Hoppa till huvudinnehåll
Semester

Risk att spara semester om företaget går dåligt

Att spara semester och ta ut en längre ledighet senare kan vara en god idé för återhämtning. Men se upp om företaget du jobbar på går dåligt. Vid en konkurs brinner all lagrad ledighet inne.
Lina Björk Publicerad 11 november 2020, kl 16:32
Tor Erik Schrøder/ NTB / TT
Tänkte du spara dina semesterdagar från i år och ta en skidsemester i vår? Tänk på att sparade semesterdagar brinner inne om din arbetsgivare går i konkurs. Tor Erik Schrøder/ NTB / TT

Enligt lagen har du rätt att spara fem dagars semester per år i högst fem år. Har företaget där du arbetar kollektivavtal kan du spara ännu mer. I coronatider sitter många tjänstemän hemma och jobbar. Kanske känner du att du får återhämtning i vardagen på ett annat sätt än tidigare och att du kan skippa några semesterdagar i år.

Läs mer: Spara semester - Så funkar det

Men det finns några saker att tänka på om du sparar semester. Hur det går för din arbetsgivare är en sak.

– Att spara semester går fint om du jobbar i ett stabilt företag som det går bra för. Men om du är orolig för din arbetsgivares lönsamhet och är rädd att företaget ska gå i konkurs så ska du ta ut sparad ledighet så fort som möjligt. All sparad semester fryser nämligen inne vid en konkurs och du får inte ut den på den statliga lönegarantin, säger Gunilla Krieg, central ombudsman på Unionen.

Lönegarantin har dessutom ett tak på 189 200 kronor och har du en lång uppsägningstid är det stor risk att du slår i taket innan all din lön har betalats ut. Gunilla Krieg tycker att det är en god idé att hålla koll på årsredovisningar och att ha en bra kontakt med facket, då företaget har en skyldighet att rapportera till fackklubben hur det går ekonomiskt.

– Slår man fort i taket på lönegarantin så får man inte någon semesterersättning över huvud taget och tappar man även årets semester. Det gör att många känner sig totalt blåsta vid en konkurs.

Läs mer: Så gör du om du inte får ut din lön

Av dina 25 lagstadgade semesterdagar har du rätt att spara fem, de övriga 20 måste tas ut under året. Skulle du inte ta ut dem för att du blivit sjuk eller är föräldraledig ska du i stället få ut dem i ledighet året efter, alternativt få ut dem i pengar senast en månad efter att din anställning upphört.

Semesterlagen skärptes för några år sedan då många kom överens med arbetsgivaren om att ta ut kvarvarande ledighet i pengar, något man inte kan göra i samma utsträckning i dag.

– Det är inte meningen med semesterlagen. Den är till för att vara ledig och vila. Att säga att man har mindre arbetsbelastning och får återhämtning på annat sätt fungerar inte, semestern ska tas ut.

Läs mer: Lönegarntin skyddar vid konkurs

Om du sparat både lagstadgad semester och kollektivavtalad semester kan du dock komma upp i väldigt många dagar efter några år. En stor del av Unionens medlemmar har extra semesterdagar och hamnar de på hög kan det vålla en del bekymmer för arbetsgivaren.

– Det är ju inte så bra för någon part att sitta med ett berg av sparad semester. Det är dock företagets bekymmer att se till att du tar ut din ledighet. Arbetsgivaren ska se till att planera så att de kan förlägga din sparade semester på ett rimligt sätt och förvarna dig om det minst två månader i förtid, säger Gunilla Krieg.

Semester

Röda dagar 2024 – då ska du ta långledigt

Vill du maxa din ledighet 2024? Här är alla röda dagar och helgdagar nästa år – som är fler än 2023. Läs om när det är smartast att ta ledigt för att få så många långhelger som möjligt.
David Österberg Publicerad 2 november 2023, kl 06:01
Hand vrider klossar med texten 2023 till 2024.
Med lite planering kan du få långledigt vid helgdagar 2024. Foto: TT

2024 har fler röda dagar och helgaftnar på vardagar än 2023. Elva av de här lediga dagarna infaller på en vardag jämfört med nio dagar 2023.

Röda dagar är helgdagar som är arbetsfria enligt lag. En helgafton är en dag före allmän helgdag, till exempel skärtorsdagen, då vissa är lediga eller jobbar halvdag, medan andra jobbar, beroende på anställningsavtal. De flesta är lediga på helgaftnar som julafton, midsommarafton och nyårsafton.

Om du planerar smart och tar ledigt vid rätt tillfällen kan du maxa dina röda dagar 2024 och få ut fler långhelger. Till exempel vid nationaldagen i juni och julen 2024. Med bara tre semesterdagar vid julen kan du vara ledig nästan två veckor.

 

Röda dagar 2024

1 januari (måndag) Nyårsdagen

6 januari (lördag) Trettondagen

29 mars (fredag) Långfredagen

31 mars (söndag) Påskdagen

1 april (måndag) Annandag påsk

1 maj (onsdag) Första maj

9 maj (torsdag) Kristi himmelfärdsdag

19 maj (söndag) Pingstdagen

6 juni (torsdag) Sveriges nationaldag

21 juni (fredag) Midsommarafton

22 juni (lördag) Midsommardagen

2 november (lördag) Alla helgons dag

24 december (tisdag) Julafton

25 december (onsdag) Juldagen

26 december (torsdag) Annandag jul

31 december (tisdag) Nyårsafton

 

Maxa ledigheten så här

Påsken

Påsken infaller tidigt i år. Skärtorsdagen är den 28 mars. Du kan välja mellan att ta ledigt fyra dagar före eller efter påsken och få ut tio lata dagar: den 23 mars till 1 april eller 29 mars till 7 april.

Första maj

Ta ledigt torsdagen den 2 maj och fredagen den 3 maj och få fem härliga dagar när våren är som vackrast. En del jobbar dessutom halvdag på Valborgsmässoafton den 30 april och då blir ledigheten extra lång.

Kristi himmelsfärd

Ta ledigt fredagen den 10 maj, efter Kristi himmelfärdsdag, och ta fyra dagars helg 9-12 maj.

Nationaldagen

Ta ledigt fredagen den 7 juni och få fyra dagars helg 6-9 juni.

Julen

Julen 2024 är betydligt bättre än julen 2023, ur ett ledighetsperspektiv. Med hjälp av bara tre semesterdagar kan du få 12 lediga dagar. Ta semester den 23, 27 och 30 december så kan du vara ledig 21 december till 1 januari.