Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Försäkringskassan får bakläxa för sträng tolkning

Formuleringen "stadigvarande nedsatt arbetsförmåga" har tolkats för hårt av Försäkringskassan och bidragit till att personer som borde få sjukersättning blivit utan. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast i en dom.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad

Kraven för att få sjukersättning skärptes i juli 2008. Då slog man fast att arbetsförmågan ska vara "stadigvarande" nedsatt, till skillnad från det tidigare begreppet "varaktigt". Därtill ska medicinsk och arbetslivsinriktad rehabilitering inte kunna göra att arbetsförmågan kommer tillbaka.

De här kraven har Försäkringskassan tolkat strängt. Stadigvarande har i praktiken översatts till livslångt, eftersom läkare och handläggare sällan kan utesluta att arbetsförmågan blir bättre någon gång i framtiden.

Nu har Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast att kassan varit för hård i sin tolkning.

- De slår fast att det inte finns stöd i lagtexten för att arbetsförmågan ska vara nedsatt till pensionsåldern eller kvarstå hela livet. Domen kommer att innebära en klar förbättring för våra medlemmar och jag tolkar det som att det nu borde bli lättare att få sjukersättning, säger Erika Ejderhamn Roupé, förbundsjurist på Unionen. 

Eftersom förvaltningsdomstolens dom är prejudicerande innebär det att alla framtida sjukersättningsärenden och mål handläggs i enlighet med den.

Försäkringskassan har även haft en hård tolkning av begreppet rehabilitering. Det har inte räckt att läkare och annan vårdpersonal bedömt att rehabiliteringsåtgärder är bortkastade, utan rehabilitering måste också ha satts in och misslyckats.

Högsta förvaltningsdomstolen konstaterar i sin dom att det nu räcker med att man bedömt att rehabilitering inte kommer att förbättra arbetsförmågan.



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.