
Att ha ont i huvudet då och då är vanligt och oftast ofarligt. Men det gör det inte mindre besvärligt för det. Migrän och förkylningar är vanliga anledningar till huvudvärk men allra vanligast är spänningshuvudvärk.
Stress, oro och felaktiga arbetsställningar kan få den friskaste skalle att dunka av smärta. Hormoner, synfel och problem med käkleder och tänder är andra vanliga orsaker till spänningshuvudvärk. Enligt undersökningen från Novus* drabbas kvinnor mest, fler än en av fem uppger att de har ont i huvudet minst en gång i veckan. Men det finns lindring att få.
Att ta en värktablett kan hjälpa snabbt men det finns även andra knep som kan råda bot på huvudvärk.
Här får du några tips
1. Ställ dig upp från skrivbordet, sträck på dig och gå ett varv. Sänk axlarna och andas. Testa en avslappningsövning om du har någon på lut.
Läs mer: Sitta eller Stå? Både och!
2. Ta en paus från skärmarna. Ingen dator, padda eller mobil i några minuter. Ljuset kan förvärra huvudvärken, likaså att försöka läsa text i mobilen.
Läs mer: Behöver du IT-fasta?
3. Prata med chefen eller arbetsmiljöombudet och be om att ergonomin ses över. Hur sitter du framför datorn? Är stolen rätt inställd? Är det för mörkt på kontoret?
Läs mer: Dålig belysning på jobbet kan ge värk
4. Boka in tid för massage eller be en kollega, om det känns okej, att massera nacke och axlar.
5. När åt du senast? Håll blodsockernivån i balans. Slarva inte med lunchen och ta en frukt, en smörgås eller näve nötter på eftermiddagen.
6. Drick vatten. Om inte annat får du en promenad bort till kranen.
7. Drick kaffe. Om du är van att få i dig ett par koppar om dagen så kan huvudet reagera negativt om du plötsligt dra ner på mängden.
Läs mer: Kaffesug försämrar minnet
8. Träna regelbundet. Flera studier visar att träning minskar spänningar i musklerna och med det oftast huvudvärk.
9. Kolla ögonen och tänderna. Synfel och gnisslande käkar resulterar nästan alltid i spänningshuvudvärk.
*Drygt 1 000 personer deltog i undersökningen som genomfördes av Novus på uppdrag av Ipren.
När ska du söka hjälp?
Huvudvärk går oftast över av sig själv men vid svår och långvarig värk ska du söka vård. Får du hög feber, blir stel i nacken och kraftig huvudvärk ska du söka hjälp direkt på vårdcentralen eller akuten.
Läs mer på Vårdguiden.