I juni förra året inledde Unionen en strejk för att sätta tryck på framför allt kravet på individgarantier i förhandlingarna med Almega Tjänsteföretagen och Medieföretagen. Sju företag berördes av strejken, som omfattade över 1 000 medlemmar. Men trots att Unionen hade hört sig för bland de anställda och fått klartecken för stridsåtgärder, var inte alla med på tåget. Fem personer på två företag valde att gå till jobbet och utföra sina arbetsuppgifter som vanligt.
- När förbundet varslar om strejk ska man vara medveten om att det är den yttersta åtgärden man tar till för att sätta tryck i förhandlingarna. Det är inget som är önskvärt, men om man inte lyckas få gehör för sina krav på annat vis är det nödvändigt. Då är man också skyldig som medlem att ställa upp, annars gör man sig skyldig till brott mot stadgarna, säger Bosse Hallberg, Unionens avtalsexpert.
- Om man spelar en match kan inte några gå och sätta sig i omklädningsrummet, eller som i det här fallet, gå ut och spela för motståndarlaget.
Fyra av strejkbrytarna har efter konfliktens slut valt att lämna förbundet på eget initiativ. Men den femte har uttryckt en önskan att behålla sitt medlemskap i Unionen. Så blir dock inte fallet. På förbundsstyrelsens sammanträde i slutet av april beslutades att medlemmen ska uteslutas. Han, och de fyra som självmant lämnat förbundet, kommer inte att kunna bli medlemmar igen, om inte styrelsen lämnar sitt medgivande.