Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Ökat fusk med a-kassa

Antalet polisanmälningar om fusk med a-kassa ökar. I veckan dömdes en 33-årig man till dagsböter för tre fall av bidragsbrott. Detta sedan han fått ersättning från Unionens a-kassa samtidigt som han jobbade.
Ola Rennstam Publicerad
Pavel Koubek / TT
Redan så här långt i år ser Unionens a-kassa en ökning av antalet polisanmälningar om fusk jämfört med förra året. Pavel Koubek / TT

Mannen, som är hemmahörande i Örebrotrakten, ansökte under perioden maj till augusti förra året om ersättning från Unionens a-kassa. I de elektroniska tidrapporterna intygade mannen att han var arbetslös. Men a-kassan upptäckte att 33-åringen arbetat heltid på ett bemanningsföretag. På detta sätt fick han felaktigt 11 715 kronor i ersättning.

Mannen tar på sig skulden för det inträffade men nekar till brott och har betalat tillbaka beloppet. Hans förklaring är att han inte förstått hur han skulle signera de elektroniska handlingarna.

Läs mer: Gå med a-kassan? Tänk på det här?

Örebro tingsrätt har nu dömt 33-åringen för bidragsbrott till villkorlig dom och dagsböter på 2 000 kronor. Enligt tingsrätten friar mannens problem med siffror och datum inte honom från ansvar. Inte heller den omständighet att han själv hade tagit kontakt med a-kassan när han upptäckte felet.

Under förra året gjorde Unionens a-kassa sammanlagt 207 polisanmälningar om bidragsfusk.

– I jämförelse med den totala volymen ärenden rör det sig om väldigt få fall. De flesta polisanmälningar leder inte till någonting och det har att göra med polisens situation och handläggningstider. Det är ett stort spann hur ett ärende kan se ut, från väldigt medvetet bedrägeri till att man agerat slarvigt, säger Harald Petersson, chef på Unionens a-kassa.

Bedrägerierna tar stora resurser från a-kassan som i förlängningen leder till längre handläggningstider. Harald Petersson ser allvarligt på att personer försöker fuska sig till ersättning.

– Det är förstås inte bra att någon medvetet försöker tillskansa sig pengar på det här sättet, det undergräver legitimiteten med försäkringen. Solidaritet är grunden när man är medlem i en förening, säger han.
 
Misstänker ni att fusket kommer att öka nu i kristider?
– Det är svårt att säga generellt. Vi har blivit bättre på att upptäcka fusk än tidigare, vi har säkrare system och gör samkörningar med andra myndigheter. Redan så här långt i år ser vi, oavsett corona, en ökning av antalet polisanmälningar jämfört med i fjol.

Antalet polisanmälningar om fusk

2019: 207
2018: 150
2017: 145
2016: 84

Unionens a-kassa

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
A-kassa

Så blir nya a-kassan

Till hösten gäller nya regler för a-kassan. De ska göra det lättare att söka a-kassa och samtidigt öka pressen på arbetslösa. Här är allt du behöver veta om nya arbetslöshetsförsäkringen.
David Österberg Publicerad 12 maj 2025, kl 06:02
Arbetsförmedlingen, exteriör
För att få a-kassa måste man vara inskriven på Arbetsförmedlingen och stå till arbetsmarknadens förfogande. Ju mer du har jobbat desto mer pengar får du om du blir arbetslös, enligt de nya reglerna för arbetslöshetsförsäkringen. Johan Nilsson/TT

Från den 1 oktober gäller nya regler för a-kassan. Den nya lagen ger fler rätt till a-kassa, gör handläggningen enklare och sätter press på arbetslösa genom hårdare nedtrappning av ersättningen.

De nya reglerna gäller för den som blir arbetslös efter den 1 oktober.

Här är de viktigaste förändringarna: 

 

Inkomstvillkor i stället för arbetsvillkor

För att få a-kassa måste du uppfylla ett inkomstvillkor. Du ska ha tjänat minst 120 000 kronor före skatt under de 12 månaderna innan du blev arbetslös. Du måste också ha tjänat minst 11 000 kronor per månad under fyra av de månaderna. 

Du måste dessutom ha fyllt 20 år för att få a-kassa.

Mer arbete ger fler dagar

Som längst kan du få a-kassa i 300 dagar. Hur många dagar du får beror på hur många månader du har haft inkomst det senaste året.

Har du haft en inkomst under minst 11 månader får du 300 dagar.

Har du haft en inkomst under 8-10 månader får du 200 dagar.

Har du haft en inkomst under 4-7 månader får du 100 dagar.

Längre medlemskap ger högre ersättning

Du måste vara medlem i en a-kassa för att få ersättning. Du får 50, 60 eller 80 procent av din tidigare inkomst i a-kassa (upp till taket på 34 000 kronor) beroende på hur länge du har varit medlem.

Har du varit medlem i minst 12 månader får du 80 procent.

Har du varit medlem i minst sex månader får du 60 procent.

Har du varit medlem i 0-5 månader får du 50 procent. Du kan bli medlem när du har blivit arbetslös.

Ersättningen minskar efter 100 dagar

Efter 100 dagar sänks ersättningen med 10 procentenheter. Då kan du maximalt få 70 procent av din tidigare inkomst (upp till taket på 34 000 kronor). Efter ytterligare 100 dagar sänks ersättningen med 5 procentenheter till 65 procent av din tidigare inkomst.