Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Växterna dog – anställd fick sparken

Odlingsföretaget fick fel på kylanläggningen precis när ledningen gick på semester. En tekniker larmade men när chefen var tillbaka var växterna döda och den som larmat fick skulden.
Lina Björk Publicerad
Hydroponisk odling
Att odla hydroponiskt innebär att man odlar i vatten, helt utan jord. Foto: Johan Nilsson/TT

Företaget som verkar i södra Sverige sysslar med hydroponiskt odling. Det innebär att man istället för jord odlar i vatten och näring -  En teknik som ställer stora krav på ljus, temperatur och bevattning.

Precis innan semestern gick flera kylanläggningar sönder på företaget. En tekniker som jobbade med odlingen påtalade problemet för ledningen och frågade om nya var på väg men fick inget svar. I mitten av juni åkte ledningen på semester och bara några dagar senare hade i stort sett alla växter gett upp.

Teknikern fick skulden för växtdöd

I början av juli när ledningen kom tillbaka till företaget var alla växter döda och teknikern som hade påtalat problemet avskedades på dagen med motiveringen att han var orsaken till den förstörda odlingen. Unionen håller inte med och stämmer nu bolaget på över 200 000 kronor för brott mot las och utebliven lön.

– I den här situationen så har anställda påpekat problemet med kylanläggningen, vilket är centralt för att odlingen ska överleva. Och det åligger arbetsgivaren att ordna det, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i tingsrätten.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Påpekade brister – fick sparken

Långa arbetspass och många patienter. Det var vardagen för personalen på en tandläkarklinik i Stockholm. När en av tandsköterskorna skrev ett brev till ledningen och begärde åtta timmars arbetsdag blev hon avskedad.
Ola Rennstam Publicerad 19 februari 2025, kl 06:01
tandsköterska med dentalutrustning
En tandsköterska avskedades sedan hon och några kollegor påpekat att de jobbade för långa arbetspass. Nu har Unionen stämt arbetsgivaren, en klinik i Stockholm. Foto: Colourbox

Ledningen för tandläkarkliniken krävde att personalen skulle arbeta långa pass och ta emot fler patienter än vad som är vanligt i branschen. I november förra året skrev en grupp anställda ett brev till arbetsgivaren där de begärde att de inte skulle behöva jobba mer än åtta timmar per dag och få tillgång till uppdaterad utrustning. Brevet föll inte i god jord. Kort därpå blev en av brevskrivarna – en tandsköterska och Unionenmedlem – avskedad.

Unionen: "Har inte agerat för att skada bolaget"

Unionen anser att det saknas grund för att avsluta anställningen och har nu stämt kliniken i Stockholm för brott mot las, lagen om anställningsskydd. I stämningsansökan påpekar förbundet att kvinnan alltid skött sitt arbete på ett korrekt sätt och inte på något vis agerat i syfte att skada bolaget. 
Unionen bekräftar att tandsköterskan har varit med i en sms-grupp tillsammans med andra kollegor men förnekar att hon därigenom skulle ha spridit bilder eller information som inneburit brott mot tystnadsplikten eller patientsekretessen, vilket arbetsgivaren hävdat under tidigare förhandlingar med facket.

Unionen kräver 190 000 kronor i allmänt skadestånd till medlemmen och att avskedandet ogiltigförklaras.

Fotnot: Kollega söker arbetsgivarens juridiska ombud för en kommentar.