Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Fick sparken efter maktkamp

En infekterad maktstrid i bolagsstyrelsen ledde till att en av delägarna fick sparken. Ett sätt för kompanjonen att få aktiemajoritet, hävdar den avskedade.
Ola Rennstam Publicerad 2 mars 2023, kl 11:52
Dragkamp mellan två kostymklädda män.
En konflikt om hur ett företag i Göteborgstrakten skulle styras ledde till att en av bolagets grundare avskedades. Foto: Colourbox

Göteborgsföretaget, som ägnar sig åt uthyrning av idrottsutrustning, grundades 2020. En av grundarna blev bolagets vd medan den andre anställdes som säljare. Med tiden fick de båda grundarna allt mer olika syn på hur företagets skulle drivas. Sprickan mellan ägarna ledde till att vd:n i fjol försökte sälja en del av sina aktier till investerare i hopp om att få in mer kapital. De planerna satte dock bolagsstyrelsen, med hans kompanjon i spetsen, stopp för.

Arbetsgivaren: Mannen ljög om bilkrock

Den infekterade maktstriden i styrelsen ledde i stället till att företaget valde att avskeda säljaren. Som grund för avskedandet hävdade arbetsgivaren att mannen bland annat har använt firmabilen på ett otillåtet sätt, ljugit om en krock med firmabilen, arbetsvägrat samt anlitat en leverantör som strider mot bolagsstrategin.

Efter avskedet - måste sälja aktieinnehav

Säljaren, som är medlem i Unionen, har en helt annan bild av varför han förlorade jobbet. Enligt honom är arbetsgivarens anklagelser antingen helt felaktiga eller så har han följt bolagets praxis. Bakgrunden är istället att företagets vd vill bli majoritetsägare och på så sätt kunna genomföra den stoppade affären. I och med avskedandet är han nämligen tvungen att sälja sin andel av aktierna.

Unionen anser att det saknas grund för avskedandet och har nu stämt företaget för brott mot las, lagen om anställningsskydd, och kräver 200 000 kronor i skadestånd.

Arbetsrätt

Kräver kollektivavtal på Klarna - hotar med strejk

Nu kräver Unionen och två andra fackförbund kollektivavtal på Klarna. Om företaget vägrar kan det bli aktuellt att ta ut medlemmarna i strejk.
David Österberg Publicerad 28 mars 2023, kl 14:02
Till höger bild på Klarnas huvudkontor, fasaden. Till höger Martin Linder, Unionen i mörk kostym och skjorta,
Nu kräver Unionen och två andra fackförbund kollektivavtal på Klarna. Om företaget vägrar kan det bli aktuellt att ta ut medlemmarna i strejk. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT/Jonas Ekströmer/TT.

Klarna är ett av Sveriges största techbolag. Unionen har flera gånger försökt få företaget att teckna ett kollektivavtal de senaste åren, men utan resultat. Frågan fick nytt liv förra sommaren när Klarna meddelade att tio procent av personalstyrkan skulle sägas upp. Enligt fackklubben hade företaget fattat beslutet utan att informera eller förhandla med dem. I december stämde Unionen Klarna på 1,3 miljoner kronor för brott mot mbl, medbestämmandelagen.

Kräver kollektivavtal 

Martin Linder. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Nu kräver Unionen, tillsammans med fackförbunden Akavia och Sveriges Ingenjörer, kollektivavtal på Klarna.

– Det finns ett jättestort tryck bland Unionens medlemmar på Klarna för att få till ett kollektivavtal. Det ger oss kraft att kräva förändring och vi ser fram emot konstruktiva förhandlingar med Klarna, säger Martin Linder, ordförande i Unionen, i ett pressmeddelande.

Frostig relation

Enligt Unionen skulle ett kollektivavtal gynna både de anställda och arbetsgivaren.

Sen Kanner.

– Både Klarna och de anställda har mycket att vinna på att medarbetarna får mer inflytande över besluten, vi kommer att få en bättre kommunikation och bättre dialog mellan företagsledningen och medarbetarna, säger Sen Kanner, ordförande på Unionens klubb på Klarna.

Relationen mellan klubben och arbetsgivaren har varit frostig efter den senaste tidens omorganisationer.

– Ett kollektivavtal kommer också att bidra till att återvinna de anställdas förtroende efter omorganisationen och lösa arbetsrättsliga frågor, till exempel hur vi ska schemalägga vår jour. Vi kommer även att få fler möjligheter att justera medarbetarnas löner, till exempel vid byte till nya roller, säger Sen Kanner.

Kan leda till strejk

Om förhandlingarna inte leder till ett kollektivavtal har fackförbunden två möjligheter: antingen avsluta förhandlingarna eller ta ut medlemmarna i strejk. Om förhandlingarna lyckas räknar fackförbunden med att ett kollektivavtal kan finnas på plats om två till sex månader.