Hoppa till huvudinnehåll
Semester

Chefen har rätt att avbryta din semester

Din arbetsgivare kan beordra dig att avbryta din semester. Men det måste finnas mycket starka skäl, annars kan du få skadestånd.
Ola Rennstam Publicerad
Kvinna står med ena foten barfota på en strand och den andra i en klacksko på ett golv.
Om arbetsgivaren avbryter den beviljade semestern utan att det finns synnerliga skäl kan facket begära skadestånd i en förhandling. Foto: Shutterstock

Allt fler tjänstemän arbetar under sin semester. Och ännu fler känner att de måste vara tillgängliga under ledigheten. Det visade en rapport som Unionen presenterade i onsdags. Det blir också allt vanligare att arbetsgivaren kräver att man ska avbryta semestern för att komma in och arbete.

Som anställd är du inte skyldig att vara anträffbar under semestern. Däremot kan du inte neka om arbetsgivaren beordrar dig att avbryta ledigheten för att komma in och arbeta. Det krävs dock att arbetsgivaren har synnerliga skäl för att avbryta eller dra in redan beviljad semester.

– Med synnerliga skäl menas sådant som inte kunnat förutses. Till exempel om det skulle inträffa något som hela företaget står och faller med. Arbetsgivaren kan inte skylla på dålig planering, att man exempelvis måste in med lönerna, vilket är väldigt vanligt bland dem som jobbar med löneadministration, säger Anders Eriksson, rådgivare på Unionen Direkt.

Arbetsgivaren är skyldig att ersätta den ekonomiska skada som uppstår som till exempel kostnader för att boka om en redan betald resa.

Om arbetsgivaren avbryter den beviljade semestern utan att det finns synnerliga skäl kan facket begära skadestånd i en förhandling. Detta sker oftast i efterhand, vilket innebär att det är viktigt att arbetstagaren först gör som arbetsgivaren beordrat.

– Vi rekommenderar våra medlemmar att först och främst ta kontakt med facket.  Vi vill absolut inte sätta en prislapp på vad det kostar att bryta semestern. Vad det är värt måste arbetstagaren själv ta ställning till. Men vi rekommenderar att om man överhuvudtaget ska gå med på att bli inkallad ska man naturligtvis se till att få extra betalt och få semestern vid ett senare tillfälle, säger Anders Eriksson.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Semester

Kollega önskar glad sommar

Nu tar Kollegas redaktion semester och stänger webben några veckor. Hoppas att ni får en riktigt skön sommar.
Martin Söderström Publicerad 19 juni 2025, kl 06:00
Kollega önskar glad sommar. På bilden ett fält fyllt med sommarblommor.
Semester är till för att ta det lugnt. Se till att koppla ur och koppla av. Foto: Colourbox.

Vi ses igen i augusti med nya avslöjanden, användbara tips och nyheter.
 

Om du är medlem i Unionen och inte redan prenumererar på Kollegas populära nyhetsbrev så kan du passa på att registrera dig via den här länken

Då får du Kollegas bästa nyheter, avslöjanden och smarta tips om allt som rör arbetsmarknaden direkt i din inkorg varje vecka.

Ha nu en riktigt skön sommar. Vi ses i augusti!