![Vattenfalls kärnkraftverk Ringhals. Vattenfalls kärnkraftverk Ringhals.](/sites/default/files/styles/media_image/public/ringhals.jpg.webp?itok=AV4TbE0B)
– Folk känner sig självklart besvikna. Vi har gjort jättestora investeringar och planerat för 2025. Det känns tråkigt, säger Eva-Lena Green, ordförande för Unionenklubben på Ringhals sedan två månader tillbaka.
Reaktorerna ett och två, som är bland de äldsta i Sverige, kan komma att stängas mellan 2018 och 2020. Än har de anställda inte fått något besked om det blir några personalneddragningar framöver. Förmodligen händer det inte så mycket på den fronten förrän reaktorerna verkligen stänger.
Nu drar ett projekt igång som går ut på att titta på kompetens och bemanning, både på den första och andra reaktorn samt på reaktor tre och fyra.
– Projektet ska se över vilken personal vi absolut måste ha kvar och hur länge. Sedan har vi 100 personer om året som går i pension, så det blir verkligen ett helikopterperspektiv. Vattenfall brukar vara måna om sin personal och det blir säkert även tal om avgångsvederlag.
Centralt anger Vattenfall ekonomiska skäl till nedläggningarna. Att man gjort en helomvändning på kort tid, från att förra året ha inlett bygget av en ny reaktor Ringhals, tror Eva-Lena Green beror på de låga elpriserna.
– Det är inget prat om politik utan de hänvisar till höga kostnader och skatt. Jag tror att 20 procent av våra kostnader är skatt.