Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Fick sparken efter maktkamp

En infekterad maktstrid i bolagsstyrelsen ledde till att en av delägarna fick sparken. Ett sätt för kompanjonen att få aktiemajoritet, hävdar den avskedade.
Ola Rennstam Publicerad
Dragkamp mellan två kostymklädda män.
En konflikt om hur ett företag i Göteborgstrakten skulle styras ledde till att en av bolagets grundare avskedades. Foto: Colourbox

Göteborgsföretaget, som ägnar sig åt uthyrning av idrottsutrustning, grundades 2020. En av grundarna blev bolagets vd medan den andre anställdes som säljare. Med tiden fick de båda grundarna allt mer olika syn på hur företagets skulle drivas. Sprickan mellan ägarna ledde till att vd:n i fjol försökte sälja en del av sina aktier till investerare i hopp om att få in mer kapital. De planerna satte dock bolagsstyrelsen, med hans kompanjon i spetsen, stopp för.

Arbetsgivaren: Mannen ljög om bilkrock

Den infekterade maktstriden i styrelsen ledde i stället till att företaget valde att avskeda säljaren. Som grund för avskedandet hävdade arbetsgivaren att mannen bland annat har använt firmabilen på ett otillåtet sätt, ljugit om en krock med firmabilen, arbetsvägrat samt anlitat en leverantör som strider mot bolagsstrategin.

Efter avskedet - måste sälja aktieinnehav

Säljaren, som är medlem i Unionen, har en helt annan bild av varför han förlorade jobbet. Enligt honom är arbetsgivarens anklagelser antingen helt felaktiga eller så har han följt bolagets praxis. Bakgrunden är istället att företagets vd vill bli majoritetsägare och på så sätt kunna genomföra den stoppade affären. I och med avskedandet är han nämligen tvungen att sälja sin andel av aktierna.

Unionen anser att det saknas grund för avskedandet och har nu stämt företaget för brott mot las, lagen om anställningsskydd, och kräver 200 000 kronor i skadestånd.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.