Hoppa till huvudinnehåll
Ekonomi

Klarar du Kollegas kuliga sloganquiz?

En del är så bra att vi aldrig glömmer dem. Andra minns vi ändå och några har vi glömt. Hur bra är du på företagens slogans? Testa dina kunskaper i Kollegas sloganquiz!
David Österberg Publicerad
Loggor och ett frågetecken.
En lyckad - eller iriiterande - slogan kan etsa sig fast. Hur bra är du på att matcha företag och slogan? Colourbox (montage Magdalena Taubert)

Ordet slogan kommer från gaeliska sluagh-ghairm som betyder stridsrop. Genom åren har många stridsrop ekat från annonstavlor och tidningssidor och en del av dem minns vi kanske fortfarande. Eller vad sägs om ”Ta’t lugnt, ta en Toy”, ”MER – för god att kolsyra” eller ”Den gula hinnan, det är känt – borstas bort med Pepsodent.”

Fortfarande är reklamslogans en viktig del av företagens marknadsföring. Men det gäller att tänka till när stridsropet ska formuleras. Copywritern Mattias Åkerberg skriver på sin blogg att en bra slogan ska ”samla, stärka och förtydliga andra människors bild av ditt varumärke.”. Dessutom ska den vara kort, lätt att komma ihåg och smart.

Fast kanske är slogans på väg ut? När öltillverkaren Heineken drog igång sin senaste reklamkampanj i USA i somras gjorde de det helt utan slogan.

– Vi tror att Heineken står för en uppsättning värden, snarare än en uppsättning ord, sa Heinekens varumärkeschef till tidningen Ad Age.

Det må vara hur det vill med den saken. Kollega har satt samman en sloganquiz där du själv kan testa hur väl företagen har lyckats med sin hjärntvätt. Lycka till!

Facit hittar du här eller längst ner i rutan.

Kan du matcha slogan och företag?

  1. När du får oväntat besök
  2. Simply clever
  3. Plötsligt händer det
  4. Probably the best beer in the world
  5. Impossible is nothing
  6. Discover your smile
  7. Att läsa är att resa
  8. You’re not you when you’re hungry
  9. Priset är skillnaden
  10. The best a man can get
  11. Das Auto
  12. Ärlighet, vaksamhet, hjälpsamhet
  13. Välkommen in under eken
  14. Makes people talk
  15. We are family
  16. Think different

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Ekonomi

Konkurser – de fem största krascherna i Sverige

Northvolts konkurs beskrivs som den största i Sverige sedan 30-talet. Här är fem spektakulära företagskrascher du bör känna till.
Ola Rennstam Publicerad 13 mars 2025, kl 14:32
Finansmannen Ivar Kreuger vid sitt skrivbord
Finansmannen och tändstickskungen Ivar Kreuger. Hans död 1932 utlöste den så kallade Kreugerkraschen som fick långtgående politiska och ekonomiska konsekvenser över hela världen. Foto: TT

Kreugerkraschen

I mars 1932 hittas finansmannen Ivar Kreuger död på ett hotellrum i Paris. Hans företagsimperium var då högt belånat och befann sig i en allvarlig likviditetskris sedan finansiärerna börjat säga upp lånen. Konkursen fick stora politiska och ekonomiska konsekvenser för det svenska näringslivet och småsparare drogs med i fallet.

När Kreuger stod på toppen av sin karriär stod 60 procent av Stockholmsbörsens bolag under hans kontroll. Imperiet med holdingbolaget Kreuger & Toll i spetsen hade ägande i bolag som Ericsson, SKF, SCA, Boliden och framför allt Tändsticksbolaget med 60 000 anställda i 20 länder.

Stillastående maskiner vid Northland Resources nedlagda gruva. Foto: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT

Northland Resources AB

Det skulle bli en nystart för gruvnäringen i Norrland men slutade istället i december 2014 i en av Sveriges största konkurser genom tiderna med skulder på 14 miljarder kronor. Northland Resources AB var ett gruvföretag med inriktning på järnmalm och bedrev ett projekt i Tapuli-gruvan utanför Pajala och hade som mest 300 anställda i Sverige.

Bolaget hamnade i ekonomisk kris under 2013 men räddades av ett konsortium bestående av Folksam, Metso, Norrskenet och Peab som tillsammans investerade 100 miljoner dollar.

19 december 2011. Saab Automobile har begärt sig själva i konkurs. VD:n och ordföranden Victor Muller möter pressen efter att personalen har informerats.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Saab Automobile

Den anrika biltillverkaren SAAB begärdes i konkurs 2011. Bolaget hade då drygt 3 800 anställda. Många - långt utanför Sveriges gränser – sörjde förlusten av en biltillverkare som alltid gick sin egen väg. Orsaken till de ekonomiska problemen skylldes till stor del på dåvarande ägaren –  amerikanska General Motors – sätt att sköta bolaget.
Under en tidigare rekonstruktion 2009 hade SAAB sålts till sportbilstillverkaren Spyker Cars, som inte lyckades få ordning på ekonomin. Bolagets fabriker köptes senare av kinesiska biltillverkaren NEVS som planerade tillverkning av elbilar men inte heller det blev verklighet.

Värdetransportföretaget Panaxias flagga.
Värdetransportföretaget Panaxias konkurs följdes av rättsligt efterspel. Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX

Panaxia

Värdetransportföretag Panaxia grundades 1993 och gick i konkurs 2012 med ett antal rättsliga efterspel. Som mest hade Panaxia över 1 000 personer anställda.
Bolaget gick som en raket på börsen men fick ekonomiska problem när bankerna 2009 började ifrågasätta vidare utlåning till företagets expansion. 

Patrik Hedelin (tv), Ernst Malmsten och Kajsa Leander ägare av Boo.com. Foto: SCANPIX

IT-kraschen

I slutet av 1990-talet hade bolag som Icon Medialab, Framfab och Boo.com vuxit fram av unga entreprenörer. De nya internetföretagen värderades skyhögt och stora förmögenheter skapades, åtminstone på pappret.

Efter att Stockholmsbörsens generalindex stigit med 80 procent på bara fem månader rasade allt. Den 6 mars 2000 brukar anges som startskottet på IT-kraschen. I maj samma år gick internethandelsföretaget Boo.com i konkurs och oron spred sig på börsen . Raset fortsatte i över 900 dagar och raderade ut två tredjedelar av Stockholmsbörsens totala värde. I IT-bubblans kölvatten gick många företag i konkurs men det var småspararna som fick ta den största smällen.