Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Sjuk på semestern - så gör du!

Sommarsemestern närmar sig med stormsteg. Men vad gör du om influensan slår till? Eller om barnen blir sjuka? Här ger Försäkringskassan sina bästa tips.
Lina Björk Publicerad 27 juni 2014, kl 15:15
Colourbox
Colourbox

Sjuk under semestern

Semesterdagar är inarbetad ledighet och blir du sjuk behöver den därför inte användas för att bli frisk. Sjukanmäl dig i stället till din arbetsgivare. Under de första 14 dagarna ska arbetsgivaren betala din sjuklön. Är du sjuk längre än så kan det bli aktuellt med sjukpenning från Försäkringskassan.

Om jag är utomlands

Du har rätt till vård om du befinner dig i ett annat EU/ESS-land, eller Schweiz, men då behöver du ett Europeiskt sjukförsäkringskort, ett EU-kort att visa upp. Det går att beställa hos Försäkringskassan, men om du inte skulle hinna få kortet innan avresan gäller det ändå. Spara bara kvitton och ansök om ersättning från kassan i efterhand. Det går också att ringa Försäkringskassan och utfärda ett provisoriskt kort om det kniper.

Om barnen blir sjuka

Om dina barn blir sjuka under semestern går det att byta bort semesterdagar mot tillfällig föräldrapenning. Glöm dock inte att kontakta arbetsgivaren och meddela att du byter semester mot vab, och kontakta Försäkringskassan och anmäl att barnet är sjukt.

Sjuklön och sjukpenning

Om du är sjukskriven och vill åka utomlands måste du begära att få behålla sjukpenningen under utlandsvistelsen. Det beror på att myndigheten ska bedöma om resan påverkar sjukdomen eller rehabiliteringen på något sätt.

Semesterlagen

Lagen ger rätt till 25 semesterdagar varav du har rätt till att få ut fyra veckors sammanhängande ledighet under perioden juni, juli, augusti. Senast två månader före semestern har du rätt att få ett definitivt besked om vilka veckor du har semester. När semestern är beviljad och utlagd kan arbetsgivaren inte dra in eller ändra den.