Lever verkligen ex-beatlen Paul McCartney? Eller dog han i en bilolycka i mitten på 1960-talet? Ja, hävdar en konspirationsgrupp, och har tonvis med bevis för det.
Det hela började egentligen en sen höstkväll i oktober 1969. Radioprataren Russ Gibb satt ensam i sin studio och spelade musik. Ett telefonsamtal kopplades in och en man som kallade sig Tom berättade att Paul McCartney hade dött i en tragisk bilolycka 1966 och att han numera var ersatt av William Cambell. Gibb var tveksam och bad Tom att utveckla teorin.
- Spela Revolution 9 baklänges, sade Tom.
Det gjorde han, och Russ Gibb plus alla hans radiolyssnare kunde tydligt höra att det lät som om man sjöng" Turn me on dead man".
Ryktet togs upp igen några dagar senare då WABC:s radiopratare Roby Young diskuterade ämnet. Han fick sparken från radiokanalen, men skadan var redan skedd - konspirationsteorin hade satt fart på allvar och nu började även stormedia få upp ögonen för det besynnerliga påståendet.
Journalister började jämföra utseendet på Paul som ung och hur han såg ut efter sommaren 1966, man analyserade låtar för att hitta ledtrådar och tittade närmare på skivomslag för att hitta dolda budskap.
I synnerhet två skivomslag fick extra uppmärksamhet: Abbey Road och Sgt. Pepper Lonely Hearts Club Band. På Omslaget till Abbey Road, Beatles kanske mest kända omslag, går Paul barfota över övergångstället och håller en cigarett i handen, en tydlig siciliansk symbol för död hävdade konspiratörerna. De övriga beatlarna är också klädda för begravning: John Lennon är präst i vitt, Ringo Starr är begravningsentreprenör i svart och George Harrison är dödgrävaren klädd i jeans. Underligt är också att Paul håller cigaretten i höger hand trots att han är vänsterhänt. Men den kanske tydligaste indikationen går att finna på en bil parkerad utmed gatan. På registreringsplåten står bokstäverna 28if LMW, alltså 28 år om han hade levt idag, och Linda McCartney Weaps.
Huruvida Paul McCartney är vid liv eller inte låter jag vara osagt. Ryktet säger att han haft ganska roligt åt konspirationsteorin. Han ska till och med ha skämtat om saken 1993 då han släppte livealbumet Paul is Live.
För den som vill analysera skivorna lite extra:
Sgt. Pepper Lonely Hearts Club Band:
I mitten av omslaget finns en trumma med namnet Lonely hearts. Håller man en spegel över bokstäverna liknar det ordet 1one IX he die, alltså 1 plus one påstås betyda 11 och IX, den romerska siffran för nio bildar 11/9, alltså Pauls dödsdag.
Gerorge Harrison pekar på texten Wednesday morning five o´clock, vilket skulle vara Pauls dödstid.
Flera döda personer vänder sina huvuden mot Paul på omslaget: Edgar Allan Poe, James Dean, Marilyn Monroe och den döda beatlen Stuart Sutcliff.
De röda blommorna på omslaget bildar ordet Beatleso, vilket betyder be at Leso, som skulle vara den grekiska ö han är begravd på.
The White Album:
I Albumspåret I´m so tired påstås man kunna höra John Lennon viska: Paul is dead, I miss him, miss him, miss him, om man spelar skivan baklänges.
Bildkollaget visar en man som påminner om Paul McCartney, det tros vara den nye medlemmen i bandet.
När ljuset blir till mörker – så klarar du vårdepressionen
Dagarna blir bara ljusare och varmare. Våren efterlängtad av många men inte av alla. För en del är årstiden förknippad med trötthet och en känsla av nedstämdhet.
Våren är här, men inte alla känner sig pigga. Årstidsbunden depression kan drabba även under ljusare tider. Psykologen Martina Nelson förklarar varför och ger råd för att må bättre under våren. Foto: Jessica Gow/TT/Colourbox.
Plötsligt är det är ljust när vi går till jobbet och ljust när vi kommer hem. Våra vintertrötta kroppar fylls med energi och glädje.
Men för ungefär 15 procent av befolkningen blir det precis tvärtom. Man känner sig mosig, nere och trött, får svårt att sova och tappar motivationen att göra roliga saker. Årstidsbunden depression eller nedstämdhet förknippas oftast med hösten och mörkret. Men vårljuset kan också vara en utmaning för många.
En trolig hypotes är att den biologiska klockan hamnar i ofas när dagarna bli längre och ljusare. Det i sin tur påverkar hormoner och humör. Därför kan de som känner sig trötta under våren också ha något svårare att anpassa sig till sommartid.
Press att vara social och glad
Martina Nelson. Foto: Caroline Andersson Renaud.
–Man tror att kroppen inte riktigt är redo för skiftningar med ljusförändringarna, det i kombination med en sårbarhet för depression. Men en annan aspekt är också att många känner en press på att våren ska vara en nystart, vi ska vara glada och sociala. Och så känner man inte alls så, säger psykologen Martina Nelson.
Det varierar från person till person hur hårt man drabbas. Majoriteten drabbas inte av en regelrätt diagnosticerad depression. Ungefär en till två procent blir så pass dåliga att de till exempel inte klarar av att gå till jobbet. Då behöver man ibland behandlas med till exempel KBT, ljusterapi och antidepressiva läkemedel.
För alla andra vårtrötta själar finns relativt enkla medel att ta till för att må bättre.
– Det låter kanske tråkigt men det handlar om att hålla rutiner så gott det går. Försök att inte ändra på dygnsrytmen, lägg dig och vakna ungefär samma tid. Det är också viktigt att röra på sig och ät regelbunden och bra mat, säger Martina Nelson.
Inte alla blir pigga på våren
Utgå heller inte ifrån att alla i din omgivning känner sig pigga på våren, det minskar den sociala stressen. Och på arbetsplatsen kan vi alla göra en insats som kan hjälpa en kollega som inte mår så bra tycker Martina Nelson.
– Försök att komma ut en stund varje dag, kanske på lunchen. Ta en kaffe eller picknik ihop när det är ljust ute. Det kan kännas motigt men i längden mår vi bra av det.
Något mer man kan göra?
– Kom ihåg att du inte ensam om må så här och vårtröttheten går ofta över efter några veckor.