Hoppa till huvudinnehåll
Semester

Spara semester – så funkar det

Att jobba hemma under coronapandemin underlättar livspusslet för många tjänstemän. Kanske skippar du betald ledighet för att vardagen går ihop ändå. Men det finns några saker att tänka på om du sparar din semester.
Lina Björk Publicerad 11 november 2020, kl 16:32
Almanacka med post-it med texten covid-19.
Tänker du spara semesterdagar i år och ta ut en längre semester ett annat år i stället? Foto: Shutterstock

5 dagar enligt lagen

Som anställd har du möjlighet att spara en viss del av din semester. Det kan du dock göra först när du tjänat in fler än 20 betalda semesterdagar, då du har rätt att spara de överskjutande betalda dagarna till senare. Enligt lagen har du rätt till 25 semesterdagar per år. Det innebär att du kan spara högst fem dagar per år.

Fler dagar enligt kollektivavtal

Om företaget du jobbar på har kollektivavtal kan andra regler gälla. Kanske har du mer semester än de lagstadgade 25 dagarna? Då kan du och din arbetsgivare komma överens om att spara även de dagarna.

Så får de sparade dagarna tas ut

Du behöver inte ta ut dina sparade semesterdagar i ett sjok utan kan fördela dem som du vill. Vill du ta ut fler än fyra dagar sammanhängande ska de tas ut i samband med huvudsemester, om du och arbetsgivaren inte kommer överens om annat. Däremot måste du ha använt årets semesterdagar innan du kan börja knapra på de sparade.

Pengar i stället för semester?

Skulle du ha sparat semesterdagar i flera år är det arbetsgivarens skyldighet att se till att du tar ut de sparade dagarna senast det femte året. Du kan inte kräva att ledighet omvandlas till pengar, på samma sätt som din arbetsgivare inte ensidigt får bestämma att betala ut semesterersättning i stället för ledighet. Däremot kan ni tillsammans bestämma hur du ska göra med din sparade semester. Men då krävs att ni kommer överens, annars måste semesterdagarna förläggas som ledighet senast år fem.

Prata med chefen

Om du vill spara semesterdagar så måste du tala om det för din arbetsgivare och berätta hur många dagar du har tänkt spara, lämpligen i samband med din sammanhängande långsemester. När du sedan ska ta ut dem måste du meddela din arbetsgivare senast två månader i förväg, om de inte hänger ihop med huvudsemestern.

Tänk på! 

Vid konkurs kan sparad semester gå förlorad

Om semestern är för gammal så brinner den inne vid en konkurs. Det är bara semesterlön för det löpande intjänandeåret och året innan som omfattas av den statliga lönegarantin, men för att få ut pengarna får man inte ha slagit i taket, vilket 2020 motsvarade 189 200 kronor.

Viktigt med återhämtning

Att begränsa antalet semesterdagar som går att spara har dock en poäng. Att få tillräckligt med vila och återhämtning är en viktig del i arbetet. En minimistandard för vila anses vara fyra veckors semester per år, och då kan det vara bra att inte spara allt för många dagar.

Semesterlagen

Semesterlagen reglerar villkoren för semester i svenska företag och gäller alla företag, oavsett bransch och storlek. På företag som är anslutna till kollektivavtal kan man på vissa punkter avvika från lagen, men den ligger alltid till grund för bestämmelserna.

Lagen finns
till för att ge anställda en lagstadgad rätt till vila. Den reglerar tre förmåner, nämligen den anställdes rätt till:

  • Semesterledighet
  • Semesterlön
  • Semesterersättning
Semester

Maxa semestern genom att maska på jobbet

Nedräkningen inför semestern är i full gång. Men för att få den återhämtning du förtjänar och behöver, bör du se till att hjärnan går på ledighet i förväg. 
Johanna Rovira Publicerad 21 juni 2023, kl 06:00
Till vänster ett färgglatt parasoll. Till vänster en man på kontor, sitter i skräddarställning på bordet med en bok ovanpå huvudet.
Undvik att jobba ihjäl dig på sikt - ta istället verkligen vara på ledigheten. Här är några tips på hur du får ut största möjliga effekt av din semester. Foto: Colourbox.

En trend som pågått en längre tid på arbetsmarknaden är att många tjänstemän smygjobbar under semestern. Konsekvenserna av att aldrig koppla av från jobbet är svåra - enligt Arbetsmiljöverket dör närmare 800 personer om året av jobbstress.

För att undvika att jobba ihjäl sig på sikt är det viktigt att verkligen ta vara på semestern. Är den för kort är den tämligen meningslös ur rekreationssynpunkt eftersom det tar lång tid för de flesta att gå ner i varv och ladda batterierna – i synnerhet om man är slutkörd, visar forskning.

Här är några tips på hur du får ut största möjliga effekt av din semester:

Snuttifiera inte semestern

Ta ut en så lång sammanhängande ledighet som du kan. Enligt semesterlagen har du rätt till minst fyra veckors sammanhängande ledighet under sommarmånaderna.

Stämpla ut hjärnan i förväg

Varva ner mentalt och maska så smått, till exempel genom att gå hem tidigare och ta längre pauser. Arbetsgivaren kanske surar lite, men har å andra sidan allt att vinna på att du kommer tillbaka utvilad och alert efter semestern.

Säg nej

Undvik att ta på dig nya arbetsuppgifter inför semestern och släpp den orimliga tanken på att du ska försöka hinna bli klar med allt du redan åtagit dig innan du går på ledighet. Låt kökkenmöddingen på skrivbordet vila tills i höst.

Logga ut

Lägg in ett autosvar i e-posten som talar när du är tillgänglig igen. Här kan du få inspiration till hur du ska utforma svaren. 

Stressa inte på semestern

Känn dig inte tvingad att besöka varje ölbar i Tyskland, bestiga Matterhorn, bo i hobbithålor på Nya Zeeland och bygga ny veranda bara för att övertrumfa dina hetsiga kollegor. Gör det du tycker är roligt. Att slöa bort semestern kan vara klokare än att kuska runt efter häftiga semesterupplevelser eftersom sömn är otroligt viktigt för återhämtningen.

Undvik smygjobb

Lämna datorn och mobilen på jobbet och fall inte för frestelsen att du måste kolla vad som händer. Om du har svårt att hålla tassarna borta från verksamheten och känner att företaget går under om du inte har råkoll – så begränsa tillfällena då du tittar i mejlen till bestämda tider, så sällan som möjligt.