Hoppa till huvudinnehåll
Semester

Så varvar du ner på semestern

Skolavslutningar, studentmottagningar, picknick med ungarnas fotbollslag och kollegorna på jobbet, allt ska vi hinna innan semestern. För att inte tala om jobbhögen som ska betas av före ledigheten.
Petra Rendik Publicerad 14 juni 2012, kl 10:35

När det sedan är dags för semester, några magiska veckor då vi vill återhämta oss och fixa energin som ska räcka hösten lång, har många svårt att varva ner.

I stället kommer förkylningen som sabbar första lediga veckan, du svär över både väder och släkt som invaderar sommarstugan. Det efterlängtade lugnet infinner sig först när det är dags att börja jobba igen.

Vädret kan vi inte rå över men hur resten av sommaren och semestern blir kan vi påverka själva en hel del, menar kiropraktorn och föreläsaren Martin Fransson.

– Enligt min erfarenhet är vi dåliga på att såväl bedöma vår egen stressnivå som att klara av att varva ner och återhämta oss effektivt.

Han vill därför ge fem enkla råd som förenklar för oss att sänka tempot och andas lite lugnare, knepet är att börja innan semestern men självklart fortsätta även under ledigheten.

 1. Lyssna inåt. Ställ dig frågan, vad behöver min kropp just nu för att varva ner? Ge dig själv tid och andrum att checka av vilka signaler din kropp skickar till dig.
   
 2. Ta en paus och andas in tre sekunder, kort paus igen, andas ut samtidig som du i huvudet räknar till sex. Kort paus igen, andas in samtidigt som du räknar till tre. Upprepa fyra gånger om dagen, fem minuter per gång.
   
 3. Vattenbrist gör oss trötta och stressade. Drick därför 1,5 liter vatten om dagen. Inom traditionell kinesisk medicin förespråkar man dessutom att vattnet kokas innan och gärna dricks varmt. Inte så tilltalade under sommaren kanske, drick det rumstempererat.
   
 4. Ät proteinrik mat till varje måltid. Ägg, fisk och kött är exempel på proteinrik föda som ska verka lugnande och balanserande på nervsystemet.
   
 5. Varva ner genom en rask promenad i 20 minuter före läggdags. När du sedan ligger ner för att sova - rotera mycket långsamt en fotled i taget, följt av handleder och till sist nacke. Rotationsmönster hjälper kroppen att varva ner.