Hoppa till huvudinnehåll
Semester

Så varvar du ner på semestern

Skolavslutningar, studentmottagningar, picknick med ungarnas fotbollslag och kollegorna på jobbet, allt ska vi hinna innan semestern. För att inte tala om jobbhögen som ska betas av före ledigheten.
Petra Rendik Publicerad

När det sedan är dags för semester, några magiska veckor då vi vill återhämta oss och fixa energin som ska räcka hösten lång, har många svårt att varva ner.

I stället kommer förkylningen som sabbar första lediga veckan, du svär över både väder och släkt som invaderar sommarstugan. Det efterlängtade lugnet infinner sig först när det är dags att börja jobba igen.

Vädret kan vi inte rå över men hur resten av sommaren och semestern blir kan vi påverka själva en hel del, menar kiropraktorn och föreläsaren Martin Fransson.

– Enligt min erfarenhet är vi dåliga på att såväl bedöma vår egen stressnivå som att klara av att varva ner och återhämta oss effektivt.

Han vill därför ge fem enkla råd som förenklar för oss att sänka tempot och andas lite lugnare, knepet är att börja innan semestern men självklart fortsätta även under ledigheten.

  1. Lyssna inåt. Ställ dig frågan, vad behöver min kropp just nu för att varva ner? Ge dig själv tid och andrum att checka av vilka signaler din kropp skickar till dig.
     
  2. Ta en paus och andas in tre sekunder, kort paus igen, andas ut samtidig som du i huvudet räknar till sex. Kort paus igen, andas in samtidigt som du räknar till tre. Upprepa fyra gånger om dagen, fem minuter per gång.
     
  3. Vattenbrist gör oss trötta och stressade. Drick därför 1,5 liter vatten om dagen. Inom traditionell kinesisk medicin förespråkar man dessutom att vattnet kokas innan och gärna dricks varmt. Inte så tilltalade under sommaren kanske, drick det rumstempererat.
     
  4. Ät proteinrik mat till varje måltid. Ägg, fisk och kött är exempel på proteinrik föda som ska verka lugnande och balanserande på nervsystemet.
     
  5. Varva ner genom en rask promenad i 20 minuter före läggdags. När du sedan ligger ner för att sova - rotera mycket långsamt en fotled i taget, följt av handleder och till sist nacke. Rotationsmönster hjälper kroppen att varva ner.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Semester

Röda dagar 2025 – så maxar du semestern

Vilka är röda dagar 2025? Hur ska du maxa din ledighet 2025? Här är alla röda dagar och helgdagar nästa år. Och så tar du ledigt för att få så lång semester som möjligt.
David Österberg Publicerad 14 november 2024, kl 06:01
Röda dagar 2025. En kalender med ordet 2025 skrivet i rött mitt i.
Röda dagar 2025 - så gör du för att maxa ledigheten. Planera för mesta möjliga ledighet 2025. Upptäck alla röda dagar och hur du kan ta ut semester smartast för att få ut mesta möjliga lediga dagar. Foto: Colourbox.

Om du planerar och tar ledigt vid rätt tillfällen kan du maxa dina röda dagar 2025 och få längre semester. Till exempel vid första maj eller julen 2025. Med bara fyra semesterdagar vid julen kan du vara ledig 16 dagar om du har klämdag.

Totalt finns det 13 röda dagar 2025. Nio av dem är på en vardag. Påsken infaller sent 2025: påskafton är den 19 april.

Röda dagar är helgdagar som är arbetsfria enligt lag. En helgafton är en dag före allmän helgdag då vissa jobbar halvdag medan andra jobbar, beroende på anställningsavtal. De flesta är lediga på helgaftnar som julafton, midsommarafton och nyårsafton.

Röda dagar och helgdagar 2025

1 januari (onsdag) Nyårsdagen

6 januari (måndag) Trettondagen

18 april (fredag) Långfredagen

20 april (söndag) Påskdagen

21 april (måndag) Annandag påsk

1 maj (torsdag) Första maj

29 maj (torsdag) Kristi himmelfärdsdag

6 juni (fredag) Sveriges nationaldag

8 juni (söndag) Pingstdagen

20 juni (fredag) Midsommarafton

21 juni (lördag) Midsommardagen

1 november (lördag) Alla helgons dag

24 december (onsdag) Julafton

25 december (torsdag) Juldagen

26 december (fredag) Annandag jul

31 december (onsdag) Nyårsafton

Fotnot: Aftnar som julafton, påskafton och midsommarafton är inte röda dagar, men de flesta är ändå lediga då. Kolla med din arbetsgivare vad som gäller för dig.

Maxa ledigheten så här

Påsken, 10 lediga dagar

Påsken infaller sent i år. Skärtorsdagen är den 17 april. Tar du ledigt fyra dagar före påsken eller fyra dagar efter påsken får du tio arbetsfria dagar: den 12 april till den 21 april eller den 18 april till den 27 april.

Första maj, 7 lediga dagar

Om du har klämdagar i ditt anställningsavtal kan du få 7 lediga dagar genom att använda tre semesterdagar. Ta ledigt 28, 29 och 30 april och få en hel veckas semester. Om du jobbar halvdag på Valborgsmässoafton den 30 april kan du vara ledig 4,5 dag utan att offra en enda semesterdag.

Har du inte klämdagar tar du semester den 2 maj och får fyra lediga dagar.

Kristi himmelfärdsdag, 7 lediga dagar

Här kan du göra samma sak som vid första maj: ta ledigt 26, 27 och 28 maj och få en ledig vecka när sommaren är på intåg. Om du inte har klämdagar får du fyra dagars ledighet genom att ta semester den 30 maj.

Jul och nyår, 18 lediga dagar

Jul och nyår är riktigt bra 2025, ur ett ledighetsperspektiv, särskilt om du har klämdagar. Då kan du få 18 lediga dagar med hjälp av bara fyra semesterdagar. Ta semester 22, 23, 29 och 30 december så kan du vara borta från arbetet mellan 20 december och 6 januari.

Har du inte klämdagar får du 16 dagars ledighet genom att använda fem semesterdagar.