Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Fick sparken efter maktkamp

En infekterad maktstrid i bolagsstyrelsen ledde till att en av delägarna fick sparken. Ett sätt för kompanjonen att få aktiemajoritet, hävdar den avskedade.
Ola Rennstam Publicerad 2 mars 2023, kl 11:52
Dragkamp mellan två kostymklädda män.
En konflikt om hur ett företag i Göteborgstrakten skulle styras ledde till att en av bolagets grundare avskedades. Foto: Colourbox

Göteborgsföretaget, som ägnar sig åt uthyrning av idrottsutrustning, grundades 2020. En av grundarna blev bolagets vd medan den andre anställdes som säljare. Med tiden fick de båda grundarna allt mer olika syn på hur företagets skulle drivas. Sprickan mellan ägarna ledde till att vd:n i fjol försökte sälja en del av sina aktier till investerare i hopp om att få in mer kapital. De planerna satte dock bolagsstyrelsen, med hans kompanjon i spetsen, stopp för.

Arbetsgivaren: Mannen ljög om bilkrock

Den infekterade maktstriden i styrelsen ledde i stället till att företaget valde att avskeda säljaren. Som grund för avskedandet hävdade arbetsgivaren att mannen bland annat har använt firmabilen på ett otillåtet sätt, ljugit om en krock med firmabilen, arbetsvägrat samt anlitat en leverantör som strider mot bolagsstrategin.

Efter avskedet - måste sälja aktieinnehav

Säljaren, som är medlem i Unionen, har en helt annan bild av varför han förlorade jobbet. Enligt honom är arbetsgivarens anklagelser antingen helt felaktiga eller så har han följt bolagets praxis. Bakgrunden är istället att företagets vd vill bli majoritetsägare och på så sätt kunna genomföra den stoppade affären. I och med avskedandet är han nämligen tvungen att sälja sin andel av aktierna.

Unionen anser att det saknas grund för avskedandet och har nu stämt företaget för brott mot las, lagen om anställningsskydd, och kräver 200 000 kronor i skadestånd.

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.