Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Sjuk på semestern - så gör du!

Sommarsemestern närmar sig med stormsteg. Men vad gör du om influensan slår till? Eller om barnen blir sjuka? Här ger Försäkringskassan sina bästa tips.
Lina Björk Publicerad 27 juni 2014, kl 15:15
Colourbox
Colourbox

Sjuk under semestern

Semesterdagar är inarbetad ledighet och blir du sjuk behöver den därför inte användas för att bli frisk. Sjukanmäl dig i stället till din arbetsgivare. Under de första 14 dagarna ska arbetsgivaren betala din sjuklön. Är du sjuk längre än så kan det bli aktuellt med sjukpenning från Försäkringskassan.

Om jag är utomlands

Du har rätt till vård om du befinner dig i ett annat EU/ESS-land, eller Schweiz, men då behöver du ett Europeiskt sjukförsäkringskort, ett EU-kort att visa upp. Det går att beställa hos Försäkringskassan, men om du inte skulle hinna få kortet innan avresan gäller det ändå. Spara bara kvitton och ansök om ersättning från kassan i efterhand. Det går också att ringa Försäkringskassan och utfärda ett provisoriskt kort om det kniper.

Om barnen blir sjuka

Om dina barn blir sjuka under semestern går det att byta bort semesterdagar mot tillfällig föräldrapenning. Glöm dock inte att kontakta arbetsgivaren och meddela att du byter semester mot vab, och kontakta Försäkringskassan och anmäl att barnet är sjukt.

Sjuklön och sjukpenning

Om du är sjukskriven och vill åka utomlands måste du begära att få behålla sjukpenningen under utlandsvistelsen. Det beror på att myndigheten ska bedöma om resan påverkar sjukdomen eller rehabiliteringen på något sätt.

Semesterlagen

Lagen ger rätt till 25 semesterdagar varav du har rätt till att få ut fyra veckors sammanhängande ledighet under perioden juni, juli, augusti. Senast två månader före semestern har du rätt att få ett definitivt besked om vilka veckor du har semester. När semestern är beviljad och utlagd kan arbetsgivaren inte dra in eller ändra den.

Sjukförsäkring

Så påverkade Covid-19 sjuskrivningarna

Under pandemin smittades över två miljoner svenskar av coronaviruset. Men få tjänstemän var sjukskrivna längre än två veckor, visar nya siffror.
Lina Björk Publicerad 22 april 2024, kl 13:04
Medicintabletter och en termomenter som visar febertemperatur.
Låg sjukfrånvaro hos svenska tjänstemän under pandemin. Karolinska Institutets analyser av tjänstemännens hälsa visar att Covid-19 hade liten påverkan på tjänstemännens sjukskrivningar. Foto: Colourbox.

När covid-19 spreds över världen påverkade det både vårt arbetssätt och reglerna för sjukskrivning. De flesta privata tjänstemän kunde jobba hemifrån och regeringen beslutade exempelvis att slopa karensdagen för att få anställda att stanna hemma när de kände förkylningssymptom. 

Nu har Karolinska Institutet tittat närmare på hur sjukfrånvaron såg ut för privata tjänstemän under åren för pandemin. Resultatet visar att de flesta tjänstemännen 82,5 procent, inte hade någon sjukskrivning alls under åren 2019 till 2021. Sjukskrivningarna minskade till och med för vissa diagnoser som depression och ångest, medan diagnoser som utmattningssymptom och stress ökade 2020. 

Pandemins påverkan på arbetslivet

Några näringsgrenar stack dock ut i siffrorna. Bland dem som sjukskrevs för covid-19 eller relaterad diagnos fanns anställda inom vård, omsorg, sociala tjänster och omsorg. Andra relevanta faktorer för en coviddiagnos var lägre inkomst, högre ålder och att vara född utanför EU. 

Om studien

  • Ingår i ett större forskningsprojekt om sjukskrivning- sjuk och aktivitetsersättning.
  • Studien följer 1,4 miljoner privata tjänstemän i åldern 18 till 67 år under åren 2019 till 2021.
  • Karolinska Institutet har utfört studien på uppdrag av PTK och Svenskt Näringsliv och den har finansierats av tjänstepensionsbolaget Alecta.