Hoppa till huvudinnehåll
Semester

Tio saker varje anställd behöver veta om semester

Semestern hägrar och många har redan gjort planer för sommaren. Men det kan vara bra att ha lite hum om semesterreglerna så att du inte missar något.
Johanna Rovira Publicerad 16 maj 2016, kl 14:30
Johanna Rovira
Johanna Rovira

1. Ordet semester kommer från latinet och betyder sex månader. Den lagstadgade semestern i Sverige är dock bara 25 dagar och har varit det sedan 1978. Vissa kollektivavtal och vissa anställningsavtal kan ha flera dagar.

2. Det kan vara en usel idé att byta bort övertidsersättning mot extra semesterdagar. Jobbar du mer än 20 timmar kvalificerad övertid (alltså efter åtta på kvällen och före sex på morgonen) om året tjänar du mer på att ha kvar övertidsersättningen.

3. Du har rätt till fyra veckors sammanhängande ledighet under perioden juni-augusti. Arbetsgivaren har dock sista ordet om ni inte kan komma överens om när under perioden du ska vara ledig.

Läs mer: Semester: Det har du rätt till

4. Det år du tjänar in rätten till att få betald semester under semesteråret kallas intjänandeåret. Semesteråret börjar den 1 april och slutar den 31 mars året därpå. I vissa kollektivavtal sammanfaller semesteråret med kalenderåret. Kolla hur det hänger ihop här.

5. Du kan aldrig bli tvingad att ta ut obetald semester om till exempel företaget stänger under sommaren. Arbetsgivaren måste erbjuda dig arbete inom arbetsplatsens verksamhet. Har du däremot betald semester kvar så har arbetsgivaren rätt att lägga ut den under sommaruppehållet. Du har dock alltid rätt att spara fem semesterdagar.

6. Din semester ska aldrig räknas in i lönen. Om du har ett vikariat i max tre månader och du och din arbetsgivare är överens om att du inte ska vara ledig, har du rätt till semesterersättning som betalas ut tillsammans med din månadslön. Många arbetsgivare gör fel av okunskap. Om du upptäcker att arbetsgivaren gjort fel har du rätt till ersättning och eventuellt skadestånd.

7. Vissa arbetsgivare erbjuder nyanställda förskottssemester. Det innebär att du ”lånar” semesterdagar – slutar du inom fem år, får du betala tillbaka förskottet. Efter fem år eller om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist, avskrivs skulden.

8. Blir du sjuk har du rätt att avbryta semestern, så att du kan ta ut den vid ett annat tillfälle. Samma sak gäller om ditt barn blir sjukt. Glöm bara inte att sjukskriva dig eller anmäla vård av barn.

Läs mer: Sjuk på semestern? Så gör du!

9. Du har rätt att spara semesterdagar. Alla har rätt att spara upp till fem dagar om året i upp till fem år om man meddelar arbetsgivaren i förväg. Omfattas du av kollektivavtal kan du ha rätt att spara mer om du kommit överens med din arbetsgivare.

10. Om din arbetsgivare beordrar dig att avbryta din semester för att arbeta kan du inte neka. Arbetsgivaren måste dock ha synnerliga skäl för att kalla in dig, till exempel om det skulle inträffa något så allvarligt att hela företaget står och faller med om du jobbar eller inte. Din arbetsgivare är i så fall skyldig att ersätta dig för den ekonomiska skada som uppstår, till exempel ombokningskostnader för en redan betald resa.

Läs mer: Chefen har rätt avbryta din semester

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag till Kollega nummer 4 2024.

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Semester

Trevlig sommar önskar Kollega

Nu tar Kollegas redaktion semester och stänger webben och nyhetsbrevet några veckor. Hoppas att ni får en riktigt skön sommar.
Publicerad 20 juni 2024, kl 15:03
Trevlig sommar önskar Kollega-redaktionen! Sommarblommor på äng.
Kollega-redaktionen önskar dig en skön semester! Vi ses igen i augusti med nya avslöjanden, användbara tips och nyheter. Foto: Colourbox.

Kollega är tillbaka på webben och i din inkorg i augusti.
Är du Unionen-medlem och inte redan prenumerant på Kollegas nyhetsbrev? Då kan du passa på att bli det via länken här.

Trevlig sommar!