
Sommaren 2013 bestämde sig tre personer för att förverkliga en dröm. De sa upp sig från sina tidigare uppdrag och bildade bolaget Imagimob. Målet var att skapa en produkt som ännu inte fanns, men som framtidens marknad skulle efterfråga. Exakt vad visste de inte och därför började de som konsulter.
Läs mer: Så funkar startups
– Vi ville inte krysta fram en affärsidé. Det är väldigt nyttigt att vara konsult och få kontakter och förstå marknaden. Sedan kan man diskutera hemma på kammaren. Hade vi bara beslutat oss för att göra en produkt är jag ganska säker på att vi hade hamnat fel, säger Anders Hardebring, vd och medgrundare av Imagimob.
Han har tidigare erfarenhet som vd och som försäljningschef och hans kollegor har examen i datavetenskap. Alla tre har bred erfarenhet från teknikvärlden och det tog inte lång tid innan konsultuppdragen ramlade in. Men drömmen om en egen produkt levde vidare och till slut stod de vid ett vägval: antingen fortsätta sälja sina tjänster eller bli ett produktbolag.
– Våren 2015 kände vi att vi fick bestämma oss. Antingen fortsätta som konsulter och agera och tänka som konsulter, eller ta in riskkapital och utveckla och sälja en produkt.
Det blev det sistnämnda och snart föddes Sensorbeat. Det är en programvara som med hjälp av algoritmer och sensorer kan förstå och analysera rörelser – hos såväl levande varelser som maskiner och robotar. Produkten kan till exempel användas inom industrin, i sjukvården, i hälsoarbete, för att förstå husdjur och massa annat.
Hösten 2015 tillsatte grundarna en extern styrelse.
– Det är en tillgång och hjälper oss att fatta beslut i olika frågor. Den gav bolaget mer styrning. Det blev mer professionellt, med riktiga möten, beslut som fattades, protokoll.
Och det går det bra för Imagimob. Företaget har inlett flera samarbeten med några av Sveriges största industriföretag, utsetts till årets startup och två år i rad hamnat på Ny Tekniks lista över Sveriges mest lovande teknikbolag.
– Vi har gott om pengar på banken och är optimistiska. Men vi har inget bokslut och det finns många kriser kvar att övervinna. Väldigt många bolag i tech-världen slås ut, säger Anders Hardebring
Och vägen till framgång har inte varit spikrak. Under konsulttiden hamnade företaget i trångmål när en av deras kunder plötsligt inte kunde betala.
– Det ordnade sig till slut när kunden löste sin finansiering. Men det kunde lika gärna ha gått åt andra hållet. Det svåra med startups är att den egna privatekonomin står på spel. Det har funnits månader när vi inte har kunnat ta ut lön. Men när det är tungt ser man vad folk går för. När man inser att man inte får någon lön på två månader ser man vilka som verkligen vill vara entreprenörer och vilka som helst vill ha en lön varje månad. Vi har hållit oss ganska lugna.
Fyra tips till dig med startup-drömmar
- Grunda bolaget tillsammans med andra. Ett teknikbolag kräver olika kompetenser och erfarenheter.
- Ta hjälp av en extern styrelse. Den kan ge värdefulla tips och råd.
- Se till att få in pengar. Driv din startup vid sidan om ditt vanliga arbete till en början.
- Håll kostnaderna nere. Ta ut låg eller ingen lön alls till en början. Då stannar pengarna i bolaget och chansen att utvecklas företaget stärks.