Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fick sparken efter toabesök

En kvinna i Uppsala fick sparken sedan hon gått på toaletten två gånger under ett arbetspass.
Nu kräver Unionen skadestånd av callcenterföretaget Fundraisingbyrån AB.
Ola Rennstam Publicerad 28 maj 2012, kl 13:53

Kvinnan, som är i 20-årsåldern, arbetade som telefonförsäljare på Fundraisingbyrån AB där arbetsuppgiften bestod i att värva medlemmar åt Greenpeace. Ganska snart stod det klart att arbetsmiljön lämnade en del övrigt att önska. Första dagen höll ledningen en presentation där det klargjordes att "toaspring" var förbjudet när det inte var rast, varje besök uppgavs ge en kvarts avdrag på lönen.
- Jag kunde knappt tro att det var sant, säger kvinnan till tidningen 18 minuter.

En arbetsdag var hon dock tvungen att gå på toaletten vid två tillfällen. Efter det deklarerade arbetsgivaren att hon var tvungen att sluta på företaget.
Kvinnan kontaktade Unionens regionkontor i Uppsala som gav henne rådet att ringa upp sin chef och spela in samtalet. På inspelningen säger verksamhetschefen att kvinnan gick på toaletten två gånger för mycket. Chefen bekräftar också att det finns en regel som säger att anställda inte få gå på toa hur de vill, vilket är ett brott mot Arbetsmiljölagen.
- Jag känner mig otroligt kränkt. Det ska bara inte få gå till på det här viset, säger kvinnan till tidningen.

Thomas Fahrenholz, ombudsman på Unionens regionkontor i Uppsala, bekräftar kvinnans historia och har även lyssnat på inspelningen med verksamhetschefen.
- Vi har stött på företag med dåliga villkor, men aldrig något där folk får sparken för att de gått på toaletten. Chefen säger klart och tydligt att: du gick på toaletten två gånger och det är två gånger för mycket, berättar Thomas Fahrenholz.

Den 20-årga kvinnan fick lämna arbetsplatsen med omedelbar verkan. Unionen betraktar hennes anställningsform som en tillsvidareanställning och konstaterar att uppsägningen har skett på felaktiga grunder. Unionen kräver skadestånd för brott mot flera lagar gällande lön och anställningsskydd. På torsdag träffar man arbetsgivarsidan för en förhandling.

På Fundraisingbyråns hemsida utlovar man en fast lön på 100 kr per timme och med möjlighet till bonus. Samma information återfinns i insamlingsbyråns annons på Platsbanken, Arbetsförmedlingens webbplats för lediga jobb. Problemet är bara att det inte stämmer med verkligheten.
- Detta är ett typexempel på ett oseriöst företag, när ungdomarna kommer dit och börjar jobba så är lönen lägre än vad som sägs i annonsen. Helt plötsligt får de inte betalt för introduktionsutbildningen och lönen är 75 kronor i stället för 100 kronor de första 18 timmarna du arbetar, säger Thomas Fahrenholz.

Fundraisingbyrån AB förnekar att de har regler som säger att de anställda inte får gå på toaletten men vill inte ge någon förklaring till orsaken till varför Uppsalakvinnan tvingades sluta sin anställning.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.