Hoppa till huvudinnehåll
Semester

Risk att spara semester om företaget går dåligt

Att spara semester och ta ut en längre ledighet senare kan vara en god idé för återhämtning. Men se upp om företaget du jobbar på går dåligt. Vid en konkurs brinner all lagrad ledighet inne.
Lina Björk Publicerad 11 november 2020, kl 16:32
Tor Erik Schrøder/ NTB / TT
Tänkte du spara dina semesterdagar från i år och ta en skidsemester i vår? Tänk på att sparade semesterdagar brinner inne om din arbetsgivare går i konkurs. Tor Erik Schrøder/ NTB / TT

Enligt lagen har du rätt att spara fem dagars semester per år i högst fem år. Har företaget där du arbetar kollektivavtal kan du spara ännu mer. I coronatider sitter många tjänstemän hemma och jobbar. Kanske känner du att du får återhämtning i vardagen på ett annat sätt än tidigare och att du kan skippa några semesterdagar i år.

Läs mer: Spara semester - Så funkar det

Men det finns några saker att tänka på om du sparar semester. Hur det går för din arbetsgivare är en sak.

– Att spara semester går fint om du jobbar i ett stabilt företag som det går bra för. Men om du är orolig för din arbetsgivares lönsamhet och är rädd att företaget ska gå i konkurs så ska du ta ut sparad ledighet så fort som möjligt. All sparad semester fryser nämligen inne vid en konkurs och du får inte ut den på den statliga lönegarantin, säger Gunilla Krieg, central ombudsman på Unionen.

Lönegarantin har dessutom ett tak på 189 200 kronor och har du en lång uppsägningstid är det stor risk att du slår i taket innan all din lön har betalats ut. Gunilla Krieg tycker att det är en god idé att hålla koll på årsredovisningar och att ha en bra kontakt med facket, då företaget har en skyldighet att rapportera till fackklubben hur det går ekonomiskt.

– Slår man fort i taket på lönegarantin så får man inte någon semesterersättning över huvud taget och tappar man även årets semester. Det gör att många känner sig totalt blåsta vid en konkurs.

Läs mer: Så gör du om du inte får ut din lön

Av dina 25 lagstadgade semesterdagar har du rätt att spara fem, de övriga 20 måste tas ut under året. Skulle du inte ta ut dem för att du blivit sjuk eller är föräldraledig ska du i stället få ut dem i ledighet året efter, alternativt få ut dem i pengar senast en månad efter att din anställning upphört.

Semesterlagen skärptes för några år sedan då många kom överens med arbetsgivaren om att ta ut kvarvarande ledighet i pengar, något man inte kan göra i samma utsträckning i dag.

– Det är inte meningen med semesterlagen. Den är till för att vara ledig och vila. Att säga att man har mindre arbetsbelastning och får återhämtning på annat sätt fungerar inte, semestern ska tas ut.

Läs mer: Lönegarntin skyddar vid konkurs

Om du sparat både lagstadgad semester och kollektivavtalad semester kan du dock komma upp i väldigt många dagar efter några år. En stor del av Unionens medlemmar har extra semesterdagar och hamnar de på hög kan det vålla en del bekymmer för arbetsgivaren.

– Det är ju inte så bra för någon part att sitta med ett berg av sparad semester. Det är dock företagets bekymmer att se till att du tar ut din ledighet. Arbetsgivaren ska se till att planera så att de kan förlägga din sparade semester på ett rimligt sätt och förvarna dig om det minst två månader i förtid, säger Gunilla Krieg.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 6 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Semester

Ensamhet på semestern – så övervinner du den

För den som känner sig ensam kan semestertider vara en tuff period. Men ensamhet går att bryta. Börja med att gå ut och ta för dig av sommaren är psykologen Martina Nelson råd.
Petra Rendik Publicerad 14 juni 2024, kl 06:04
Ensamhet på semestern.
Sommar och semester kan vara tuffa för den som känner sig ensam. Psykologen Martina Nelson tipsar om hur du bryter isoleringen: umgås med andra, även i små sammanhang, och planera aktiviteter för att minska ångest. Foto: Colourbox.

Sol och salta bad, glass och stora lass och sköna grillhäng med kompisar. Sommar och semester, som vi har längtat. 

Men inte alla. För människor som är eller känner sig ensamma kan vår mest sociala årstid vara riktigt ångestladdad. Ensamheten blir mer påtaglig när man inte kan gå till jobbet som vanligt eller ägna sig åt vardagliga aktiviteter som ofta pausas under sommarmånaderna. 

Så är det för Sara. Hon har två barn, bra kollegor och fina vänner, så riktigt ensam är hon inte. Men ändå känner hon sig ensam, allra mest under sommaren. 

– För mig blev semestern jobbig efter min skilsmässa. Plötsligt hade jag ingen att planera ledigheten med.  Mina vänner lever i kärnfamiljer och är upptagna med olika projekt, sommarhuset eller resande. Jag känner inte alltid att det finns plats för mig och mina barn i deras liv.  

Emotionell eller social ensamhet

Ensamhet ser olika ut. Den som Sara beskriver är en emotionell eller social ensamhet förklarar psykologen Martina Nelson.

– Hon har vänner men kanske inte någon riktig nära att anförtro sig till. Den andra ensamheten är där vi faktiskt känner att man inte har några vänner.

Martina Nelson vill också skilja på den självvalda och ofrivillig ensamheten. De flesta behöver och vill vara för sig själva ett tag för att få energi efter en stressig tid. Men det är när ensamhet blir ofrivillig och långvarig som den kan påverka hälsan negativt, både psykiskt och fysiskt.

– Ofrivillig ensamhet som kan leda till ångest och andra negativa känslor. Och det är ofta våra tankar som ställer till det för oss, säger Martina Nelson. 

Så hanterar du ensamhet och sommarångest

Psykolog Martina Nelson.
Martina Nelson. Foto: Caroline Andersson Renaud.

Många förknippar ensamhet med något skamfullt och ett misslyckande. Det är så lätt att börja tänka ”ingen vill ju vara med mig så det är ingen idé att jag försöker söka kontakt”. Men det är just såna tankar som kan leda till att man isolerar sig ännu mer. 

Ett första steg att bryta den onda cirkeln är att ta itu med de negativa tankarna som hindrar dig från att göra saker som kan bryta ensamheten förklarar Martina Nelson. Har du som Sara vänner, fråga om du får hälsa på i stugan. Bjud in på en fika eller föreslå en middag. 

Har du få eller inga vänner exponera dig för situationer där du omger dig med andra, även om det känns tufft. Sätt dig på ett café, gå på loppis, anmäl dig till en sommarkurs eller fråga en kollega om han eller hon vill ses på semestern.

En mindre ensam semester

Sara säger att hon känner avund när hon hör kollegorna prata om sina sommarplaner. Hur ska hon hantera det? 

– Det är helt okej att känna så, det är vanligt att tänka och känna så. Men försök att inte fastna i tankarna. 

På jobbet ska det vara självklart att kunna prata om sina sommarplaner men Martina manar till eftertanke.

– Det är som med all inkludering. Man kanske ska vara ödmjuk och medveten om att semestern inte bara är härlig för alla. 

Bryt ensamheten: psykolog Martina Nelsons råd för en socialare semester

  • Vill du ha vänner att umgås med kan du behöva slänga dig ut i det som känns jobbigt. Isolera dig inte. Småprata med människor i affären eller hitta sammanhang där du omger dig med andra. Du kanske har en vän från förr som du inte träffat på länge? Var aktiv själv.
  • Investera i de relationer du har. Ifrågasätt den självkritiska rösten som säger att du bara tränger dig på hos kompisen i hennes sommarstuga. Gå emot tankarna och fråga istället om du får hälsa på. 
  • Planera in aktiviteter. Det behöver inte vara en charterresa eller annat som kostar mycket. Boka in småsaker, som en fika eller middag hemma. Att ha något inplanerat kan lätta sommarångesten. 
  • Bestäm dig för att försöka komma hemifrån varje dag en stund även om du inte har något inbokat.
  • Jämför dig inte med andra. Alla ser lyckliga ut på sociala medier, vi vet. Men det är en bild som inte säger något om hela verkligheten. För nästan ingen lägger ut bilder på släktbråket och griniga barn. 
  • Var schyst mot dig själv. Det är jobbigt att känna sig ensam men det är inget misslyckande.