Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Ytterligare EU-ris mot regeringen

EU-kommissionen riktar återigen kritik mot att den svenska regeringen inte gjort tillräckligt för att motverka missbruket av visstidsanställningar. Det är sista chansen för regeringen som nu bara har två månader på sig innan man kan dras inför rätta i EU-domstolen.
Linnea Andersson Publicerad 17 april 2014, kl 11:50

Som Kollega skrivit tidigare anmälde TCO Sverige till EU-kommissionen i juni 2007 och nu har man alltså kommit med ännu ett så kallat motiverat yttrande för brott mot EU:s direktiv om visstidsanställningar. I dag finns flera former av visstidsanställningar. EU-kommissionen har backat på två av formerna, säsong och personer över 67 år, men kritiken kvarstår när det gäller allmän visstid och vikariat.

Samuel Engblom, TCO:s chefsjurist, säger att regeringen har kommit med förslag på åtgärder vid två tillfällen, men att inget av dem har gått vidare till lagstiftning för att de har varit undermåliga. Han är kritisk till att regeringen vid bägge tillfällen suttit ensam på sin kammare utan att bjuda in arbetsmarknadens parter.

- Sedan kommissionen hörde av sig till regeringen första gången 2010 har vi krävt att de ska samråda och involvera parterna, som man brukar göra när man utreder arbetsrättslig lagstiftning. Men det har regeringen vägrat. Det är viktigt att de tar sitt förnuft till fånga och gör rätt den här gången, säger Samuel Engblom.

I nuläget vet han inte exakt hur det så kallat motiverade yttrandet ser ut och hur de resonerat, utan har bara sett pressmeddelandet.

- Regeringen ska redovisa åtgärder inom två månader. Det är ju en väldigt kort tid och de hinner inte ändra lagen på den tiden, men någonting måste de uppvisa.

När de två månaderna har löpt ut har kommissionen möjlighet att gå vidare till EU-domstolen.

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.