Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Mejlade sin privata inkorg – avskedades

Kvinnan skickade mejl från sin arbetsadress till sin privata mejl. Inte okej, ansåg hennes arbetsgivare och avskedade henne. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren.
Lina Björk Publicerad 24 maj 2023, kl 13:40
Närbild på kvinnas händer som skriver på en bärbar dator.
Kvinnan skickade e-post till sig själv från jobbadressen och avskedades. Unionen stämmer nu arbetsgivaren. Foto: Colourbox.

Kvinnan hade jobbat på rengöringsföretaget i 15 år, när hon under en sjukskrivning skickade ett antal mejl från sin arbetsadress till sin privata inkorg. När hennes chef upptäckte det avskedades hon med motiveringen att företaget har riktlinjer och en policy kring sin mejl och att hennes agerande skulle kunna skada företaget.

Unionen håller inte med och stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor i skadestånd samt ersättning för utebliven lön och semesterersättning. 

I det här faller menar vi att det ingick i hennes arbetsuppgifter att skicka mejlen och de har inte lett till någon skada för bolaget, säger David Hellman, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i tingsrätten.


Ett misstag under press

Under kvinnans sjukskrivning har hennes chef gett henne arbetsorder som innebar att hon måste logga in i jobbsystemet och bistå honom med information under tiden hon varit borta. Eftersom det var stress som orsakade sjukskrivningen, menar Unionen att hon utsatts för press och att hennes misstag inte kan bedömas på samma sätt som om hon varit på jobbet.

Arbetsrätt

Avskedad via sms under sjukskrivning

Mannen hade jobbat på bärgningsfirman i fyra år när han under en sjukskrivning blev avskedad via sms. Anledningen var att han föredrog den bil han brukade köra.
Publicerad 2 juni 2023, kl 13:03
Man tittar på sin smartphone och läser ett sms
När mannen varit sjukskriven ett par veckor fick han ett sms av sin arbetsgivare som talade om att han var avskedad. Foto: Shutterstock

Enligt arbetsgivaren hade mannen arbetsvägrat och misskött sin tidrapportering. Arbetsvägran rörde sig om en händelse då en kollega hade bett honom att köra en specifik bil, men mannen hade föredragit en annan och tagit den istället.  

Bolaget menar också att han misskött sin tidsredovisning och inte rapporterat in rätt antal timmar för olika uppdrag. Här har dock Unionen en annan uppfattning.

– Han har rapporterat in korrekt tid både muntligen och via den app som företaget använder för tidsredovisning, säger Sverker Wickberg, förbundsjurist på Unionen och som företräder medlemmen i tingsrätten.
 

Avskedades via sms

Bara några veckor efter att mannen blev sjukskriven avskedades han utan att bolaget gett honom en varning eller påpekat några problem. Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor för avskedandet, samt utebliven lön och sjuklön.