
Stefan Tengblad, professor i Human Resource Management vid Göteborgs universitet, har studerat kriser och hur de slår mot organisationer och företag.
Ett exempel som han lyfter fram är turerna kring när försäkringsbolaget Skandia skulle omvandlas till en renodlad sparkoncern i början av 2000-talet. Det var en historia som innefattade enorma bonusar till topparna och lägenheter till deras barn, och som slutade med åtal mot flera inblandade.
– Skandia blev ett krisföretag med dåligt rykte. Men man överlevde mycket tack vare ett bra medarbetarskap. Medarbetarna upplevde i regel att Skandia var en bra arbetsgivare som man kände lojalitet till, säger Stefan Tengblad.
– Om inte medarbetarna trivs kan de tala illa om företaget och förstärka krisen, de kommer också lämna företaget och dränera det på kompetens.
Något liknande har man även kunnat se på många håll under den rådande coronapandemin, anser Stefan Tengblad.
– Medarbetare har ofta gjort ett fantastiskt jobb. I många företag har produktivitet till och med ökat under den här tiden.
Medan ett bra medarbetarskap är en viktig faktor när företaget väl befinner sig i en kris, så kan ett alltför överdrivet positivt tänkande vara negativt när det gäller risken för att hamna i kris.
Läs mer: Nej-sägare tecken på sunt arbetsklimat
– Positivt tänkande kan missbrukas. Det kan bli förtryckande och innebära att de som inte är positiva och inte passar inte i företagskulturen motarbetas och att fokus tas bort från risker och hot mot verksamheten, säger Stefan Tengblad.
– Det kan hända att man blir förblindad. I Skandiafallet såg till exempel inte företagsledningen riskerna med sin affärsmodell
Enligt Stefan Tengblad krävs att ett positivt tänkande där man tror på företaget balanseras med en medvetenhet om att den verksamhet man bedriver kan leda till problem. Många av de företag som han studerat som sysslar med industriproduktion är bra på just detta: Där går säkerheten först och man jobbar systematiskt med säkerhet för att förhindra att folk inte klämmer sig eller blir brännskadade.
– Men det borde finnas ett säkerhetstänkande också kring företags strategier och olika satsningar, säger Stefan Tengblad.
4 viktiga faktorer för att överleva en kris
- Medarbetarskapet.
- En stark ekonomi. Är företaget redan på fallrepet blir det svårt att rida ut stormen.
- Bra kundrelationer. Det är viktigt att kunderna är lojala och inte byter leverantör.
- Ägare som både kan och vill skjuta till pengar om det behövs mer kapital.