Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Sjuk på semestern - så gör du!

Sommarsemestern närmar sig med stormsteg. Men vad gör du om influensan slår till? Eller om barnen blir sjuka? Här ger Försäkringskassan sina bästa tips.
Lina Björk Publicerad
Colourbox
Colourbox

Sjuk under semestern

Semesterdagar är inarbetad ledighet och blir du sjuk behöver den därför inte användas för att bli frisk. Sjukanmäl dig i stället till din arbetsgivare. Under de första 14 dagarna ska arbetsgivaren betala din sjuklön. Är du sjuk längre än så kan det bli aktuellt med sjukpenning från Försäkringskassan.

Om jag är utomlands

Du har rätt till vård om du befinner dig i ett annat EU/ESS-land, eller Schweiz, men då behöver du ett Europeiskt sjukförsäkringskort, ett EU-kort att visa upp. Det går att beställa hos Försäkringskassan, men om du inte skulle hinna få kortet innan avresan gäller det ändå. Spara bara kvitton och ansök om ersättning från kassan i efterhand. Det går också att ringa Försäkringskassan och utfärda ett provisoriskt kort om det kniper.

Om barnen blir sjuka

Om dina barn blir sjuka under semestern går det att byta bort semesterdagar mot tillfällig föräldrapenning. Glöm dock inte att kontakta arbetsgivaren och meddela att du byter semester mot vab, och kontakta Försäkringskassan och anmäl att barnet är sjukt.

Sjuklön och sjukpenning

Om du är sjukskriven och vill åka utomlands måste du begära att få behålla sjukpenningen under utlandsvistelsen. Det beror på att myndigheten ska bedöma om resan påverkar sjukdomen eller rehabiliteringen på något sätt.

Semesterlagen

Lagen ger rätt till 25 semesterdagar varav du har rätt till att få ut fyra veckors sammanhängande ledighet under perioden juni, juli, augusti. Senast två månader före semestern har du rätt att få ett definitivt besked om vilka veckor du har semester. När semestern är beviljad och utlagd kan arbetsgivaren inte dra in eller ändra den.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Sjukförsäkring

Hårdare sjukregler stoppas – av Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna säger nej till att återinföra hårdare regler i sjukförsäkringen, rapporterar tidningen Arbetet. Skrotningen ingår som en del i budgetförhandlingarna, enligt SD.
Mats Thorén Publicerad 13 september 2024, kl 13:57
Regeringen avstår från hårdare sjukförsäkring: En utredning föreslog en bortre gräns efter 180 dagar för sjukpenning, men regeringen har beslutat att behålla nuvarande regler. Sverigedemokraterna bekräftar att förslaget inte kommer att lyftas igen.
Ingen förändring i sjukförsäkringen. Trots förslag om hårdare regler med en bortre gräns efter 180 dagar, har regeringen beslutat att behålla nuvarande sjukförsäkringsregler. Sverigedemokraterna säger att frågan inte kommer att tas upp igen. Foto: Johan Nilsson/TT.

En utredare föreslog före sommaren att regeringen bör återinföra en hårdare sjukförsäkring. Stridspunkten har varit idén om en bortre gräns efter 180 dagar. Då skulle, enligt förslaget, det den sjukes arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden (mot ”normalt förekommande arbete”). Tar den sjuke inte ett sådant jobb skulle hen utförsäkras.

De nuvarande reglerna, som nu blir kvar, innebär kortfattat att du får behålla sjukpenningen även efter 180 dagar om det mesta talar för att du kan komma tillbaka till ditt gamla jobb inom rimlig tid. Efter de dagarna ska Försäkringskassan matcha dig mot den yrkesgrupp du tillhör och inte mot hela arbetsmarknaden.

Ingen förändring i sjukförsäkringen

Men enligt SD blir det ingen förändring:

– Det kommer inte lyftas på agendan fler gånger utan vi är överens om att det är ingenting som vi ska gå fram med, säger Linda Lindberg, Sverigedemokraternas gruppledare till tidningen Arbetet

Många har opponerat sig mot regeringens utredning av sjukförsäkringen som kom i våras. Inte minst facken. Förslaget kommer att ”kasta ut sjuka i arbete”, sa Unionens ordförande Peter Hellberg till Kollega i juni.