Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Flest gillar Unionen

Kollektivavtal är den viktigaste orsaken till att man är medlem i ett fackförbund och Unionen är det fack som flest är positiva till, det visar två statistiska undersökningar.
Sofia Broomé Publicerad 3 april 2019, kl 12:38
Janerik Henriksson/TT
Janerik Henriksson/TT

I en Sifo-undersökning gjord på runt 12 000 personer i åldrarna 21-65 år med en årsinkomst på över 100 000 kronor ställdes frågan om man var med i något fackförbund. 68 procent av de tillfrågade var medlemmar i ett fackförbund. De tillfrågade medlemmarna fick ange de viktigaste orsakerna till att de var med i facket.

Kollektivavtal var det som flest, 56 procent, angav som skäl till att vara med. 50 procent menade att inkomstförsäkring var den viktigaste orsaken till att vara med i ett fackförbund, tätt följd av anställningstrygghet, bara tre promille färre, 49,7 procent tyckte att det var viktigast, skriver Arbetet i en webbartikel.

Enligt Arbetet är inkomstförsäkringen central i Unionens rekryteringsarbete, på Visions hemsida har inkomstförsäkringen en framskjuten position, likaså på Akademikerförbundet SSRs och Juseks webbsidor.

Intresset för inkomstförsäkringen ser Harald Peterson, ordförande för Sveriges a-kassor som ett resultat av a-kassans brister.

Men det finns fackförbund som saknar inkomstförsäkring bland annat sex stycken LO-förbund. IF Metall har beslutat att införa försäkringen den 1:a juli i år, skriver Arbetet.

En annan opinionsundersökning, Yougovs, visar att en majoritet av svenskarna tycker att fackföreningar är nödvändiga för att säkra bra löne- och arbetsvillkor. Drygt 3 000 medverkande har svarat på olika påstående om fackföreningar och då tycker 60 procent av de medverkande att fackföreningar har ett positivt inflytande på den svenska arbetsmarknadsmodellens utveckling.

En nästan lika stor andel (59 procent)tycker att facken är nödvändiga för att säkra goda löne- och arbetsvillkor men 58 procent tycker att medlemskapet är för dyrt.

51 procent menar att fackföreningarna styrs av politiska partier. 60 procent av männen och 41 procent av kvinnorna tycker så. Bara 17 procent menar att det inte är så.

Undersökningen visade också att Unionen, som är det fackförbund som har flest medlemmar, var det förbund som svenskarna hade bäst intryck av, tätt följt av Sveriges ingenjörer och Jusek. Syndikalisterna SAC och Transportarbetarförbundet hade flest negativ inställning till.

De som intervjuades i Yougovs undersökning var 18 år eller äldre under perioden december förra året till februari i år. Företaget använder sig av självrekryterande webbpaneler. Sifos undersökning avslutades i maj förra och är en blandning av telefonintervjuer och slumpmässigt utvalda webbpaneler.  

Fackligt

Spotify och Klarna vill bana väg för fler klubbar

Unionenklubben på Spotify fick hjälp av klubben på Klarna. Nu håller klubbarna tummarna för att det blir en trend att bilda fackklubb som fler techbolag hakar på.
Johanna Rovira Publicerad 31 januari 2023, kl 06:00
Till vänster bild på Spotifys kontor i Stockholm. Till höger bild på Klarnas kontor i Stockholm. Exteriör med skyltar.
Unionenklubben på Spotify fick hjälp av klubben på Klarna. Nu hoppas de på en facklig trend bland techbolagen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT och Simon Rehnström/SvD/TT.

Spotifys nyvalda klubbordförande Henry Catalini Smith har haft en urjobbig vecka när Kollega får kontakt med honom på fredagseftermiddagen. På måndagen kom varsel och riktade erbjudandet om utköp. På tisdagen bildades klubb, som Kollega skrivit om tidigare, och han valdes till ordförande.

Och under resten av veckan avlöste det ena mötet eller medlemssamtalet det andra.

Henry Catalini Smith.
Henry Catalini Smith.

 Det har varit tufft, jag har knappt sovit någonting i veckan och gråtit av ren utmattning. Folk har så många frågor. Kollegor som fått erbjudande har bara fem dagar på sig att bestämma sig och många av dem är immigranter utan koll på vilka rättigheter de har.

Samtidigt ger det energi att kunna hjälpa sina kollegor, förklarar han. Han ångrar absolut inte att han drog i gång arbetet med att få till kollektivavtal och bilda klubb.

 Det känns som jag är född till detta, att engagera mig fackligt.

Tackar nej till utköp

Han har, liksom hundra av sina kollegor i Sverige, fått erbjudande om ett avgångsvederlag om han säger upp sig själv. Men han har bestämt sig för att tacka nej.

 Det är otroligt skrämmande att få erbjudande om att bli utköpt. Men Sen Kanner, klubbordföranden på Klarna tackade nej till sitt erbjudande och därför gör jag det också. Jag vill inte vara sämre.

Sen Kanner och Henry Catalini Smith kände inte varandra för några månader sedan. Men när tankarna på att få till ett kollektivavtal på Spotify väcktes, googlade Henry Catalini Smith fram en Kollegaartikel om Klarnas kamp i strävan efter avtal och han tog därefter kontakt Sen Kanner.  

 Jag gav honom råd och uppmuntrade honom att bilda klubb, bekräftar Sen Kanner.

 Hennes hjälp har betytt otroligt mycket, säger Henry Catalini Smith, som strax efter deras första kontakt väckte frågan om kollektivavtal i en chattråd på företagets intranät.

Stort intresse för kollektivavtal

Gensvaret var enormt, trots att Unionens upplevelse att anställda på Spotify, liksom på andra techbolag, varit ganska ljumma inför tanken på kollektivavtal eftersom de anser sig ha bra löner och villkor.

 Intresset var mycket större än jag förväntat mig, och folk tackade mig för att jag dragit i gång en kampanj för kollektivavtal. Det var tydligt att folk önskade sig avtal och jag tror det underlättade att jag, som själv är immigrant, förespråkade det. Det försvinner något i översättningen när facket driver frågan, säger Henry Catalini Smith.

Sen Kanner är inne på samma spår:

Sen Kanner.

 Inget ont om Unionens arbete, men det finns definitivt mer att göra inom techbranschen. Det är en stor utmaning eftersom många av oss kommer från andra länder och inte ser vitsen med facket.  Fast å andra sidan har jag svenskfödda kollegor som inte heller ser behovet av fackligt arbete.  

Vill gå i bräschen 

Sen Kanner var inbjuden till tisdagens klubbildningsmöte på Spotify för att uppmuntra anställda att engagera sig och svara på frågor om vad de kan förvänta sig som förtroendevalda. Hon hoppas nu att Klarna och Spotify kan gå i bräschen för fackligt engagemang inom techbranschen.

 Jag kan inte ta all ära, eftersom jag inte startade klubben på Klarna, men uppenbart har Klarnaklubben fungerat som en förebild och jag är stolt över det å klubbens vägnar. Nu hoppas jag att vi sätter en trend för andra techbolag att följa efter, det skulle vara underbart, säger Sen Kanner.

Henry Catalini Smith hoppas dessutom på att det blir kollektivavtal på Spotify inom en inte alltför avlägsen framtid:

 Vi är mycket närmare kollektivavtal nu än vi var tidigare. Spotifyanställda i andra länder ser vad vi gör här och blir inspirerade att ta efter. Det är riktigt cool.