Hoppa till huvudinnehåll
Semester

Spara semester – så funkar det

Att jobba hemma under coronapandemin underlättar livspusslet för många tjänstemän. Kanske skippar du betald ledighet för att vardagen går ihop ändå. Men det finns några saker att tänka på om du sparar din semester.
Lina Björk Publicerad
Almanacka med post-it med texten covid-19.
Tänker du spara semesterdagar i år och ta ut en längre semester ett annat år i stället? Foto: Shutterstock

5 dagar enligt lagen

Som anställd har du möjlighet att spara en viss del av din semester. Det kan du dock göra först när du tjänat in fler än 20 betalda semesterdagar, då du har rätt att spara de överskjutande betalda dagarna till senare. Enligt lagen har du rätt till 25 semesterdagar per år. Det innebär att du kan spara högst fem dagar per år.

Fler dagar enligt kollektivavtal

Om företaget du jobbar på har kollektivavtal kan andra regler gälla. Kanske har du mer semester än de lagstadgade 25 dagarna? Då kan du och din arbetsgivare komma överens om att spara även de dagarna.

Så får de sparade dagarna tas ut

Du behöver inte ta ut dina sparade semesterdagar i ett sjok utan kan fördela dem som du vill. Vill du ta ut fler än fyra dagar sammanhängande ska de tas ut i samband med huvudsemester, om du och arbetsgivaren inte kommer överens om annat. Däremot måste du ha använt årets semesterdagar innan du kan börja knapra på de sparade.

Pengar i stället för semester?

Skulle du ha sparat semesterdagar i flera år är det arbetsgivarens skyldighet att se till att du tar ut de sparade dagarna senast det femte året. Du kan inte kräva att ledighet omvandlas till pengar, på samma sätt som din arbetsgivare inte ensidigt får bestämma att betala ut semesterersättning i stället för ledighet. Däremot kan ni tillsammans bestämma hur du ska göra med din sparade semester. Men då krävs att ni kommer överens, annars måste semesterdagarna förläggas som ledighet senast år fem.

Prata med chefen

Om du vill spara semesterdagar så måste du tala om det för din arbetsgivare och berätta hur många dagar du har tänkt spara, lämpligen i samband med din sammanhängande långsemester. När du sedan ska ta ut dem måste du meddela din arbetsgivare senast två månader i förväg, om de inte hänger ihop med huvudsemestern.

Tänk på! 

Vid konkurs kan sparad semester gå förlorad

Om semestern är för gammal så brinner den inne vid en konkurs. Det är bara semesterlön för det löpande intjänandeåret och året innan som omfattas av den statliga lönegarantin, men för att få ut pengarna får man inte ha slagit i taket, vilket 2020 motsvarade 189 200 kronor.

Viktigt med återhämtning

Att begränsa antalet semesterdagar som går att spara har dock en poäng. Att få tillräckligt med vila och återhämtning är en viktig del i arbetet. En minimistandard för vila anses vara fyra veckors semester per år, och då kan det vara bra att inte spara allt för många dagar.

Semesterlagen

Semesterlagen reglerar villkoren för semester i svenska företag och gäller alla företag, oavsett bransch och storlek. På företag som är anslutna till kollektivavtal kan man på vissa punkter avvika från lagen, men den ligger alltid till grund för bestämmelserna.

Lagen finns
till för att ge anställda en lagstadgad rätt till vila. Den reglerar tre förmåner, nämligen den anställdes rätt till:

  • Semesterledighet
  • Semesterlön
  • Semesterersättning

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Semester

Röda dagar 2025 – så maxar du semestern

Vilka är röda dagar 2025? Hur ska du maxa din ledighet 2025? Här är alla röda dagar och helgdagar nästa år. Och så tar du ledigt för att få så lång semester som möjligt.
David Österberg Publicerad 14 november 2024, kl 06:01
Röda dagar 2025. En kalender med ordet 2025 skrivet i rött mitt i.
Röda dagar 2025 - så gör du för att maxa ledigheten. Planera för mesta möjliga ledighet 2025. Upptäck alla röda dagar och hur du kan ta ut semester smartast för att få ut mesta möjliga lediga dagar. Foto: Colourbox.

Om du planerar och tar ledigt vid rätt tillfällen kan du maxa dina röda dagar 2025 och få längre semester. Till exempel vid första maj eller julen 2025. Med bara fyra semesterdagar vid julen kan du vara ledig 16 dagar om du har klämdag.

Totalt finns det 13 röda dagar 2025. Nio av dem är på en vardag. Påsken infaller sent 2025: påskafton är den 19 april.

Röda dagar är helgdagar som är arbetsfria enligt lag. En helgafton är en dag före allmän helgdag då vissa jobbar halvdag medan andra jobbar, beroende på anställningsavtal. De flesta är lediga på helgaftnar som julafton, midsommarafton och nyårsafton.

Röda dagar och helgdagar 2025

1 januari (onsdag) Nyårsdagen

6 januari (måndag) Trettondagen

18 april (fredag) Långfredagen

20 april (söndag) Påskdagen

21 april (måndag) Annandag påsk

1 maj (torsdag) Första maj

29 maj (torsdag) Kristi himmelfärdsdag

6 juni (fredag) Sveriges nationaldag

8 juni (söndag) Pingstdagen

20 juni (fredag) Midsommarafton

21 juni (lördag) Midsommardagen

1 november (lördag) Alla helgons dag

24 december (onsdag) Julafton

25 december (torsdag) Juldagen

26 december (fredag) Annandag jul

31 december (onsdag) Nyårsafton

Fotnot: Aftnar som julafton, påskafton och midsommarafton är inte röda dagar, men de flesta är ändå lediga då. Kolla med din arbetsgivare vad som gäller för dig.

Maxa ledigheten så här

Påsken, 10 lediga dagar

Påsken infaller sent i år. Skärtorsdagen är den 17 april. Tar du ledigt fyra dagar före påsken eller fyra dagar efter påsken får du tio arbetsfria dagar: den 12 april till den 21 april eller den 18 april till den 27 april.

Första maj, 7 lediga dagar

Om du har klämdagar i ditt anställningsavtal kan du få 7 lediga dagar genom att använda tre semesterdagar. Ta ledigt 28, 29 och 30 april och få en hel veckas semester. Om du jobbar halvdag på Valborgsmässoafton den 30 april kan du vara ledig 4,5 dag utan att offra en enda semesterdag.

Har du inte klämdagar tar du semester den 2 maj och får fyra lediga dagar.

Kristi himmelfärdsdag, 7 lediga dagar

Här kan du göra samma sak som vid första maj: ta ledigt 26, 27 och 28 maj och få en ledig vecka när sommaren är på intåg. Om du inte har klämdagar får du fyra dagars ledighet genom att ta semester den 30 maj.

Jul och nyår, 18 lediga dagar

Jul och nyår är riktigt bra 2025, ur ett ledighetsperspektiv, särskilt om du har klämdagar. Då kan du få 18 lediga dagar med hjälp av bara fyra semesterdagar. Ta semester 22, 23, 29 och 30 december så kan du vara borta från arbetet mellan 20 december och 6 januari.

Har du inte klämdagar får du 16 dagars ledighet genom att använda fem semesterdagar.