/Colourbox.com
Trött på att ha ont i huvudet? Det finns knep som kan hjälpa för att underlätta arbetsdagen. Tirachard Kumtanom/Colourbox.com

Att ha ont i huvudet då och då är vanligt och oftast ofarligt. Men det gör det inte mindre besvärligt för det. Migrän och förkylningar är vanliga anledningar till huvudvärk men allra vanligast är spänningshuvudvärk.

Stress, oro och felaktiga arbetsställningar kan få den friskaste skalle att dunka av smärta. Hormoner, synfel och problem med käkleder och tänder är andra vanliga orsaker till spänningshuvudvärk. Enligt undersökningen från Novus* drabbas kvinnor mest, fler än en av fem uppger att de har ont i huvudet minst en gång i veckan. Men det finns lindring att få.

Att ta en värktablett kan hjälpa snabbt men det finns även andra knep som kan råda bot på huvudvärk.

Här får du några tips

1. Ställ dig upp från skrivbordet, sträck på dig och gå ett varv. Sänk axlarna och andas. Testa en avslappningsövning om du har någon på lut.

Läs mer: Sitta eller Stå? Både och!

2. Ta en paus från skärmarna. Ingen dator, padda eller mobil i några minuter. Ljuset kan förvärra huvudvärken, likaså att försöka läsa text i mobilen.

Läs mer: Behöver du IT-fasta?

3. Prata med chefen eller arbetsmiljöombudet och be om att ergonomin ses över. Hur sitter du framför datorn? Är stolen rätt inställd? Är det för mörkt på kontoret?

Läs mer: Dålig belysning på jobbet kan ge värk

4. Boka in tid för massage eller be en kollega, om det känns okej, att massera nacke och axlar.

5. När åt du senast? Håll blodsockernivån i balans. Slarva inte med lunchen och ta en frukt, en smörgås eller näve nötter på eftermiddagen.

6. Drick vatten. Om inte annat får du en promenad bort till kranen.

7. Drick kaffe. Om du är van att få i dig ett par koppar om dagen så kan huvudet reagera negativt om du plötsligt dra ner på mängden.

Läs mer: Kaffesug försämrar minnet

8. Träna regelbundet. Flera studier visar att träning minskar spänningar i musklerna och med det oftast huvudvärk.

9. Kolla ögonen och tänderna. Synfel och gnisslande käkar resulterar nästan alltid i spänningshuvudvärk.

 

*Drygt 1 000 personer deltog i undersökningen som genomfördes av Novus på uppdrag av Ipren.

När ska du söka hjälp?

Huvudvärk går oftast över av sig själv men vid svår och långvarig värk ska du söka vård. Får du hög feber, blir stel i nacken och kraftig huvudvärk ska du söka hjälp direkt på vårdcentralen eller akuten.

Läs mer på Vårdguiden.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

När ljuset blir till mörker – så klarar du vårdepressionen

Dagarna blir bara ljusare och varmare. Våren efterlängtad av många men inte av alla. För en del är årstiden förknippad med trötthet och en känsla av nedstämdhet.
Petra Rendik Publicerad 7 april 2025, kl 06:00
Vårdepression. Till vänster en ung skejtboardåkare, till höger en ledsen kvinna på en parkbänk om våren.
Våren är här, men inte alla känner sig pigga. Årstidsbunden depression kan drabba även under ljusare tider. Psykologen Martina Nelson förklarar varför och ger råd för att må bättre under våren. Foto: Jessica Gow/TT/Colourbox.

Plötsligt är det är ljust när vi går till jobbet och ljust när vi kommer hem. Våra vintertrötta kroppar fylls med energi och glädje.

Men för ungefär 15 procent av befolkningen blir det precis tvärtom. Man känner sig mosig, nere och trött, får svårt att sova och tappar motivationen att göra roliga saker. Årstidsbunden depression eller nedstämdhet förknippas oftast med hösten och mörkret. Men vårljuset kan också vara en utmaning för många. 

En trolig hypotes är att den biologiska klockan hamnar i ofas när dagarna bli längre och ljusare. Det i sin tur påverkar hormoner och humör. Därför kan de som känner sig trötta under våren också ha något svårare att anpassa sig till sommartid.

Press att vara social och glad

Martina Nelson pyskolog
Martina Nelson. Foto: Caroline Andersson Renaud.

Man tror att kroppen inte riktigt är redo för skiftningar med ljusförändringarna, det i kombination med en sårbarhet för depression. Men en annan aspekt är också att många känner en press på att våren ska vara en nystart, vi ska vara glada och sociala. Och så känner man inte alls så, säger psykologen Martina Nelson.

Det varierar från person till person hur hårt man drabbas. Majoriteten drabbas inte av en regelrätt diagnosticerad depression. Ungefär en till två procent blir så pass dåliga att de till exempel inte klarar av att gå till jobbet. Då behöver man ibland behandlas med till exempel KBT, ljusterapi och antidepressiva läkemedel.

För alla andra vårtrötta själar finns relativt enkla medel att ta till för att må bättre.

Det låter kanske tråkigt men det handlar om att hålla rutiner så gott det går. Försök att inte ändra på dygnsrytmen, lägg dig och vakna ungefär samma tid. Det är också viktigt att röra på sig och ät regelbunden och bra mat, säger Martina Nelson.
 

Inte alla blir pigga på våren

Utgå heller inte ifrån att alla i din omgivning känner sig pigga på våren, det minskar den sociala stressen. Och på arbetsplatsen kan vi alla göra en insats som kan hjälpa en kollega som inte mår så bra tycker Martina Nelson.

Försök att komma ut en stund varje dag, kanske på lunchen. Ta en kaffe eller picknik ihop när det är ljust ute. Det kan kännas motigt men i längden mår vi bra av det.

Något mer man kan göra?

Kom ihåg att du inte ensam om må så här och vårtröttheten går ofta över efter några veckor.