Hoppa till huvudinnehåll
Strejk

Strejk – det här gäller vid en konflikt

Vad händer om ditt fackförbund lägger ett strejkvarsel? När räknas du som strejkbrytare och vad är en sympatistrejk? Kollega reder ut dina rättigheter och skyldigheter vid strejk.
Linnea Andersson Publicerad
Man sätter upp strejkinformation.
Måste jag strejka om jag är medlem i facket? Foto: Fredrik Sandberg/TT

Strejk eller konflikt

Anledningen till att ett fackförbund tar till strejk är att man inte kommer längre via förhandlingar med arbetsgivaren. Det är en åtgärd som används för att sätta press på motparten. Facket kan varsla om strejk av tre olika anledningar:

  1. Under en avtalsrörelse när fack och arbetsgivare blir oense om innehållet i det nya kollektivavtalet. Det här är den vanligaste orsaken till strejk.
  2. Mot ett enskilt företag för att få fram kollektivavtal på en arbetsplats som saknar avtal. Det är inte kopplat till avtalsrörelsen utan kan ske när som helst.
  3. Som en sympatiåtgärd när ett annat fackförbund är i konflikt med en arbetsgivare. Facket kan också varsla om sympatiåtgärd med en egen konflikt och då utöka konflikten till andra företag.
     

Fredsplikt

Så länge det finns ett kollektivavtal kan facket inte ta till konfliktåtgärd mot ett företag. Undantaget är vid sympatistrejk.
 

Sympatistrejk

Även om du eller företaget du jobbar på inte berörs direkt av en konflikt kan du bli uttagen i strejk om ditt fackförbund tar till sympatiåtgärd med ett annat fackförbund eller utökar en egen strejk.
 

Strejkbrytare

Om du är medlem i ett fackförbund som tar till konflikt är du tvungen att strejka när förbundet kräver det. Om du vägrar riskerar du att uteslutas på grund av strejkbryteri.

Senast Unionen uteslöt strejkbrytare var efter avtalsrörelsen 2012. Unionen inledde en strejk mot arbetsgivarorganisationerna Almega Tjänsteföretagen och Medieföretagen som berörde sju företag och över 1 000 medlemmar. På två av företagen valde fem personer att jobba som vanligt. Fyra av strejkbrytarna valde att lämna förbundet frivilligt efter konflikten. Den femte medlemmen, som ville behålla sitt medlemskap, uteslöts efter ett beslut från Unionens förbundsstyrelse.

Att bli medlem på nytt är inte helt lätt. Har du en gång blivit utesluten krävs ett medgivande från förbundsstyrelsen.
 

Ersättning under strejk

Olika fack har olika stora strejkkassor och har därför råd att strejka olika länge. Under en konflikt har du som medlem i Unionen rätt till full ersättning för den lön du förlorar. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Strejk

Sju saker du behöver veta vid strejk

Måste jag avbryta min semester för att vara med och strejka? Här är några bra regler att hålla koll på vid konflikt – och vad som händer om du inte följer dem.
Lina Björk Publicerad 14 april 2025, kl 06:00
en penna som skriver ett kryss i en ruta
Om din arbetsplats skulle bli uttagen i strejk finns det några viktiga punkter att hålla reda på. Exempelvis att kontinuerligt informera de anställda om vad som händer. Foto: Colourbox

1. Måste jag strejka? 

Ja, om du är medlem i ett fackförbund som tar till konflikt, så är du tvungen att strejka när förbundet kräver det. Om du vägrar kan du uteslutas på grund av strejkbryteri. 

2. Får jag lön trots att jag strejkar? 

Du får inte lön av din arbetsgivare under tiden du strejkar. Men Unionen har en strejkkassa och du har rätt till full ersättning för den lön du förlorar under tiden strejken pågår. 

3. Vad förväntas jag göra om jag inte är medlem i facket? 

Om du är oorganiserad har du ingen skyldighet att strejka utan kan arbeta som vanligt. Men du kan välja att delta i strejken om du vill, utan att drabbas av repressalier från arbetsgivaren. Deltar du i strejken och inte är med i facket får du dock varken lön från arbetsgivaren eller konfliktersättning från facket. Du kan bli medlem i facket under varseltiden ända fram till att konflikten bryter ut, och då kan du få ersättning. 

4. Vem ska organisera strejken på plats? 

Det är fackförbundets förtroendevalda och medlemmar som genomför strejken och det är fackklubbens uppdrag att organisera konfliktarbetet på plats. Det kan handla om att ha medlemsmöten, dela ut information eller ha kontakt med fackets regionala kontor. 

5. Kan jag gå hem och vara ledig vid en strejk?

Nej, i och med att ditt fackförbund står för ersättningen vid en strejk förväntas du också vara tillgänglig för uppgifter som kan bli aktuella, till exempel att stå strejkvakt. 

6. Måste jag bryta min semester för att vara med och strejka? 

Nej, redan beviljad semester behöver inte avbrytas. 

7. Jag är chef, ska jag vara med och strejka? 

Ja, som chef och medlem berörs du på samma sätt som alla andra om det skulle bli ett strejkvarsel på din arbetsplats. 

Källa: Unionen, Svenskt Näringsliv.