Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Elbolag sa upp medlem – var inte elektriker

Elföretaget frågade aldrig Unionenmedlemmen om han var elektriker innan de anställde honom. Efter bara tolv dagar på företaget blev han uppsagd. Nu stämmer Unionen företaget för felaktig uppsägning.
Oscar Broström Publicerad 3 mars 2022, kl 10:57
Person sätter in stickkontakt i eluttag.
Mannen anställdes som kabel- och utrustninginstallatör, men blev uppsagd för att han inte var elektriker, knappt två veckor efter att han påbörjat anställningen. Foto: Audun Braastad/NTB

I stämningsansökan framgår att medlemmen sökte ett jobb som kabel- och utrustningsinstallatör, där arbetsuppgifterna främst var framdragning av kabel och inkoppling av komponenter med svagström.

Mannen var utbildad till tekniker inom telekommunikation, vilket framkom under ansökningsprocessen. Medlemmen fick jobbet – en visstidsanställning på sex månader – och började sin nya tjänst den 25 oktober 2021. Men redan den 5 november blev han uppsagd, av personliga skäl.

Enligt elföretaget saknade mannen nödvändig utbildning, då han inte var utbildad elektriker. Huruvida de faktiskt gjorde det klart i ansökningsprocessen att de krävde att personen de anställde var elektriker är dock tveksamt. Unionens förbundsjurist Filip Vujcic, som företräder medlemmen, skriver i stämningsansökan att medlemmen inte sökte jobbet som elektriker, aldrig fick frågan om han var elektriker i anställningsförfarandet och att det inte ens uppgetts vara meriterande.

”Utför inte arbeten med starkström”

Enligt Vujcic hade medlemmen kompetens och erfarenheter för att utföra arbeten, installationer och kabeldragning med svagström – och det var det han var anställd för att göra.

– Han utför inte arbeten med starkström, men det har ju heller inte hävdats av vår medlem att han kan det. Han var heller inte anställd, enligt anställningsavtalet, för att utföra starkströmsinstallationer.

Företaget varslade inte Unionen om uppsägningen, vilket de är skyldiga till, och har dessutom vägrat att förhandla med fackförbundet.

– I en mejlkonversation ber vår ombudsman flera gånger om en förhandling för att reda ut frågor man inte är överens om, men den röda tråden från motparten är att det inte finns något att förhandla om, säger Vujcic.

Unionen stämmer företaget på ekonomiskt skadestånd för utebliven lön för hela anställningsperioden, samt allmänt skadestånd på 150 000 kronor.

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.