Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Fotbolls-VM genom tiderna

Semic förlag
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad

 - Sluta sura, det är ju bara fotboll, sade syrran till mig en varm junikväll 2002. Sverige hade precis åkt ur VM i åttondelsfinalen i en tröttsam förlängning mot Senegal.

Det hela hade börjat så bra. Vi hade lottats in i dödens grupp vilket betydde Argentina, England, och Nigeria i gruppspelet. Efter likaspel mot England och vinst mot Nigeria var slutligen bara giganterna Argentina kvar. Ett likaresultat räckte för att gå vidare.

I mitten av första halvlek fick Sverige frispark.

- Är du sugen på att ta den?, frågade Henke Larsson.

- Klart jag är sugen, svarade Anders Svensson. Resten är historia. Svensson skjuter frisparken från 25 meters avstånd och den går, till allas förvåning, rakt in i nätet i argentinarnas mål.

Anders Svensson vet inte riktigt vart han ska ta vägen, och slänger sig slutligen i gräset och öppnar famnen - för landslaget och Sveriges alla tv-tittare.

Det blev ett av de starkaste minnena från VM 2002. Och det finns ett antal sådana stunder genom tiderna- när Frankrikes Zinedine Zidane skallar Italiens Marco Materazzi i finalen, när Argentinas Diego Maradona gör mål med hjälp av "guds hand" i VM 1986 och så klart, Ravellis straffräddning 1994. Och dessa minnen är någonting mer än fotboll. Det är gemenskap, stolthet, kämparglöd men inte minst ren och skär glädje. Allt detta finns representerat i en samling referat, skrivna av Sveriges ledande fotbollskrönikörer och forna landslagsspelare. Några sticker ut mer än andra. Arne Hegerfors skriver, liksom Bo Hansson och Johan Orrenius med driv och tempo. Ett av bottennappen var 1990 års referat av Ragnar Strömblad. Även om fotboll ibland är poesi, går det helt enkelt inte att bygga ett helt referat på gräsplanens vajande grässtrån.

Oavsett författare, är samlingen referat en fantastisk återblick genom årtiondena. Från starten 1930 i Uruguay, till finalen i vuvuzelornas Sydafrika.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.