Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Växterna dog – anställd fick sparken

Odlingsföretaget fick fel på kylanläggningen precis när ledningen gick på semester. En tekniker larmade men när chefen var tillbaka var växterna döda och den som larmat fick skulden.
Lina Björk Publicerad 18 augusti 2023, kl 06:00
Hydroponisk odling
Att odla hydroponiskt innebär att man odlar i vatten, helt utan jord. Foto: Johan Nilsson/TT

Företaget som verkar i södra Sverige sysslar med hydroponiskt odling. Det innebär att man istället för jord odlar i vatten och näring -  En teknik som ställer stora krav på ljus, temperatur och bevattning.

Precis innan semestern gick flera kylanläggningar sönder på företaget. En tekniker som jobbade med odlingen påtalade problemet för ledningen och frågade om nya var på väg men fick inget svar. I mitten av juni åkte ledningen på semester och bara några dagar senare hade i stort sett alla växter gett upp.

Teknikern fick skulden för växtdöd

I början av juli när ledningen kom tillbaka till företaget var alla växter döda och teknikern som hade påtalat problemet avskedades på dagen med motiveringen att han var orsaken till den förstörda odlingen. Unionen håller inte med och stämmer nu bolaget på över 200 000 kronor för brott mot las och utebliven lön.

– I den här situationen så har anställda påpekat problemet med kylanläggningen, vilket är centralt för att odlingen ska överleva. Och det åligger arbetsgivaren att ordna det, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i tingsrätten.

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.