Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Kollegas mest lästa 2018

Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.
Publicerad
Johan Westling
Sture är så sjuk att han knappt kan gå. I 1,5 år har han varit utan sjukpenning. Johan Westling

Nyheter & Reportage


27 000 nekades ersättning från Försäkringskassan
Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 


Blev avskedad på sms
”Krya på dig, men om du sjukskriver dig så kan du betrakta dig som färdig med jobbet här.” Så skrev en chef till sin medarbetare på en tandklinik i sydöstra Sverige. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren på 200 000 för brott mot las och utebliven lön.

 

"Försäkringskassans bedömning måste baseras på kunskap"
Förra året nekades 27 000 personer ersättning från Försäkringskassan. Men trots hård kritik har myndigheten inga planer på att ändra rutinerna.

 

Psykisk ohälsa vanligaste orsaken till sjukskrivning
Den vanligaste orsaken till sjukskrivning bland privatanställda tjänstemän är psykisk ohälsa. Och många unga stressar så mycket att deras hälsa är i fara.
– Det är alarmerande när unga som befinner sig i början av sitt yrkesliv riskerar att bli sjuka av jobbet. Arbetsgivarna måste ta situationen på allvar, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 

Hade adhd – blev uppsagd
En arbetsgivare avbröt provanställningen för en systemutvecklare med ADHD. Unionen stämmer nu företaget för diskriminering och kräver 100 000 kronor i ersättning.

 

Ändrad karenstid gynnar deltidsanställda
Från och med nästa år får du karensavdrag i stället för karensdag om du blir sjuk. En förändring som Unionen efterlyst och som innebär en förbättring för bland annat anställda med oregelbunden arbetstid.

 

Var uppsagd utan att veta om det
När medlemmen frågade varför hon inte fått ut sin lön svarade chefen att hon blivit uppsagd – flera månader tidigare. 

 

Ständiga omorganisationer sliter på medarbetarna
7 av 10 tjänstemän har varit med om en omorganisation det senaste året. Målet brukar vara att bli effektivare och lönsammare. Men för personalen är förändringarna ofta slitsamma.

 

Unionen kräver jobbet tillbaka för dömd tjuv
En tillsvidareanställd man på ett fastighetsbolag i Göteborg avskedades för att ha sålt stöldgods på arbetsplatsen. Unionen anser att avskedandet är ogiltigt och stämmer nu företaget.

 

Unionen förlorade tvist om uppsägningstid
Arbetstagare som följer med vid en verksamhetsövergång får inte tillgodoräkna sig anställningstiden hos den förra arbetsgivaren om de skulle sägas upp. Det har Arbetsdomstolen slagit fast, vilket innebär slutet på en mångårig tvist mellan Unionen och Almega.

Unionen har dock nyligen valt att ta fallet vidare till HD.

 

Tips & Råd

När ska jag berätta på jobbet att jag väntar barn?
När ska man berätta för chefen att man väntar barn? Det avgör du i princip själv. Men tänker du vara föräldraledig måste du meddela det senast två månader i förväg. Oavsett om du ska bli mamma eller pappa.

Så går du i pension
Ska man säga upp sig? Vem ser till att pensionspengarna kommer in på kontot? När kan man sluta? Det är bra att förbereda sig innan man checkar ut från jobbet för gott. Inte bara vad gäller det rent ekonomiska.

 

Chefer leder inte som de tror
Återkoppling. Det är vad dina medarbetare törstar allra mest efter. Många chefer tror att de är bra på det, men de allra flesta är tvärtom.

 

Har du rätt lön?
Uppskattas du efter förtjänst eller borde du ha bättre betalt? En fingervisning får du genom att se vad andra i din situation tjänar. Något som också är bra att känna till när det närmar sig lönesamtal med chefen.

 

Varning – du kan råka stjäla från jobbet
Allt fler Unionenmedlemmar stäms av arbetsgivare på enorma kostnader både för dem själva och för förbundet. Många är okunniga om vad man får och inte får göra som anställd, under och efter anställningen.

 

Hjälp! Min kollega luktar!
En kollega som luktar illa kan vara besvärande. Inte minst i dagens kontorslandskap när vi vistas närmare varandra än tidigare. Men hur påpekar man odören utan att såra?

 

Så blir du headhuntad
Headhunting blir allt vanligare på svensk arbetsmarknad. Med rätt profil på Linkedin och lite mingel får du jobben att komma till dig.

 

Lagarna du bör ha koll på i arbetslivet
Du har säkert hört talas om dem. Men vet du verkligen vad de viktigaste lagarna i arbetslivet innebär?

Chef: Så lyckas du med lönesamtalet
Att sätta löner kan vara en utmaning. Men om du som chef förbereder dig rätt kan både du och dina medarbetare lämna lönesamtalet nöjda.

 

Frågorna du bör skippa på intervjun
Hur gör man egentligen för att ta reda på om en arbetssökande är just den person man är ute efter? Det finns inget universalknep men det finns många exempel på kardinalfel.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Fackligt

Hon enar fack i 27 länder

Kan facket påverka beslut som fattas i helt andra länder? Karin Åberg, vice klubbordförande på Ericsson i Kista, vet att det går – och hur man gör.
Noa Söderberg Publicerad 31 januari 2025, kl 06:00
Kvinna sitter med hörlurar och en laptop
Karin Åberg, vice ordförande i klubben på Ericsson i Kista ser stora fördelar med ett gemensamt europeiskt företagsråd som kan ena fack i flera länder. Foto: Anders G. Warne

Europa är stort. Många företag rör sig fritt över landsgränserna. Ett av dem är Ericsson, som har kontor i alla 27 EU-länder. Samtidigt vill facket kunna påverka beslut som rör ditt jobb. Men hur gör man det när den som bestämmer i en viss fråga sitter på andra sidan kontinenten?

Karin Åberg, vice klubbordförande på Ericsson i Kista, vet hur: man bildar ett europeiskt företagsråd – på engelska ”European works council”, EWC.

Där möts fackliga från alla EU-länder som företaget finns i. Tanken är att förändringar som påverkar många anställda ska diskuteras gemensamt. När de fackliga har snackat ihop sig möter de arbetsgivaren i ett ännu större möte.

På en arbetsplats som Ericsson är det inga småsaker som avhandlas.

– Vi blev konsulterade när företaget skulle ta fram en ny uppförandekod. Det är ett dokument som alla anställda och alla underleverantörer skriver under. Vi föreslog att införa rätten att bli representerad av en facklig företrädare eller någon i ett arbetsråd (motsvarighet till fackklubb i vissa europeiska länder, reds. anm.). Företaget skrev in det, säger Karin Åberg.

Stora nedskärningspaket och förändringar av bolagets yrkesbeskrivningar är andra exempel på saker som har tagits upp i Ericssons EWC.

Facken har ingen förhandlingsrätt

Men vad gör man om man inte kommer överens? Facken har ingen direkt förhandlingsrätt på det sätt som finns i svenska medbestämmandelagen, mbl. I stället ska arbetstagarna ”konsulteras”.

Företagsråden har inte heller uppstått som en direkt följd av facklig kamp, utan på grund av EU-politikers idéer om att ländernas ekonomier ska knytas ihop. Därför får man ha en lite annorlunda strategi i EWC-diskussionerna, menar Karin Åberg.

– Man får påverka mer indirekt. Det handlar om att få företagsledningen att själv tänka: ”Jaha, man kanske skulle kunna göra på ett annat sätt”. Det är lite speciellt, inte som i en vanlig förhandling där man säger ”gör så.”

För att få tyngd bakom sina förslag måste därför arbetstagarna – som ofta härstammar från olika fackliga traditioner – komma överens. Snart kan de få lite hjälp på traven direkt från EU-maskineriets hjärta. EU-kommissionen har nämligen meddelat att de vill göra det svårare för företag att strunta i EWC-reglerna.

Snart blir det svårare för företag att strunta i reglerna

Alla företag som har minst 1 000 anställda, och över 150 anställda i minst två EU-länder, måste skapa ett EWC om de som jobbar där ber om det. Det är dock inte ovanligt att allting sedan fastnar i bråk om formalia och mötesstruktur. Målet med de nya reglerna är att det ska bli mer kännbara böter för bolag som sinkar processen.

Några sådana problem finns inte på Ericsson, enligt Karin Åberg. De har ett avtal om hur EWC-arbetet ska gå till som har gällt i sin nuvarande form sedan 2011. Trots det händer det att kugghjulen kärvar när hon och hennes kollegor ska konsulteras om nya och känsliga frågor.

– Jag tror att fler och fler, både på den fackliga sidan och på företagarsidan, inser att det här kan vara rätt bra. Men det är naturligtvis inte utan problem. Ibland muttrar vi rätt rejält över hur det fungerar, säger Karin Åberg.

Reglerna gäller i EU och EES

  • Reglerna om europeiska företagsråd gäller, förutom i EU:s 27 medlemsländer, också i de länder som är anslutna till Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). Hit hör Norge, Island och Liechtenstein. Ericsson har kontor i Norge.