Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Nya konflikter på Pågen

För tre år sedan sades samtliga cirka 400 säljare på Pågen upp. Strax därefter återanställdes majoriteten, men med sämre villkor. Nu befarar säljarna att samma sak kommer att hända igen.
Publicerad
Pågen vill förändra arbetsvillkoren för sina knappt 400 säljare. I förslag till nya anställningskontrakt vill man bland annat att de ska börja arbeta helger. Samtidigt vill företaget att ob- och övertidsersättningen slopas.
- Vi har sagt att vi skulle kunna tänka oss att arbeta på helgerna om vi får fast lön. Vi är så utsatta i dag eftersom vi har helt provisionsbaserad lön, säger Mikael Hernström, ordförande i Pågensäljarnas intresseförening, en egen Sifklubb i företaget.
När man fick sämre villkor för tre år sedan fick säljarna lägre löner. I många fall med så mycket som 50 000-85 000 kronor om året. Det har inneburit att många arbetar hårdare för att täppa till inkomstglappet. Det har lett till fler sjukskrivningar, ofta på grund av förslitningsskador, belastningsbesvär och stress. Med en fast månadslön skulle pressen minska på de anställda.
- De allra flesta säljare jobbar betydligt mer än 40 timmar i veckan i dag. Efter omorganisationen kommer vi att få jobba ännu mer. Det är inte hälsosamt. Men företaget vill behålla provisionen, för då kan de få oss att springa ännu fortare, säger Mikael Hernström.
Enligt honom har arbetsgivaren tydligt uttalat att det kan bli fråga om samma procedur som vid den förra omorganisationen, nämligen att alla sägs upp och återanställs med sämre villkor.
- Vi undrar hur det är möjligt. Man kan ju inte sätta sig i förhandlingar om lönesänkningar vart och vartannat år. Sif centralt måste göra något, annars undrar man ju vad man har facket till.
Men enligt lagen om anställningsskydd har arbetsgivaren faktiskt möjlighet att göra på det här sättet, menar Sifs ombudsman Torbjörn Olsson.
- I princip ja. Vi får försöka hitta sådant som inte är helt korrekt och angripa det. Vad Pågen riskerar är att alla tackar nej till de nya villkoren. Då står de där helt utan säljare. Men jag tror inte att hela det kollektivet tackar nej, med tanke på vad det innebär i arbetslöshet och risken att stängas av från a-kassan.
Att inte fler företag har utnyttjat möjligheten att säga upp alla anställda och ta tillbaka dem som går med på sämre löner och villkor förklarar Torbjörn Olsson med att de flesta företag är rädda om sina anställda, och att det innebär badwill för företagen.
Enligt Mikael Hernström påstår sig Pågen också värna sina säljare.
- Men vi är inte intresserade av att bli bevarade till vilket pris som helst. Om det fortsätter så här jobbar vi gratis om ett par år.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.