Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Få vet att de kan plugga med lön

Från den första oktober kan den som jobbat ett tag söka ett nytt studiebidrag och få upp till 80 procent av lönen. Men 8 av 10 svenskar känner inte till det visar en Sifoundersökning.
Elisabeth Brising Publicerad 3 oktober 2022, kl 06:00
Man sitter i läsesal och studerar.
Plugga med lön? Åtta av tio svenskar har aldrig hört talas om det nya studiestödet enligt en undersökning Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

Åtta av tio svenskar har aldrig hört talas om det nya studiestödet enligt en undersökning som företaget Randstad Risesmart gjort. Samtidigt tror nästan nio av tio att det förbättrar chanserna för dem som arbetat ett tag att lyckas på arbetsmarknaden.

Studiestöd - en del av nya LAS

I samband med den nya las-uppgörelsen klubbade riksdagen ett nytt omställningsstudiestöd. Det gör att du kan få 80 procent av lönen i bidrag för studier om de stärker dig på arbetsmarknaden.

För att få pengarna måste man uppfylla vissa krav, till exempel ha jobbat minst 8 av de senaste 14 åren. Studiestödet betalas ut för studier från den 1 januari 2023. Men redan den första oktober kan man söka utbildningar och pengar via CSN.

– Oavsett om man breddar sig eller går den traditionella karriärstegen får man möjlighet att bygga på med kompetens. Studiestödet gör att det blir en buzz kring vidareutveckling, säger Gabriella Nilsson, director på Randstad Risesmart, ett företag som arbetar med omställning och karriärutveckling.

Ökad möjlighet att byta bransch

Enligt undersökningen tror en majoritet av svenskarna att det nya studiebidraget ökar möjligheten att få jobb i en annan bransch än den man arbetat i innan.

– När man jobbat ett tag kanske man vill testa att göra något nytt. Det är en annan era i dag än förr. Du kan ha flera typer av jobb under ditt arbetsliv, säger Gabriella Nilsson.

En dryg tredjedel av de tillfrågade tror att studiestödet gör att man kan konkurrera mer effektivt i rekryteringsprocesser. En tredjedel anser också att omställningsstöd ökar möjligheten att kompetensutvecklas inom ramen för ens tjänst.

Bara 13 procent tror dock att studiestödet ökar chanserna för just dem att behålla sin nuvarande anställning.

–  Jag tror man marknadsfört det här bidraget mer som kompetensväxling. Många tycker nog att de klarar av sitt jobb bra och är trygga i det, säger Gabriella Nilsson.

Om Sifo-undersökningen 
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel på uppdrag av Ranstad Risesmart i början av september 2022. Totalt intervjuades 1 488 personer i åldern 18–65 år, varav 1192 personer inom sysselsättning. Panelen är representativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval och inte självrekryterad.

Kompetensutveckling

CSN ville ha 50 miljoner extra – fick bara 10

Den som söker omställningsstudiestöd får vänta månader på besked. Därför krävde CSN 50 miljoner extra i år för att kunna korta väntetiden. Nu meddelar regeringen att myndigheten får 10 miljoner kronor extra.
David Österberg Publicerad 5 september 2023, kl 09:36
Ett kuvert från CSN.
För att korta väntetiderna för de som söker omställningsstudiestöd krävde CSN 50 miljoner extra. Nu meddelar regeringen att myndigheten får mer pengar - dock bara 10 miljoner kronor i år. Foto: Jessica Gow/TT.

Kollega har i flera artiklar berättat om de långa väntetiderna för omställningsstudiestöd. Flera fackförbund har kritiserat regeringen för att inte hålla sin del av las-överenskommelsen och krävt mer pengar till CSN, Centrala studiestödsnämnden. Myndigheten har uppgett att den behöver 50 miljoner kronor extra i år för att anställa fler handläggare – och på så sätt kunna korta väntetiderna. Totalt vill CSN ha 250 miljoner kronor extra till 2025.

Nu meddelar regeringen att CSN får 10 miljoner kronor extra i år. Nästa år och 2025 blir tillskottet 50 miljoner kronor per år, totalt 110 miljoner kronor.

Regeringen vill också se regelförändringar och ska inom kort ge CSN i uppdrag att se över reglerna.

Stefan Tärnhuvud, pressekreterare på CSN, skriver i ett mejlsvar till Kollega att myndigheten gläds åt tillskottet och att det kommer att "göra skillnad för handläggningen". Nästa år räknar CSN dessutom med att ha ett mer automatiserat system för handläggningen.

Martin Linder är ordförande för Unionen. Han tycker att det är bra att regeringen nu tillför en del pengar, men är kritisk till att de dröjt:

"Vi har varit besvikna på hur regeringen hanterat omställningsstödet och var starkt kritiska till att man inte sköt till pengar redan i våras när CSN flaggade för att man inte hade resurserna som krävdes för att hantera ansökningarna. Att en del av pengarna som myndigheten har begärt kommer nu är bra, men det är fortsatt regeringens ansvar att se till att omställningsstödet börjar fungera", skriver han till Kollega.

Martin Linder anser också att det är bra att reglerna förenklas. 

"Sådana förändringar tas fram tillsammans med oss parter för inte äventyra intentionen i den här överenskommelsen", skriver han.

Socialdemokraterna är kritiska till att myndigheten fick mindre än hälften av pengarna den begärt.

– Det riskerar att leda till att tusentals människor fortsatt inte får besked om att påbörja sina studier. Det innebär att regeringen håller på att schabbla bort den här reformen, säger partiets utbildningspolitiska talesperson Åsa Westlund till TT.