Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

5 tips inför årets mörkaste dag

Årets mörkaste dag är nära. Snart vänder det. Men det går trögt i början och många av oss behöver ta till knep för att överlista vintermörkret och övervinna orkeslöshet och förstämning.
Johanna Rovira Publicerad
AP och Shutterstock.
Känner du dig lite mer trött den här årstiden? Här är fem tips för att övervinna mörkret och rusket under hösten och vintern. AP och Shutterstock.

Gå ut

Det känns som ett hån att tala om dagsljus vissa dagar när det är regnigt och ruggigt och motståndet mot att gå ut är gigantiskt. Men dagsljuset finns där och det gör gott, molnen till trots. I synnerhet morgonljuset ger energi, enligt forskning.

Ljusterapi?

Värdet av ljusterapi kan varken förkastas eller bekräftas på grundval av de studier som finns, ansåg Statens beredning för medicinsk och social utvärdering för några år sedan och det tycks fortfarande vara en vetenskaplig kunskapslucka. För den som vill testa själv finns en mängd så kallade ljusterapilampor på marknaden.

Motion

Att röra sig regelbundet och vara fysiskt aktiv tycks vara universalmedlet mot allt, det funkar alltså också mot hösttrötthet i synnerhet om du motionerar utomhus. Du sover bättre, blir piggare och motion har dessutom gynnsam effekt på koncentration, minne, kreativitet och stresstålighet, hävdar förespråkarna.

D-vitamin

Du kan bli trött och nedstämd när det D-vitaminlager som byggts upp under sommaren ebbar ut. Det blir extra viktigt att få i sig D-vitamin nu när solen inte levererar. D-vitamin finns bland annat i fet fisk, mjölk och ägg, enligt Livsmedelsverket.

Lev livet

Motstå frestelsen att kura ihop under en pläd och invänta ljusare tider i socialt ide i skenet av deppiga stearinljus. Gör i stället som föreningen Mörkret och kylans glada vänner  –  se den mörkare årstiden som en möjlighet att äntligen få tid över till en massa roliga och sociala aktiviteter.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Ny forskning: automatkaffe är onyttigt

Brukar du svära över blaskigt automatkaffe? Nu får du en till anledning: det är onyttigare än kaffet du brygger hemma. Det visar en ny studie.
Noa Söderberg Publicerad 31 mars 2025, kl 06:00
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Foto: Jessica Gow/TT.

Forskarna har jämfört automatkaffe med sådant som bryggts i perkolator, espressomaskin, kaffepress, vanlig hemmabryggare och på spisen. Resultatet: maskinerna vi har på jobbet ger kaffe som är sämre för kroppens kolesterolvärden.

– Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet. Vi har undersökt fjorton maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe, säger David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Filtret avgör hur nyttigt kaffet är

Det rör sig om ämnena cafestol och kahweol, som är naturligt förekommande i kaffe oavsett bryggmetod. Men halterna är alltså mycket högre i automatkaffe än exempelvis bryggkaffe, eftersom ett kaffefilter fångar upp ämnena.

Sedan tidigare är det känt att kokkaffe innehåller höga halter av de kolesterolhöjande ämnena. Därför har de nordiska länderna näringslivsrekommendationer om att dra ner på, eller helt utesluta, kokkaffe.

Automatkaffe kan påverka blodfetter

Forskarna har åkt till olika arbetsplatser och testat totalt fjorton kaffeautomater. Mätvärdena skilde sig åt beroende på modell och testtillfälle. Den vanligaste typen av automat är också den som ger högst nivå av kolesterolhöjande ämnen, enligt forskarna.

Espressokaffe innehöll också höga halter av ämnena vid vissa provtillfällen, men svaren skilde sig kraftigt åt.

– Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra, säger David Iggman.

Samtidigt betonar han att det krävs en kontrollerad studie för att ta reda på exakt hur en människas blodfetter påverkas av att dricka just automatkaffe.