Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Uppsagd utan skäl - Unionen stämmer

Först angavs inget skäl för uppsägningen. När den var klar ändrades överenskommelsen till det sämre i sista sekund. Nu stämmer Unionen tandläkarmottagningen i tingsrätten.
Lina Björk Publicerad 22 juni 2023, kl 12:46
Tom tandläkarstol med tandvårdsinstrument på ett litet bord.
Kvinnan sades upp utan skäl. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren på 200 000 kronor i skadestånd för bland annat brott mot lagen om anställningsskydd. Foto: Colourbox.

Kvinnan hade jobbat på tandläkarmottagningen i tre år när hon sades upp av sin arbetsgivare. Inget skäl gavs men när hon kontaktade Unionen som började förhandla för hennes räkning så angav företaget att det hade med personliga skäl att göra. Det ändrades senare till arbetsbrist.

– Från början angavs inget skäl för uppsägningen. Sedan har det skiftat mellan personliga skäl och arbetsbrist, vilket vi båda har bestridit, skriver Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i tingsrätten.
 

Kom med ett nytt avtal

Efter förhandlingar kom kvinnan och hennes arbetsgivare, via företagets advokater överens om ett avtal som båda var nöjda med. Men när det skulle skrivas på kom företaget med ett helt nytt avtal med helt nya summor och ny tid för betalning.

– Vi hade långtgående förhandlingar och såg oss som klara. Sedan kommer det med ett betydligt sämre föreslag som de redan skrivit på. Men det tackade vi nej till, säger Filip Vujcic.

Nu stämmer Unionen tandläkarmottagningen på sammanlagt 200 000 kronor i skadestånd för bland annat brott mot lagen om anställningsskydd.

Arbetsrätt

Undantag i las missgynnade äldre på Stampen

Nya las är tandlös och bäddar för ålderism. Det menar anställda på Stampen, där hälften av de uppsagda Unionenmedlemmarna på annonsavdelningen är över 50 år.
Johanna Rovira Publicerad 20 november 2023, kl 06:01
Stampen-huset i centrala Göteborg. Fasadbild.
Undantagen i turordningsregeln kommer att fortsätta missgynna äldre och andra utsatta grupper, menar Dimce Storm, klubbordförande för Unionen på mediekoncernen Stampen. Foto: Björn Larsson Roswall/TT.

När lagen om anställningsskydd, las, gjordes om, var det många som befarade att undantagsregeln, skulle kunna missbrukas av arbetsgivarna. Nu får kritikerna vatten på sin kvarn. Dimce Storm, klubbordförande för Unionen på mediekoncernen Stampen Media AB menar att hans arbetsgivare plockade russinen ur kakan när företaget på grund av sparkrav sade upp personal. 

–  På Stampen Media AB fick 39 Unionenmedlemmar gå med kort varsel på grund av arbetsbrist. När jag tittar på åldersspannet bland säljarna är 65 procent av de som fick sluta över 40 år. Hälften är över 50.

Dimce Storm.

Eftersom medlemmarna var anställda på olika så kallade driftsenheter (adresser), kunde arbetsgivarna göra tre undantag från turordningsregeln, först in, sist ut, på varje driftsenhet. På en driftsenhet valde Stampen alternativet att plocka bort 15 procent av de som varslats från listan och kunde därför undanta fyra personer från turordningen. 

– Vips kom man åt dem som jobbat i 25-30 år. Många av medlemmarna anser att nya las är fullständigt tandlös och inte är till någon nytta när arbetsgivarna får göra på det här sättet, säger Dimce Storm.  

–  Medlemmar har uttryckt oro kring sitt fortsatta arbetsliv. De undrar hur det ska gå till att jobba till 67, när det saknas anställningstrygghet och när de tvingas lämna jobbet efter så många år i företaget - när företaget kan välja bort medarbetare utan saklig grund, säger Dimce Storm, som också är ledamot i Unionen Göteborgs regionstyrelse. 

Vill se hårdare tag mot ålderism

Dimce Storm pläderade tillsammans med en annan styrelseledamot i Göteborg, Roberto Bastiancich, nyligen på Unionens kongress, att förbundet behöver göra mer för att stävja den ökande åldersdiskrimineringen på arbetsmarknaden. En utveckling som går stick i stäv mot kravet att vi ska jobba allt längre upp i åldrarna. 

–  Sverige är ett av världens mest åldersdiskriminerande länder, visar forskning. Ålderism är ett stort samhällsproblem och det kommer att komma fler exempel som Stampen framöver. Unionen kan och ska göra mer i denna fråga. Jag vägrar tro att vi inte kan göra mer, säger Roberto Bastiancich. 

Både han och Dimce Storm menar att undantagen i turordningsregeln kommer att fortsätta utnyttjas för att missgynna framför allt äldre, men även andra utsatta grupper.  De befarar också att en tystnadskultur brer ut sig bland anställda. 

–  Ingen vågar stå upp för något längre. Arbetsgivaren kan göra sig av med oönskade medlemmar och behöver inte förklara sig. Detta undantag är djävulens påfund, säger Dimce Storm. 

Turordning enligt las

  • Arbetsgivare kan numer undanta tre personer från turordningen vid  nedskärning på grund av arbetsbrist. 
  • För fack och arbetsgivare som omfattas av nya huvudavtalet finns ett alternativ: 15 procent av de varslade kan undantas. Detta undantag får dock inte vara fler än 10 procent av de som arbetar på berörd driftsenhet.
  • Tidigare fick arbetsgivare med max tio anställda undanta högst två medarbetare från turordningen vid en uppsägning på grund av arbetsbrist.