Egentligen var det inte för sin egen skull hon skickade in en anmälan till DO. Hon har jobbat med transpolitik i flera år och kommit i kontakt med många som mår dåligt av att ständigt bli kallad för han när de känner sig som en hon eller tvärtom. Dessutom har DO aldrig drivit ett ärende om könsdiskriminerande identitet och uttryck, så det var på tiden.
– Jag hade skriftlig bevisning eftersom alla papper var undertecknade elektroniskt. Och på DO:s förfrågan så erkände sjukhuset att de gjort fel. Hade de bett mig om ursäkt tidigare hade jag nog inte brytt mig om det hela, men när de sa att de fick göra som de ville blev jag arg.
Tack för att du anmäler, vi lägger det till handlingarna.
Sammanlagt hade sjukhuset benämnt Maria med ett manligt pronomen 209 gånger vid 14 tillfällen. Ett mycket dåligt bemötande ansåg Maria och skickade in en anmälan till DO. För att hennes vänner och bekanta inte skulle tappa förtroendet för läkare och för att sjukvården måste lära sig att behandla människor med respekt.
– Ärligt talat så kan alla säga fel, det gör jag också ibland om jag är osäker på om jag pratar med en man eller kvinna. Men jag bad uttryckligen att bli kallad hon och de respekterade inte det.
DO:s svar kom snabbt. Flera anmälningar som liknade Marias hade lämnats in vid samma tidpunkt. Alla avslogs.
– Jag blev förvånad. Dels för att diskrimineringsgrunden aldrig blivit prövad. Dels är det så många som är drabbade, vilket borde intressera DO.
Det känns som slöseri med frimärken...
I DO:s bedömning säger man att myndigheten arbetar på olika sätt för att motverka diskriminering. De ärenden som man beslutar driva är de som kan påverka utvecklingen mot ett samhälle där det inte förekommer diskriminering. Då sjukhuset erkände sitt fel och ändrade praxis anser man ärendet som avslutat. Men poängterar att anmälan var viktig för det övergripande arbetet mot diskriminering.
– Det var som ett skämt. I stort sett sa de tack för att du anmäler, vi lägger det till handlingarna och vår statistik. Att de jobbar mer med vägledande domar kan väl vara bra. Problemet är bara att jag aldrig har sett några. Rent statistiskt borde de ta upp åtminstone ett ärende som handlar om könsdiskriminerande identitet eller uttryck, med tanke på hur många anmälningar som kommer in.
Skulle du anmäla till DO igen?
– Ja det skulle jag göra. Men då tror jag att jag går dit. Det känns som ett slöseri med frimärken om jag får samma svar igen.