- Ett obegripligt regelverk är den största bidragande orsaken, säger Anders Wickander, utredare på SO.
Enligt SO:s årliga arbetsmarknadsrapport fick 384 000 personer ersättning från en arbetslöshetsförsäkring förra året. Det är långt färre än tidigare.
- De flesta förklarar bortfallet med att så många gått ur a-kassorna de senaste åren men då blandar man ihop äpplen och päron. Det finns två arbetsförsäkringar, en grundförsäkring och en inkomstbortfallförsäkring och endast den senare är kopplad till a-kassan, säger Anders Wickander.
Han förklarar istället det stora bortfallet som en följd av a-kassornas förändrade och komplicerade regler. I början av 2007 tog man bland annat bort studerandevillkoret vilket innebar att man inte längre hade rätt att söka pengar från a-kassan direkt efter avslutad utbildning. Man hade inte heller rätt till ersättning under studieuppehåll eller om man arbetade deltid.
- Därtill blev det nya regelverket oerhört snårigt. Man bryter ut grupper och applicerar speciella regler på dem, exempelvis bemanningsanställda eller deltidare. Man hade kvar en massa övergångsregler vilket gjorde att två personer som blev arbetslösa på samma dag blev behandlade helt olika beroende på om någon varit arbetslös tidigare och därför omfattades av de gamla reglerna. Dessutom måste den arbetssökande räkna sina jobbade timmar ner på minutbasis. Bara att få in uppgifterna tar ju månader.
Många av förändringarna slog hårt mot vissa grupper. Deltidsbegränsningen slog mot kvinnorna och studerandevillkoret slog mot de unga.
Anders Wickander ställer sig även frågande till att kostnaden för att tillhöra en a-kassa skiljer sig mellan de olika organisationerna.
- Det är orimligt att betala 90 kronor för att vara med i en kassa och 450 att vara med i en annan som tillhandahåller precis samma produkt.
För att få bukt på a-kassornas dåliga resultat ser han bara en lösning. Se över regelverket i arbetslöshetsförsäkringen.
- Om man vill att fler ska gå med i a-kassan så måste personer se nyttan av att vara med. I dagsläget blir man bortskrämd av byråkratin och många tror inte att de får ut några pengar i alla fall.