Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

När hinner du sova, Stefan?

Valcirkusen i USA har kommit till New Hampshire och SVT-korrespondenten Stefan Åsberg rapporterar i direktsändning både morgon och kväll.
Eva Karlsson Publicerad

 Stefan Åsberg och fotografen Kyle Lanningham sitter i bil på väg till Concord, huvudstaden i New Hampshire. Det är måndag den 9 januari och klockan är halvtio på förmiddagen lokal tid. När de kommer fram ska de spela in och redigera ett inslag till kvällens Rapport. De har inte så mycket tid på sig, det är som vanligt de här bråda dagarna då primärvalen har startat och en kandidat för republikanerna ska utses. Stefan har ätit bacon till frukost, kanske blir det en hamburgare med pommes frites till lunch. Utanför är det kallt och trist.

- Det är intensivt så här i början. I Iowa blev händelseutvecklingen sådan att jag var vaken i nästan två dygn. Omräkningen tog så otroligt lång tid.  

Eftersom Mitt Romney kanske kan nomineras redan efter Florida så ska Stefan Åsberg och Kyle Lanningham hänga på cirkusen fram till dess. Efter Iowa och New Hampshire, som av tradition har röstat först, ska South Carolina och Florida rösta den 21 respektive den 31 januari.

När du rapporterar i morgon-tv gör du det tjugo minuter i ett på natten, när kommer du i säng?

- Vid halvtvå men man har en viss anspänning efter livesändningarna så det kan vara svårt att somna.

Har du något knep att ta till?

- Jag gick en kurs i meditation när jag var femton och gick i nian och jag försöker med det. Ibland fungerar det, ibland inte.

Lite sömn och många hamburgare...

- Jag lever så otroligt onyttigt när jag jobbar så här och jag måste röra på mig. Kyle och jag brukar gå till gymmet ihop, men han tränar mer än jag, han springer varje morgon. Om man inte motionerar skulle man väga 100 kilo innan man är hemma.

Ni arbetar tätt tillsammans?

- Vi jobbar bra ihop. Vi är lika gamla, han kommer från Dallas i Texas, och när vi har tid tittar vi på hockey eller fotboll ihop.

Som korrespondent bevakar du allt från politik till idrott.

- Ja, man jobbar som allmänreporter och det är det som är så roligt.

Hur länge har du varit i USA?

- Jag var här 2003-2006 och sedan var jag hemma drygt tre år innan jag kom tillbaka sommaren 2010. Jag är kvar till sommaren 2013.

Har du familj?

- Ja, min fru och vår femtonåriga dotter är med mig i USA. Vår tjugoårige son är kvar i Gävle. Både min fru och jag är från Gävle, vi har hängt ihop i över tjugo år.

Vad är bäst med Sverige?

- Att det är rent, effektivt, välorganiserat och att det inte finns utslagna människor på gatorna överallt.

Och sämst?

- Att det är så fruktansvärt förutsägbart. Det sociala umgänget i Sverige är inte lika lätt. Här behöver man inte vara bästa vänner för att bjuda någon på middag.

Vem blir republikanernas kandidat?

- Jag är rätt säker på att det blir Mitt Romney. Men det skulle bli en mycket roligare valrörelse om det blev Newt Gingrich. Han ligger väldigt pyrt till i alla mätningar men är en otrolig debattör.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

När ljuset blir till mörker – så klarar du vårdepressionen

Dagarna blir bara ljusare och varmare. Våren efterlängtad av många men inte av alla. För en del är årstiden förknippad med trötthet och en känsla av nedstämdhet.
Petra Rendik Publicerad 7 april 2025, kl 06:00
Vårdepression. Till vänster en ung skejtboardåkare, till höger en ledsen kvinna på en parkbänk om våren.
Våren är här, men inte alla känner sig pigga. Årstidsbunden depression kan drabba även under ljusare tider. Psykologen Martina Nelson förklarar varför och ger råd för att må bättre under våren. Foto: Jessica Gow/TT/Colourbox.

Plötsligt är det är ljust när vi går till jobbet och ljust när vi kommer hem. Våra vintertrötta kroppar fylls med energi och glädje.

Men för ungefär 15 procent av befolkningen blir det precis tvärtom. Man känner sig mosig, nere och trött, får svårt att sova och tappar motivationen att göra roliga saker. Årstidsbunden depression eller nedstämdhet förknippas oftast med hösten och mörkret. Men vårljuset kan också vara en utmaning för många. 

En trolig hypotes är att den biologiska klockan hamnar i ofas när dagarna bli längre och ljusare. Det i sin tur påverkar hormoner och humör. Därför kan de som känner sig trötta under våren också ha något svårare att anpassa sig till sommartid.

Press att vara social och glad

Martina Nelson pyskolog
Martina Nelson. Foto: Caroline Andersson Renaud.

Man tror att kroppen inte riktigt är redo för skiftningar med ljusförändringarna, det i kombination med en sårbarhet för depression. Men en annan aspekt är också att många känner en press på att våren ska vara en nystart, vi ska vara glada och sociala. Och så känner man inte alls så, säger psykologen Martina Nelson.

Det varierar från person till person hur hårt man drabbas. Majoriteten drabbas inte av en regelrätt diagnosticerad depression. Ungefär en till två procent blir så pass dåliga att de till exempel inte klarar av att gå till jobbet. Då behöver man ibland behandlas med till exempel KBT, ljusterapi och antidepressiva läkemedel.

För alla andra vårtrötta själar finns relativt enkla medel att ta till för att må bättre.

Det låter kanske tråkigt men det handlar om att hålla rutiner så gott det går. Försök att inte ändra på dygnsrytmen, lägg dig och vakna ungefär samma tid. Det är också viktigt att röra på sig och ät regelbunden och bra mat, säger Martina Nelson.
 

Inte alla blir pigga på våren

Utgå heller inte ifrån att alla i din omgivning känner sig pigga på våren, det minskar den sociala stressen. Och på arbetsplatsen kan vi alla göra en insats som kan hjälpa en kollega som inte mår så bra tycker Martina Nelson.

Försök att komma ut en stund varje dag, kanske på lunchen. Ta en kaffe eller picknik ihop när det är ljust ute. Det kan kännas motigt men i längden mår vi bra av det.

Något mer man kan göra?

Kom ihåg att du inte ensam om må så här och vårtröttheten går ofta över efter några veckor.