Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Kan man plugga med a-kassa?

Går det att studera och samtidigt få a-kassa? Huvudregeln säger nej – men det finns faktiskt några undantag. Här får du hjälp att se vad som gäller.
Lina Björk Publicerad 7 mars 2016, kl 10:48
Kvinna läser i katalog.
Foto: Katarina Hanssson

Yrkeslivet är långt och kanske känner du efter några år i samma bransch att det är dags att gå vidare till nya utmaningar. Många tjänstemannayrken kräver utbildning och om det är dags att sätta sig i skolbänken igen finns ofta ett stort hinder: ekonomin. Det finns dock möjlighet att studera med a-kassa för att få pengarna att räcka till. Men då gäller det att hålla koll på reglerna.

– Huvudregeln är att du inte kan få ersättning när du deltar i en utbildning. Har du för avsikt att studera och inte i första hand söka arbete så ska studierna finansieras med de medel som står till buds, alltså studiestödet, säger Anna-Lena Leksell, som är försäkringsansvarig på Unionens a-kassa.

Det första undantaget från regeln gör att du kan få ersättning från a-kassan om du studerar på deltid, högst 50 procent och högst 20 veckor per ersättningsperiod. Men, då får ditt tidigare arbete inte ha upphört på grund av att du har börjat plugga, utbildningen får inte hindra dig från att söka jobb och du får inte finansiera studierna med någon form av studiestöd.

Det andra undantaget är om du deltar i en utbildning eller aktivitet på hel- eller deltid för att få en orientering om olika yrken och utbildningsvägar, eller för att underlätta för dig att få ett nytt arbete. Då finns det möjlighet att få arbetslöshetsersättning, dock högst i 15 ersättningsdagar per ersättningsperiod.

– Det kan till exempel vara en utbildning hos Trygghetsrådet. De här undantagen är tänkta för dem som är arbetslösa och vill utnyttja tiden till att förbättra sina chanser på arbetsmarknaden, säger Anna-Lena Leksell.

Unionens a-kassa kan även bevilja arbetslöshetsersättning samtidigt som du studerar på heltid. Men då under förutsättning att du har studerat på heltid jämsides med ett heltidsarbete under minst 15 veckor före arbetslösheten. Dessutom gäller samma som för det första undantaget: Det tidigare arbetet får inte ha upphört på grund av studierna, utbildningen får inte hindra dig från att ta ett nytt jobb och studierna får inte finansieras med lån eller bidrag från CSN.

På sin hemsida har Unionens a-kassa försökt att besvara de vanligaste frågorna kring detta, exempelvis om det är möjligt att få ersättning mellan två terminer, vad som händer om du hoppar av studierna eller om det går bra att söka a-kassa om utbildningen inte leder till ett jobb. Men trots att både svar och regler står i klartext är det många som missar detaljerna.

– Vi försöker att informera så mycket vi kan och blir man arbetslös så informerar även arbetsförmedlingen om vad som gäller. Men du måste även ta ett eget ansvar och ta reda på vad som gäller så att du inte står helt utan försörjning den dagen du bestämmer dig för att gå vidare i livet, säger Anna-Lena Leksell.

Frågor & svar om a-kassa & studier

FRÅGA: Kan jag få ersättning mellan två terminer? 

SVAR: Nej, det är inte möjligt  att få arbetslöshetsersättning under exempelvis sommar-
och jullov. 

Så länge du har för avsikt att fortsätta studera räknas du alltid i första hand som studerande – därmed kan du inte erhålla arbetslöshetsersättning.

FRÅGA: Kan man få studiebidrag utöver a-kasseersättning?

SVAR: Nej, den möjligheten finns inte. Är du medlem i fackförbundet Unionen kan du dock ansöka om bidrag till studielitteratur.

FRÅGA: Har jag rätt till ersättning om jag blir arbetslös efter examen?

SVAR: A-kassan prövar då din rätt till ersättning. Du måste kunna arbeta minst tre timmar per dag och minst 17 timmar i veckan, ha anmält dig till arbetsförmedlingen och stå till arbetsmarknadens förfogande.

Ett annat villkor är att du under de senast 12 månaderna före arbetslösheten har förvärvsarbetat minst sex kalendermånader med minst 80 timmar per månad. Arbetslös-heten räknas från den dag du anmäler dig på arbetsförmed-lingen. Dina studier kan ses som så kallad överhoppningsbar tid om det varit heltidsstudier och de är avslutade efter att du fyllt 25 år, eller om du har arbetat heltid i minst fem månader någon gång före studierna.

FRÅGA: Behövs det intyg efter avslutade studier? 

SVAR: Ja. Avslutade studier styrker du på blanketten ”Intyg om studier”.

Unionens a-kassa

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 6 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
A-kassa

Uppsagd utan intyg kan få hjälp av ny lag

Närmare tusen medlemmar årligen får krångel med a-kassan på grund av att deras ex-arbetsgivare inte lämnar arbetsgivarintyg. Tack vare en ny lag som träder i kraft om drygt ett år, kan problemen minska, även om de kanske inte försvinner.
Johanna Rovira Publicerad 12 september 2024, kl 06:01
Cecilia Weber fick stöd från Unionen efter att ha blivit uppsagd utan arbetsgivarintyg, ett problem som drabbar många. Unionen har hanterat 547 ärenden i år, och en ny lag som förenklar intygsprocessen kan vara lösningen när den träder i kraft nästa år. Foto: Ola Rennstam/Colourbox.

Unionenmedlemmen Cecilia Weber insåg snart att hennes nya jobb inte var något drömjobb. Ingenting fungerade som det skulle och det skar sig snabbt mellan henne och arbetsgivaren. När hon blev uppsagd var det ingen större förlust, ansåg hon. 

Cecilia Weber
Cecilia Weber.

Jag fick hjälp av facket att få ut min slutlön, men jag har ännu inte fått något arbetsgivarintyg som man behöver för att få a-kassa. Jag tror inte det är någon vits att jag kontaktar arbetsgivaren igen, och jag vet faktiskt inte heller om det är värt det. 

Trots att arbetsgivarna är skyldiga att skriva arbetsgivarintyg är Cecilia Weber är långt ifrån ensam om att ha problem med att få ut intyg. Förra året fick Unionen in 829 rådgivningsärenden som handlade om arbetsgivarintyg. I år har rådgivningen fram till månadsskiftet juli-augusti hanterat 547 ärenden, så siffran kan tangera tusen före årets slut. 

Sanktioner efterlyses

Ombudsmannen Thomas Fahrenholz, som hjälpte Cecilia Weber att få ut sin slutlön, har efterlyst påtryckningsmedel att ta till mot de arbetsgivare som struntar i skyldigheten att leverera intyg. 

Vi på Unionen lägger ner mycket tid på att hjälpa medlemmar genom att jaga och truga arbetsgivare som är ointresserade av att göra rätt för sig, säger han i en artikel i Kollega

Anette Ben Naceur, försäkringsansvarig på Unionens a-kassa tror och hoppas att problemen med arbetsgivarintyg kommer att minska i och med att den nya lagen om en inkomstbaserad arbetslöshetsförsäkring träder i kraft i oktober nästa år. 

Vi kommer fortfarande att behöva vissa uppgifter från arbetsgivaren, men det blir inte samma komplicerad intyg som i dag. Det borde göra det enklare för arbetsgivaren att fylla i intygen, säger Anette Ben Naceur. 

Inga böter i nya lagen

I den nya lagen finns bestämmelser som innebär att arbetsgivaren är skyldig att lämna uppgifter till a-kassan, men det finns inget skrivet om straffansvar för arbetsgivare som ignorerar den skyldigheten. Tidigare förslag på böter finns inte med i det nya regelverket.  

Man bedömer att rädslan för böter skulle kunna innebära en risk att arbetsgivarna lämnar mer uppgifter än vi faktiskt behöver, säger Anette Ben Naceur, som delar de farhågorna. 

Dessutom är det oklart vem hos arbetsgivaren som skulle drabbas av böter. 

Anette Ben Naceur påpekar att det finns en möjlighet för lagstiftarna att införa straffansvar i efterhand, om det visar sig att arbetsgivare fortsätter strunta i att lämna arbetsgivarintyg. 

Dörren för böter är väl inte helt stängd, säger hon. 

Inte kört utan intyg

Cecilia Weber tycker att den nya lagen om inkomstbaserad a-kassa låter som en god idé, åtminstone på pappret. Hennes chans att få ut a-kassa, trots arbetsgivarens ovilja att ge henne intyget, är inte helt körd, enligt Anette Ben Naceur. 

Även om medlemmen ger upp gentemot arbetsgivaren, ska hon inte ge upp gentemot a-kassan. Det finns möjlighet att bedöma ersättningsrätten på annat underlag, som exempelvis anställningsavtal och lönespecifikationer. Det går att få ersättning fastän arbetsgivaren trilskas, även om det tar längre tid. säger Anette Ben Naceur. 

Den nya lagen i korthet: 

  • A-kassan ska baseras på inkomst i stället för arbetad tid och inkomst. 
  • Taket på ersättningen kommer att fastställas i en förordning som ännu inte är klar 
  • Nedtrappningen av ersättningen sker snabbare
  • Fler kommer att kunna få ersättning, hur mycket påverkas av medlemstiden i a-kassan.