Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Ville ha ordning och reda - avskedades

När kvinnan hade jobbat fem månader på företaget som reparerar bilar fick hon ett avskedspapper i handen. Motiveringen var bland annat att hon förstört sammanhållningen mellan kollegorna.
Lina Björk Publicerad 23 januari 2024, kl 15:02
Däckbyte på en bilverkstad.
Kvinnan tyckte att bilverkstaden hon jobbade på var stökig och hon ville att saker skulle skötas korrekt. Då blev hon avskedad. Unionen stämmer nu företaget. Foto: Nora Lorek/TT.

I juni började kvinnan på en ledande position på bilverkstaden i Göteborgstrakten. Hon upplevde arbetsmiljön som rörig och ville att saker skulle skötas på ett korrekt sätt.

–  Som jag har förstått det uppskattades det inte av ägarna. De ville ha saker på sitt sätt, säger Annika Jonasson, som är förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i tingsrätten. 

I november fick kvinnan ett avskedspapper i handen och ombads lämna arbetsplatsen omedelbart. Arbetsgivarens motivering var att hon hade spridit information om företaget till kunder, vilket orsakat ekonomisk förlust. De menade också att hon skadat sammanhållningen bland medarbetarna. 

Unionen stämmer företaget

–  Medlemmen känner inte alls igen sig i det. Hon har inte fått några indikationer på att ägarna tyckte att hon agerat fel och hon förvarnades inte heller om avskedet förrän hon fick pappret i handen, säger Annika Jonasson. 

Unionen anser inte att arbetsgivaren har på fötterna för att avskeda kvinnan. Inte heller att det finns grund för en uppsägning och stämmer därför bilföretaget och begär ekonomiskt och allmänt skadestånd för brott mot las, samt utebliven lön. 

Avsked eller uppsägning?

  • Det är stor skillnad mellan att bli avskedad och uppsagd.
  • En arbetsgivare får bara avskeda om en anställd grovt har misskött sin anställning.
  • Vid ett avsked måste den anställda lämna arbetsplatsen direkt och mister då lön och andra förmåner.
  • Den som blir uppsagd behåller lön och förmåner under uppsägningstiden, men måste ibland jobba eller stå till förfogande för arbete under uppsägningstiden.
  • En anställd kan bli uppsagd på grund av arbetsbrist eller av personliga skäl. Personliga skäl kan till exempel vara stöld, illojal konkurrens, arbetsvägran och olovlig frånvaro.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag till Kollega nummer 4 2024.

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.