Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

7 tips för att undvika stressmage

Både hur du sitter när du jobbar och vad du stoppar i dig påverkar dina tarmar och mage. Här är tipsen för att undvika en stressad skrivbordsmage.
Lina Björk Publicerad
Man tar sig för magen.
Att röra på sig och undvika lök, vitlök och bönor hindrar gaser från att bildas i magen. Foto: Colourbox

En macka framför datorn till lunch och lite smågodis till mellanmål. Fortsätt med det under en längre tid och sitt stilla under långa perioder så kommer en trög mage som ett brev på posten.

Men det finns sätt att vara snäll mot sina tarmar och få igång matsmältningen.

Här är dietisten Sofia Antonssons bästa tips för att undvika stressmage:

1. Undvik att sitta i ”ostkroksställning” framför datorn. Det mest skonsamma mot tarmarna är att stå upp och jobba men om du måste sitta, stoppa en kudde bakom ryggen så att du får svank. Då rätar magpaketet ut sig.

2. Tänk på vad du äter. Gaser i magen kan bli både smärtsamt och jobbigt, men påverkas inte så mycket av hur du sitter utan mer vad du stoppar i dig. Lök, vitlök, bönor, vete, råg, avokado och svamp kan vara riktiga matbovar.

3. Välj snälla fibrer så som havre framför vete. Grönsaker, frukt, baljväxter och nötter kommer att göra dig både piggare och stärka immunförsvaret. Tugga maten ordentligt och ät långsamt så att magen hinner med.

4. Ät inte samtidigt som du jobbar. Det ökar risken för att du inte känner efter om du är riktigt mätt utan slevar i dig tills du får paltkoma.

5. Rör på dig. Vi vet inte hur länge pandemin kommer att fortsätta. Hitta en daglig rutin där du får in pauser för frukt och rörelse. Ta en kort promenad efter lunchen för att få igång matsmältningen.

6. Prioritera ditt mående. Hjärna och tarm hänger ihop. Om du någonsin har varit väldigt nervös, orolig eller rädd vet du hur det kan påverka din mage. Mår knoppen bra gör magen det också och vice versa.

7. Ta hjälp. Om du har mycket problem med magen, försök inte att parera det och gå runt och ha ont. Det finns mycket hjälp att få både vad gäller kost och rörelse.

Läs mer: Framtidens kollega varnar för stillasittande

Läs mer: Ökade skador och besvär av hemarbete

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Ny forskning: automatkaffe är onyttigt

Brukar du svära över blaskigt automatkaffe? Nu får du en till anledning: det är onyttigare än kaffet du brygger hemma. Det visar en ny studie.
Noa Söderberg Publicerad 31 mars 2025, kl 06:00
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Foto: Jessica Gow/TT.

Forskarna har jämfört automatkaffe med sådant som bryggts i perkolator, espressomaskin, kaffepress, vanlig hemmabryggare och på spisen. Resultatet: maskinerna vi har på jobbet ger kaffe som är sämre för kroppens kolesterolvärden.

– Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet. Vi har undersökt fjorton maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe, säger David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Filtret avgör hur nyttigt kaffet är

Det rör sig om ämnena cafestol och kahweol, som är naturligt förekommande i kaffe oavsett bryggmetod. Men halterna är alltså mycket högre i automatkaffe än exempelvis bryggkaffe, eftersom ett kaffefilter fångar upp ämnena.

Sedan tidigare är det känt att kokkaffe innehåller höga halter av de kolesterolhöjande ämnena. Därför har de nordiska länderna näringslivsrekommendationer om att dra ner på, eller helt utesluta, kokkaffe.

Automatkaffe kan påverka blodfetter

Forskarna har åkt till olika arbetsplatser och testat totalt fjorton kaffeautomater. Mätvärdena skilde sig åt beroende på modell och testtillfälle. Den vanligaste typen av automat är också den som ger högst nivå av kolesterolhöjande ämnen, enligt forskarna.

Espressokaffe innehöll också höga halter av ämnena vid vissa provtillfällen, men svaren skilde sig kraftigt åt.

– Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra, säger David Iggman.

Samtidigt betonar han att det krävs en kontrollerad studie för att ta reda på exakt hur en människas blodfetter påverkas av att dricka just automatkaffe.