- Man ska inte få sämre villkor bara för att man är deltidare eller har en tidsbegränsad anställning, säger Elise-Marie Donovan, jurist på LO-TCO Rättsskydd.
Hittills har pensionsvillkoren varit det tydligaste exemplet på diskriminering av deltidsanställda och de med tidsbegränsade anställningar. Om hur villkoren nu förändras har Siftidningen tidigare berättat. (se länken nedan)
Att inte ha en fast heltidsanställning kan vara kännbart på fler sätt, framför allt vad det gäller förmåner. Det kan gälla personalrabatter på företagets produkter, fria mediciner, fri tandvård, synundersökningar, terminalglasögon, gymkort, Rikskuponger, massage, möjlighet att billigt hyra stugor, lån av datorer, pensionsförsäkringar, tidningsprenumerationer, bilförmåner, fri telefon, optioner, bonus och vinstdelning.
Men den nya lagen garanterar inte att alla får samma förmåner.
- Skillnader kan göras om det finns saklig grund för dem. Det finns utrymme för negativ särbehandling. Storleken på en förmån som, pension, kan relateras till sysselsättningsgraden, säger Elise-Marie Donovan.
Hur lång den tidsbegränsade anställningen är kan också vara avgörande.
- Det är inte rimligt att man får tillgång till alla förmåner om man vikarierar tre veckor. Det är annorlunda om man vikarierar ett år.
Om kortare vikariat förlängs blir det viktigt att se över situationen. Skälen för att särbehandla någon ska vara synbara för den enskilde.
- Arbetsmarknadens parter får ett tungt ansvar vid tillämpningen av avtalen. De kommer att få anföra skäl till vad som är sakligt. Arbetsgivaren måste kunna argumentera varför man inte ska ha en rättighet om man arbetar mindre, säger Elise-Marie Donovan.
Att det skulle bli dyrare för arbetsgivaren om alla hade samma rättigheter är inte en saklig grund. Den som känner sig diskriminerad kan vända sig till facket.
- Facket begär lokal förhandling för att ogiltigförklara en del av avtalet och kräva skadestånd, säger Elise-Marie Donovan.
Därefter finns möjligheten att gå vidare till AD och förmodligen kommer många också att göra det innan rättsläget klarnar. Lagen har tagits fram utifrån EG-direktiv, därför saknas de förarbeten som annars föregår svenska lagar.
CHRISTINA SWAHN
Läs mer om pensionsvillkoren