Hoppa till huvudinnehåll
Socialförsäkring

Snabba puckar ger lika bra beslut

Korta handläggningstider går inte ut över kvaliteten på beslut hos Försäkringskassan. Det visar en ny rapport.
Lina Björk Publicerad 26 november 2014, kl 13:10
Jessica Gow/TT
Beslut från Försäkringskassan blir inte bättre av att de tar lång tid att utreda, det visar en undersökning från ISF. Jessica Gow/TT

Försäkringskassan får ofta kritik för krånglig byråkrati, långa handläggningstider och obegripliga beslut. Och visst tar det tid att gå igenom svåra utredningar. Att fatta snabba beslut kan ibland gå ut över kvaliteten på resultatet. En ny utredning från ISF visar dock på motsatsen. De som har korta handläggningstider fattar precis lika bra beslut som kontor där handläggarna behöver lite mer tid.

Varför vissa kontor lyckas i sin handläggning har dock varit svårare att undersöka. Troligtvis för att många framgångsfaktorer inte låter sig mätas, så som bra stämning på arbetsplatsen, en fungerande ledning eller förväntningar på de anställda.

Framgång tycks också föda framgång. De kontor som inte har eftersläpande ärenden kan arbeta effektivare och ta tag i nya ärenden snabbare än dem som har en hög oavslutade utredningar.
 
Ett oroande resultat är dock att det råder stora skillnader mellan kontoren vad gäller beviljade ansökningar. Beviljandegraden mellan kontoren i olika delar av landet  kan skilja sig mellan 16 till 68 procent.

Försäkringskassan har i sin verksamhetsplan för 2014 lyft fram att ”Kundernas förtroende för myndigheten ska öka”, som enda övergripande mål. Bland de kundundersökningar som gjorts visar resultatet föga förvånande att de kontor som beviljar ersättning i högre grad, också har de nöjdaste kunderna. ISF höjer därför ett varningens finger att det finns en risk att Försäkringskassans fokus på nöjda kunder påverkar rättssäkerheten negativt.

Socialförsäkring

Vabruari är en myt - nu härjar smittorna i mars

Glöm vabruari – nu är mars den månad när flest är hemma med sjuka barn. Ända sedan pandemin har uttaget av vab-dagar varit lägre i februari än i mars. Anledningen är oklar.
David Österberg Publicerad 11 mars 2024, kl 06:00
Till vänster en flicka med termometer i munnen, till höger en snorig pojke som vårdas av sin pappa.
Vabruari är en myt. Nu är det mars som är den värsta månaden för smittor och VAB, enligt Bliwa. Foto: Colourbox/Christine Olsson/TT.

Februari brukar kallas vabruari. Anledningen är att det är den månad då uttaget av antalet vab-dagar traditionellt varit som störst. Men de senaste fyra åren har vabruari inte levt upp till sitt namn. År 2020, 2021 och 2023 var uttaget störst i mars. År 2022 var januari den värsta vab-månaden, med mars på en andraplats. Det visar en sammanställning som försäkringsbolaget Bliwa gjort.

Hur det blir i år återstår att se. Februari har i alla fall varit ovanligt lugn, enligt företagshälsan Falck som för statistik över 151 000 anställda på 440 företag. 

– Det börjar bli dags att döpa om det klassiska vabruari. Efter pandemin ser vi nya trender i sjukskrivningsmönster, där februari inte längre är den månad på året där sjukdom och vab härjar som mest, säger Maria Steneskog Nyman, chef för Falcks sjukanmälanstjänst, i ett pressmeddelande.

Handtvätt bra mot vinterkräksjuka

Vad förskjutningen av vabbandet beror på är oklart, men kan hänga ihop med andra beteendemönster efter pandemin. Vanligtvis brukar exempelvis vinterkräksjukan vara som värst i februari. Men i år har ökningen inte varit lika snabb och kraftfull som tidigare år, även om ett par av pandemiåren var ännu lugnare.

– Att vi ligger fortsatt lägre än år innan covid kan handla om ett lite annat beteendemönster som exempelvis handtvätt och att stanna hemma när man inte mår bra, säger Maria Steneskog Nyman.

8 miljoner vab-dagar per år

  • Förra året betalade Försäkringskassan ut åtta miljoner vab-dagar. Det är 600 000 dagar färre än året innan.
  • Kvinnor vabbar mer än män. År 2023 tog män ut 38,6 procent av alla utbetalade vab-dagar.
  • Det vabbas mest med tvååringar. I snitt togs det ut 10 dagar med vab per tvååring förra året. Antalet vab-dagar minskar med barnets ökande ålder.