Hoppa till huvudinnehåll
Strejk

Om Unionen strejkar stannar Sverige

650 000 människor är med i Unionen. Att förbundet skulle ta ut alla i strejk är högst osannolikt – men inte helt omöjligt. Häng med under en fiktiv dag när alla utom du stannar hemma.
David Österberg Publicerad
Lars Pehrson / SvD / TT
Unionen har bland annat medlemmar som är kabinanställda och markpersonal på flygplatserna. Lars Pehrson / SvD / TT

7.00 Du vaknar och plockar upp mobilen. Du är sugen på att kolla vad som hänt i världen, men nätet verkar ligga nere. Du roffar åt dig sonens mobil – han har en annan operatör – och ringer kundtjänsten. Där brukar väntetiden vara lång, nu är den enorm. Till slut kommer du fram. Förutom att få hjälp med ditt ärende får du veta att Unionen har tagit ut alla sina medlemmar i strejk och att personen du pratar med inte är med i facket och är ensam på jobbet.

8.00 Du tar bilen till jobbet. Där är det öde. Du har ont i huvudet och hoppas att det ska hjälpa att dricka kaffe. Det gör det inte. Du bestämmer dig för att gå till ett apotek på förmiddagsrasten.

9.30 Du går iväg för att köpa huvudvärkstabletter. En stund senare möts du av en stängd dörr och en handskriven lapp: ”Stängt på grund av strejk!”. Du suckar och går tillbaka till jobbet.

12.00 Du äter din lunch i en öde matsal. Köttbullar, pasta och en hel morot för fibrernas skull. Du tar en tugga av moroten och biter av en tand. Du svär och ringer en tandläkare för att få en akuttid. Men tandsköterskorna strejkar och några tider finns inte att få.

14.30 Du använder eftermiddagsrasten till att åka och besiktiga bilen. Du känner dig nervös för det brukar bli dyrt att åtgärda alla fel. Men det hade du inte behövt vara: Bilprovningen är stängd för besiktningsmännen strejkar.

16.30 Det är svårt att få något gjort på kontoret när alla andra strejkar. Du bestämmer dig för att åka hem och packa för flygresan till kollegorna på Stockholmskontoret. Du hoppas att de har slutat strejka imorgon. På vägen svänger du förbi Systembolaget för att köpa en flaska rött eller två. Där är det stängt på grund av strejk.

19.00 Du åker till flygplatsen. Där visar det sig att ditt flyg är inställt. Både mark- och kabinpersonalen strejkar och de flesta avgångar är inställda eller försenade. Du åker hem igen.

22.00 Du går och lägger dig och hoppas att konflikten är löst tills i morgon. Om inte tänker du också strejka.

Läs också: 3 frågor och svar om strejk

Läs också: Därför strejkar vi så lite

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Strejk

Sju saker du behöver veta vid strejk

Måste jag avbryta min semester för att vara med och strejka? Här är några bra regler att hålla koll på vid konflikt – och vad som händer om du inte följer dem.
Lina Björk Publicerad 14 april 2025, kl 06:00
en penna som skriver ett kryss i en ruta
Om din arbetsplats skulle bli uttagen i strejk finns det några viktiga punkter att hålla reda på. Exempelvis att kontinuerligt informera de anställda om vad som händer. Foto: Colourbox

1. Måste jag strejka? 

Ja, om du är medlem i ett fackförbund som tar till konflikt, så är du tvungen att strejka när förbundet kräver det. Om du vägrar kan du uteslutas på grund av strejkbryteri. 

2. Får jag lön trots att jag strejkar? 

Du får inte lön av din arbetsgivare under tiden du strejkar. Men Unionen har en strejkkassa och du har rätt till full ersättning för den lön du förlorar under tiden strejken pågår. 

3. Vad förväntas jag göra om jag inte är medlem i facket? 

Om du är oorganiserad har du ingen skyldighet att strejka utan kan arbeta som vanligt. Men du kan välja att delta i strejken om du vill, utan att drabbas av repressalier från arbetsgivaren. Deltar du i strejken och inte är med i facket får du dock varken lön från arbetsgivaren eller konfliktersättning från facket. Du kan bli medlem i facket under varseltiden ända fram till att konflikten bryter ut, och då kan du få ersättning. 

4. Vem ska organisera strejken på plats? 

Det är fackförbundets förtroendevalda och medlemmar som genomför strejken och det är fackklubbens uppdrag att organisera konfliktarbetet på plats. Det kan handla om att ha medlemsmöten, dela ut information eller ha kontakt med fackets regionala kontor. 

5. Kan jag gå hem och vara ledig vid en strejk?

Nej, i och med att ditt fackförbund står för ersättningen vid en strejk förväntas du också vara tillgänglig för uppgifter som kan bli aktuella, till exempel att stå strejkvakt. 

6. Måste jag bryta min semester för att vara med och strejka? 

Nej, redan beviljad semester behöver inte avbrytas. 

7. Jag är chef, ska jag vara med och strejka? 

Ja, som chef och medlem berörs du på samma sätt som alla andra om det skulle bli ett strejkvarsel på din arbetsplats. 

Källa: Unionen, Svenskt Näringsliv.