Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Coronavarsel på nöjesparker

Lyfts inte maxgränsen för allmänna sammankomster ser det mörkt ut för landets nöjesparker. Liseberg har varslat närmare en fjärdedel av sina anställda och koncernen som äger Gröna Lund 110 heltidstjänster.
Johanna Rovira Publicerad 13 maj 2020, kl 12:30
Adam Ihse / TT, Maja Suslin / TT
Både Liseberg och Gröna Lund varslar anställda eftersom de måste hålla stängt på grund av reglerna om allmänna sammankomster. Adam Ihse / TT, Maja Suslin / TT

Karusellerna på Gröna Lund och Liseberg står fortfarande stilla. Medan djurparker som Kolmården kan ta emot besökare, om än färre än vanligt, måste nöjesparkerna hålla helt stängt eftersom de, enligt polisens tolkning, faller under regelverket för allmänna sammankomster, där maxgränsen 50 personer nu gäller på grund av coronakrisen.

– Så länge reglerna om offentlig tillställning gäller kan vi inte öppna parken, säger Carina Berntsson, förtroendevald i Unionenklubben på Liseberg.

I slutet av mars var hon förhoppningsfull och glad att Liseberg tecknat avtal om korttidsarbete och att de anställda därför fick behålla jobben.

Läs mer: Personal på Liseberg: Glada att vi får behålla jobben

Men i måndags fick hon och klubben besked om att varsel skulle läggas på 95 av nöjesparkens drygt 400 tjänster.

– Just nu är det oroligt eftersom vi inte vet om varslet kommer att leda till uppsägningar eller inte. Alla är ledsna och lite chockade tror jag. Det är sorgligt att det blev så här, vi trodde att vi var lyckligt förskonade från varsel, säger hon.

I nuläget vet ingen av de anställda, som informerades om varslet under tisdagen, vem som berörs, men elva av varslen handlar om nedgång i tjänst, alltså att personer går ner i arbetstid permanent.

– Att permittera ytterligare hade inte hjälpt. Man var tvungen att ta till varsel, säger Carina Berntsson.

– Tittar man på hur det ser ut på arbetsmarknaden i övrigt är det inte så konstigt, även om det är fruktansvärt tråkigt. Men det är tyvärr en tråkig värld vi lever i just nu.

Carina Berntsson vill inte spekulera i hur prognosen ser ut, men Unionenklubbens ordförande, Anastassios Grozos, säger i Göteborgs-Posten att om de nuvarande reglerna för allmänna sammankomster ändras, är det möjligt att varslen kan återkallas innan de träder i kraft om fyra månader.

– Vi hör ju rykten att nöjesparker håller på att öppna lite i Europa, säger Carina Berntsson.

Även koncernen Parks and Resorts, som äger bland annat Gröna Lund och Skara Sommarland, varslar 110 personer. Enligt TT så hoppas koncernen på ett nytt besked om maxgränsen från Folkhälsomyndigheten inom de närmaste tio dagarna.

Varsel

Ericssons storvarsel överraskade facket

Vilka verksamheter ska bort på Ericsson? Det är frågan Unionenklubbarna ställer när telekomjätten går ut och flaggar för att man minskar antalet anställda i Sverige med 1 200.
Johanna Rovira Publicerad 3 april 2024, kl 13:45
Ericsson logga
I slutet av mars varslade Ericsson 1 200 anställda i Sverige. Företaget hänvisar till en försämrad mobilnätsmarknad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Strax före påsk avslöjade Ericsson i ett pressmeddelande att företaget ska krympa med 1 200 anställda i Sverige. För facken på Ericsson kom nyheten som en överraskning. 

Andreas Larsson

När företaget reducerat antalet anställda tidigare har vi kommit längre i vår dialog med arbetsgivaren. Nu var arbetsgivaren snabb på att dra i stora tofsen och vi är inte vana att stå där vi står, säger Andreas Larsson, ordförande för Unionens samarbetsorganisation inom Ericsson. 

Han har suttit i förhandlingar med arbetsgivaren och övriga fackliga organisationer på företaget som har omkring 14 500 anställda i Sverige, varav cirka 4 500 är medlemmar i Unionens åtta klubbar. Man har bland annat diskuterat nya målbilder för olika verksamheter.  

Det finns många frågetecken som vi jobbar på att räta ut. Exempelvis vad vi ska sluta göra och vad ska vi fokusera på framöver. Vi vill ju att det vi gör ska leda till något så stabilt som möjligt, säger Andreas Larsson. 

Han är trots allt hoppfull.

Vi tror att vi ska kunna göra något bra av detta ihop med företaget. Det finns ett samförstånd kring hur vi ska landa bra, men har lite olika syn på hur vägen dit ska se ut. 

För ett år sedan presenterade Ericsson ett sparpaket på 11 miljarder kronor som innebar att 1 400 tjänster försvann i Sverige.