Hoppa till huvudinnehåll
Socialförsäkring

Långa telefonköer till kassan

Ambitionen är att svara inom fem minuter. Men i verkligheten får den som ringer till Försäkringskassan vänta betydligt längre än så, visar en granskning.
Lina Björk Publicerad
Colourbox
Colourbox

Många myndigheter har som mål att svara på inkommande samtal inom tre till fem minuter. Men långt ifrån alla uppnår den siffran, visar en rundringning av TT. När telegrambyrån gjorde ett stickprov en vardag under kontorstid tog det betydligt längre tid att komma fram.

Förra året tog det i snitt 15 minuter att komma fram till en handläggare på kassan och drygt hälften av dem som väntade i kö valde att lägga på luren innan samtalet kopplades fram, enligt officiell statistik. När TT gjorde sin provringning tog det 21 minuter innan samtalet kopplades vidare.

Men Försäkringskassan är varken ensam eller sämst av myndigheterna vad gäller tillgänglighet. Skatteverket hade en väntetid på 33 minuter och Polisen, som har ett uttalat mål att besvara 90 procent av alla samtal inom tre minuter, lyckades inte med det. Hälften kom inte fram på utsatt tid och en av fyra valde att lägga på luren.

Den som vill ringa till Centrala studiestödsnämnden och kolla sina lån kommer dock att slippa stå i telefonkö. I snitt tog det 2,3 minuter att nå myndigheten och när TT gjorde sitt stickprov kom man fram på direkten. Samma gällde Transportstyrelsen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Socialförsäkring

Fler får ersättning för att vårda närstående

Antalet personer som får närståendepenning är rekordhögt. Men antalet borde vara ännu högre, enligt Försäkringskassan. Många känner inte till att de har rätt till pengar.
David Österberg Publicerad 17 februari 2025, kl 06:04
Hjälpande händer
Den som stöttar en närstående som är svårt sjuk kan få ersättning från Försäkringskassan. Colourbox

Om man tar hand om en närstående som är svårt sjuk kan man få ersättning från Försäkringskassan. För att få pengar krävs bland annat att man inte har kunnat jobba och att ens närstående är så sjuk att det finns risk att hon eller han inte överlever. Risken ska finnas inom den närmaste tiden. 

Förra året fick 17 000 personer närståendepenning. Det är den högsta noteringen någonsin, enligt siffror från Försäkringskassan. Majoriteten av mottagarna, 72 procent, är kvinnor.

– Det är många fler kvinnor än män som använder närståendepenning. Att fler kvinnor än män är mottagare av ersättning för att ta hand om en närstående är något vi ser även i andra delar av socialförsäkringen, säger Peter Abrahamsson, analytiker på Försäkringskassan.

Fler kan ha rätt till ersättning

Totalt betalade Försäkringskassan ut 210 miljoner kronor i ersättning. I snitt fick varje mottagare ersättning för 11 dagar. Många känner dock inte till att närståendepenning finns, enligt Försäkringskassan.

– Vi tror att det finns många som inte känner till att den här ersättningen finns och som skulle kunna ha rätt till den. Så om man avstår arbete för att stötta en närstående som har ett livshotande tillstånd kan man ansöka, säger Maria Byrgren verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.

 

Vad är närståendepenning?

  • Den som avstår arbete för att stötta en närstående med ett livshotande tillstånd kan ha rätt till närståendepenning. 
  • Som närstående räknas någon man har en nära relation till, exempelvis släkting eller vän.
  • Livshotande tillstånd innebär att det finns risk att personen död inom den närmaste tiden.
  • Att stötta innebär exempelvis att vara närvarande eller hjälpa till med ärenden.
  • Den som får närståendepenning har rätt att vara ledig från sitt jobb.

    Källa: Försäkringskassan