Men när kanalen bygger upp en extern studio för att sända direkt från till exempel ett sportevenemang följer någon av dem med i en upplänk/satellitbil för att skapa en förbindelse mellan studion och programkontrollen på TV4.
- Framförallt så etablerar vi förbindelser från program som Idol, Körslaget och många sportprogram. Dessutom distribuerar vi direktsändningar som till exempel presskonferenser till Nyhetskanalen som sänder på webben.
Andra arbetsuppgifter är att konvertera filer som kommer från nyhetsbyråer, fotografer och andra tv-bolag till TV4:s sändningsstandard .
Före april 2008 sparades allting på band. Då kunde det bli väldigt stressigt om flera redigerare/reportrar ville ha samma material från bandet. Trots att sändningstiden närmade sig fick man snällt vänta på sin tur. Nu när allt är digitaliserat har alla samma möjlighet att få materialet till sina redigeringar. Dessutom kan alla på aktualitet (de som jobbar på Nyheter, Sport, Samhälle) få se materialet lågupplöst på sin datorskärm. När något från de gamla inslagen som finns på band behövs gör Tommy Dahlqvist och hans kollegor om det till digitalt format.
Har du tryckt på fel knapp så att det har blivit svart i rutan?
- Det har hänt. Då stiger pulsen. Man måste åtgärda felet snabbt för annars zappar tittarna över till andra kanaler.
Hur kom det sig att du började på TV4?
- Först var jag på SVT i sju år. Jag var med och jobbade under fotbolls-VM 1994 i USA åt European Broadcasting Union och när jag kom tillbaka tänkte jag att jag ville göra något annat. Några kollegor hade gått över till TV4 och jag hörde mig för om det fanns jobb där. Det fanns det. I december har jag jobbat här i femton år. Jag trivs väldigt bra, det är en mycket spännande arbetsplats och fantastiska kollegor.
Vad behöver man för utbildning?
- Jag hade gått el-telelinjen när jag började på SVT. Där fick jag gå en teknisk internutbildning på två månader och sedan arbetade jag parallellt med en erfaren kollega. Numera är det datorkunskap man ska kunna. Den analoga världen existerar nästan inte längre. Det kommer nytt hela tiden och man måste söka information och veta var man kan hitta den. Fast det mesta lär vi oss av varandra. Man måste ha viljan att dela med sig av sina kunskaper.
Vilka fler egenskaper är bra att ha?
- Man ska vara vetgirig, drivande, stresstålig och proaktiv.
Vad har du för arbetstider?
- Vi jobbar skift. Det kan vara 4.00-12.30, 9.00-16.00, 12.00-23.00, 16.00-24.00 och 10.30-18.30. Vi jobbar två av sju helger men jag har föräldraledigt på söndagar så då får familjen alltid se mig hemma.
Vad gillar du att titta på för tv-program?
- Beckfilmerna och många engelska deckare är bra. Jag tittar också på CSI, Idol, dokumentärer och debattprogram. Mycket sport blir det också.
Är du nöjd med din lön?
- Ja, fast alla vill väl ha mer egentligen. Jag har 28 000 kronor i grundlön och i snitt 7 000 i skifttillägg i månaden.
Har du några förmåner?
- Vi har fruktkorg och friskvårdsbidrag, 500 kronor per termin om jag tränar utanför TV4:s lokaler. Vi har också en träningslokal i huset, där kan man gå på gym och klasser för en kostnad på 350 kronor per termin. För tre år sedan tog de bort rikskupongerna men i stället har vi subventionerad lunch i matsalen.