Hoppa till huvudinnehåll
Socialförsäkring

Snabba puckar ger lika bra beslut

Korta handläggningstider går inte ut över kvaliteten på beslut hos Försäkringskassan. Det visar en ny rapport.
Lina Björk Publicerad
Jessica Gow/TT
Beslut från Försäkringskassan blir inte bättre av att de tar lång tid att utreda, det visar en undersökning från ISF. Jessica Gow/TT

Försäkringskassan får ofta kritik för krånglig byråkrati, långa handläggningstider och obegripliga beslut. Och visst tar det tid att gå igenom svåra utredningar. Att fatta snabba beslut kan ibland gå ut över kvaliteten på resultatet. En ny utredning från ISF visar dock på motsatsen. De som har korta handläggningstider fattar precis lika bra beslut som kontor där handläggarna behöver lite mer tid.

Varför vissa kontor lyckas i sin handläggning har dock varit svårare att undersöka. Troligtvis för att många framgångsfaktorer inte låter sig mätas, så som bra stämning på arbetsplatsen, en fungerande ledning eller förväntningar på de anställda.

Framgång tycks också föda framgång. De kontor som inte har eftersläpande ärenden kan arbeta effektivare och ta tag i nya ärenden snabbare än dem som har en hög oavslutade utredningar.
 
Ett oroande resultat är dock att det råder stora skillnader mellan kontoren vad gäller beviljade ansökningar. Beviljandegraden mellan kontoren i olika delar av landet  kan skilja sig mellan 16 till 68 procent.

Försäkringskassan har i sin verksamhetsplan för 2014 lyft fram att ”Kundernas förtroende för myndigheten ska öka”, som enda övergripande mål. Bland de kundundersökningar som gjorts visar resultatet föga förvånande att de kontor som beviljar ersättning i högre grad, också har de nöjdaste kunderna. ISF höjer därför ett varningens finger att det finns en risk att Försäkringskassans fokus på nöjda kunder påverkar rättssäkerheten negativt.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Socialförsäkring

Fler får ersättning för att vårda närstående

Antalet personer som får närståendepenning är rekordhögt. Men antalet borde vara ännu högre, enligt Försäkringskassan. Många känner inte till att de har rätt till pengar.
David Österberg Publicerad 17 februari 2025, kl 06:04
Hjälpande händer
Den som stöttar en närstående som är svårt sjuk kan få ersättning från Försäkringskassan. Colourbox

Om man tar hand om en närstående som är svårt sjuk kan man få ersättning från Försäkringskassan. För att få pengar krävs bland annat att man inte har kunnat jobba och att ens närstående är så sjuk att det finns risk att hon eller han inte överlever. Risken ska finnas inom den närmaste tiden. 

Förra året fick 17 000 personer närståendepenning. Det är den högsta noteringen någonsin, enligt siffror från Försäkringskassan. Majoriteten av mottagarna, 72 procent, är kvinnor.

– Det är många fler kvinnor än män som använder närståendepenning. Att fler kvinnor än män är mottagare av ersättning för att ta hand om en närstående är något vi ser även i andra delar av socialförsäkringen, säger Peter Abrahamsson, analytiker på Försäkringskassan.

Fler kan ha rätt till ersättning

Totalt betalade Försäkringskassan ut 210 miljoner kronor i ersättning. I snitt fick varje mottagare ersättning för 11 dagar. Många känner dock inte till att närståendepenning finns, enligt Försäkringskassan.

– Vi tror att det finns många som inte känner till att den här ersättningen finns och som skulle kunna ha rätt till den. Så om man avstår arbete för att stötta en närstående som har ett livshotande tillstånd kan man ansöka, säger Maria Byrgren verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.

 

Vad är närståendepenning?

  • Den som avstår arbete för att stötta en närstående med ett livshotande tillstånd kan ha rätt till närståendepenning. 
  • Som närstående räknas någon man har en nära relation till, exempelvis släkting eller vän.
  • Livshotande tillstånd innebär att det finns risk att personen död inom den närmaste tiden.
  • Att stötta innebär exempelvis att vara närvarande eller hjälpa till med ärenden.
  • Den som får närståendepenning har rätt att vara ledig från sitt jobb.

    Källa: Försäkringskassan