Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

...Quorn

En svamp? Ett protein? En grönsak? Quorn är svaret på vegetarianernas böner. Det marknadsförs som magert, fiberrikt och sunt. Som en blandning mellan kött och kyckling, enligt tillverkaren. Men vad är det? Svamp har jag fått mig berättat. Men det är inte hela sanningen.
Linda Svensson Publicerad

Att jämföra Quorn med champinjoner är ungefär som att likställa en manet med en människa, har en mykolog på Cornell University deklarerat.

Quorn är visserligen en svamp, men inte sorten du kan plocka i skogen. Mer som ett angrepp, ett oönskat ludd i en gammal ost. Fast önskat i och för sig.

Enligt tillverkaren (Quorn är ett registrerat varumärke) fann man organismen i marken på ett fält i England. Marlow Foods, som då ägdes av Astrazeneca lyckades odla den i jättelika silos och tillsätta ämnen, bland annat äggvita, för att få den i ätbart skick så att säga.

Produkten godkändes som livsmedel av engelska myndigheter i mitten av 80-talet, och har sedermera kommit att utgöra ett stående, om än dyrt, inslag i den vegetariska kostcirkeln.

I USA stötte Quorn på problem. Amerikanska FDA - Food and Drug Administration - tog inte precis emot med öppna famnen. Om det hade protektionistiska syften eller inte låter jag vara osagt. FDA godkände trots allt Quorn. Men att döma av somliga dietisters och hälsogurus yttranden kan man anta att produkten blev betydligt mer ifrågasatt på andra sidan Atlanten.

Organisationen CSPI - the Center for Science in the Public Interest - har krävt att Quornprodukter märks med en varning för att konsumtion kan orsaka magbesvär eller till och med allergisk chock. I sina rullor har de exempel på uppemot tusen personer som har fått besvär efter att ha ätit Quorn.

Svenska Livsmedelsverket har valt att inte komma med några särskilda rekommendationer. Men produkten har diskuterats.

Kritiken till trots, Quorn fortsätter att erövra världen. Och vad är väl lite mögelsvamp egentligen? Jag äter gärna mögel. Bara jag vet att det är just det jag petar i mig. Jag gillar inte att bli lurad. Och som mögelexperten David M. Geiser sade om att likställa Quorn med matsvamp: "Det är som att kalla en råtta för kyckling, bara för att båda är djur."  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Så hälsosam är en vit månad

Blir det lätt ett glas för mycket? Lite för ofta? Gör drickandet att du ibland känner dig trött och seg på jobbet? Då kan det vara läge för en alkoholpaus.
Publicerad 25 augusti 2025, kl 05:59
Kompisar cyklar i skogen
Att ta en paus från alkohol en period har en rad fördelar både fysiskt och mentalt. Foto: Colourbox

På bara en vit månad utan alkohol sker en rad mätbara och positiva förändringar i både kropp och knopp.

– Du blir mer alert, klarare i tanken och sover bättre. Minnet såväl som det rationella tänkandet förbättras. Många blir förvånade över hur de nästan omgående känner sig piggare och vitalare, säger Sven Andréasson, alkoholläkare, professor emeritus och verksam vid Riddargatan 1, en mottagning för alkohol och hälsa i Stockholm.

Han poängterar att även de som bara brukar dricka måttligt upplever dessa positiva förändringar, som påverkar både arbetsprestationen och det allmänna välbefinnandet.

– Det är få människor som inte märker av de positiva effekterna av en vit månad, säger Sven Andréasson.

Bättre psykiskt mående snabbt

Förutom att du får mer energi kan en alkoholpaus sannolikt göra att du också mår psykiskt bättre. 

Visserligen kan ett glas eller två liva upp. Men bara för stunden. Planering, rationellt tänkande och impulskontroll, funktioner som sitter i den främre delen av hjärnan, släcks ner när du dricker. Det kan vara belönande och avslappnande på kort sikt men är mer förödande ur ett längre perspektiv.

Även i små mängder triggar alkohol kroppens stressystem. Halterna av stresshormonerna kortisol, noradrenalin och adrenalin ökar när vi dricker. Vid regelbundet bruk riskerar man ett kroniskt stresspåslag. Det gör att alkohol ökar oro och ångest.

– Regelbunden alkoholkonsumtion kan också ha en depressiv effekt, säger Sven Andréasson.

Dessutom är alkohol passiviserande. Du sätter inte i gång med olika projekt när du tagit ett glas utan blir ofta okoncentrerad och initiativlös. Och det gäller inte minst dagen därpå.

5 plus med en alkoholpaus

1. Hjärnan får vila. Alkohol leder till förändringar i hjärnan och i princip alla funktioner påverkas. Men hjärnan återhämtar sig i de flesta fall.

2. Bättre psykiskt mående. Du blir piggare och får mer saker gjorda. Oro, ångest och depression dämpas.

3. Bättre sömn. Alkohol gör att sömnen blir ytligare och den välgörande djupsömnen försvinner. Det gör att du blir trött dagen efter.

4. Mer frihet. Alkohol har en passiviserande verkan. Du kan heller inte köra bil eller gå på gym. Många undviker också andra människor när de druckit. Handlingsfriheten ökar när du är nykter.

5. Bättre hälsa. Det blir lättare att se vilka hälsoproblem som försämras av alkohol. Redan efter någon vecka märker du förbättringar när det gäller exempelvis blodtryck och långdragna infektioner.

Det finns alltså goda skäl för en helnykter period för att orka mer både på jobbet och på fritiden.

Även de rent fysiska hälsovinsterna av en alkoholfasta är påtagliga. Alkohol har en toxisk effekt på kroppens alla vävnader och celler. Men om du slutar att tillföra den giftiga substansen sker en naturlig normalisering och återhämtning för flera funktioner i kroppen.

Bättre blodtryck och levervärden

– En vit månad ger genomgående positiva fysiska förändringar. Blodtryck och kolesterol, som är riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar sjunker. Levervärdena blir bättre. Dessutom håller de goda effekterna i sig under sig lång tid, säger Sven Andréasson.

Alkohol är också mer skadligt än man hittills har trott.

– Senare års forskning visar att det inte finns några hälsovinster ens vid ett måttligt drickande. En drink förkortar livet med fem minuter. Det är en envis myt att en liten mängd alkohol är bra för hälsan.

Andréasson framhåller att en månads alkoholpaus kan bli en möjlighet att reflektera, för att kanske förändra sina vanor.

– Det kan väcka frågor som: Vad är en lagom nivå av drickande för mig? Vad ska jag göra i stället för att dricka? Vad tycker jag är kul och meningsfullt?

– Förutom alla hälsovinster kan en vit månad också bli startskottet till att ta upp intressen och aktiviteter som du lagt på hyllan, säger Sven Andréasson.

Text: Gertrud Dahlberg

Så kommer du igång

1. Skriv ned din målsättning. Varför vill du ta en paus? Hur ser en schyst framtida alkoholkonsumtion ut för dig? Hur mycket vill du dricka per vecka och vid varje tillfälle?

2. Registrera din nuvarande konsumtion.

3. Hur ska du hantera det sociala livet? Hur kan du tacka nej ibland? Finns det sammanhang när det lätt blir för mycket? Är det i så fall läge att skippa dem?