Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Intendent

- Jobbet är inte fysiskt tungt, man skriver och läser och träffar kunder och man blir bara bättre och bättre med åren, säger Hans Larsson, intendent på Stockholms auktionsverk och expert på böcker, handskrifter och kartor.
Eva Karlsson Publicerad

Den dyraste bok som sålts på auktion i Sverige är en atlas med amerikanska 1700-talskartor. Den gick för 2,8 miljoner kronor till en amerikan. Objekt som är billigare än 700 kronor tas inte emot. På bokauktionerna, som är fyra om året, finns allt från papyrusfragment från tiden vid Kristi födelse till moderna konstböcker med originalgrafik av till exempel Miró eller Chagall.

Hans Larsson tar emot kunder på auktionsverket i Stockholm och på dess filialer i Göteborg och Malmö. Ibland besöker han själv kunderna, som när de vill sälja hela eller delar av sitt bibliotek. Han går på museum, åker på mässor och träffar kunder utomlands. En stor del av hans arbetstid består i att skriva katalogerna till bokauktionerna.  

Vilka egenskaper behövs i ditt yrke?

- Ett brinnande intresse, fingertoppskänsla, språkkunskaper och en välutvecklad allmänbildning.

Vad behöver man för utbildning?

- Det finns ingen formell utbildning i Sverige. En akademisk utbildning i sig räcker inte utan man måste lära sig genom att jobba med någon som kan. Jag är historiker och hade arbetat på bibliotek och i bokhandel i drygt tio år när jag började på auktionsverket 1979. Första året arbetade jag tillsammans med den person jag skulle ersätta.

Hur många kommer på en auktion?

- Mellan trettio och sextio kunder kommer personligen, men man kan också lämna bud vid visningen eller via internet och telefon.   

Får du bjuda för egen räkning?

- Ja, om jag gör det skriftligt före visningen.

Vilka är kunderna?

- Det är både handlare och privatsamlare och till större delen män. Men det har blivit flera kvinnor bland både handlarna och samlarna under mina år i branschen.

- När mannen dör har änkan och barnen många gånger ingen aning om värdet på böckerna och säljer dem för en spottstyver. Jag minns en dam som kom med en illuminerad (färgillustrerad) 1400-talshandskrift på pergament. Den visade sig gå för mer än tvåhundratusen kronor.   

Vilka samlarobjekt är ute respektive inne?

- Vitterhet (skönlitteratur) har stagnerat men det som står sig är äldre reselitteratur, topografi, naturvetenskap, historia och viktiga historiska dokument samt planschverk. Vackra band som är gjorda av kända bokbindare eller böcker som har ägts av kända personer är eftertraktade.

Hur gör du en värdering?

- Den bygger mycket på egen erfarenhet, jag har sett "det mesta", men det dyker upp nya böcker hela tiden. Sedan 1995 har vi en databas över allt vi har sålt. Tidigare fick vi använda ett lösbladssystem eller så litade man på sitt goda minne. Via internet kan man också söka i olika databaser, på antikvariat och läsa om auktioner utomlands. Jag bildar mig en uppfattning om en prisbild och det blir utropspriset som står i katalogen.

Får man sälja allt hur som helst?

- Det har hänt mig två gånger på trettio år att en bok har fått exportförbud. Den ena var en stambok från tidigt 1600-tal. När man på den tiden var ute och reste brukade man be folk man mötte att skriva i den. Den här boken hade tillhört en adelsman som var nära bekant med Gustav II Adolf och många prinsar och hertigar hade skrivit hälsningar i boken. Den andra var en liten atlas av tysken Sebastian Münster i en italiensk 1500-talsupplaga.

Hur ser en dålig dag på jobbet ut?

- Det är inte roligt om en missnöjd kund ringer på morgonen. Det kan handla om beskrivningen i katalogen eller att hans bok inte sålde till det pris han hoppades på. Men det brukar reda upp sig

... och en bra?

- En bra dag är när man får in någonting riktigt roligt och en lyckad auktion kan man leva på i flera veckor. Jag tycker att arbetet mest består av bra dagar.

Det låter som om du trivs väldigt bra.

- Jag trivdes på mitt förra arbete i en bokhandel men det här är ännu roligare. Det ger personlig tillfredsställelse. Man kan fortsätta med det även som pensionär.

Hur är arbetsbelastningen?

- Den går i vågor. Inför en auktion blir det en del övertid. Det är mycket jobb med att skriva katalogerna. Fyra om året ges ut och innehåller tillsammans 450-500 textsidor i A4-format.

Hur många böcker har du själv?

- Med alla på vinden och i källaren och ute på landet blir det närmare tjugotusen böcker och småskrifter. Jag vill inte kalla mig bibliofil men jag tycker om att samla på böcker som handlar om böcker. Det finns deckare i bokmiljö som är intressanta.

Är du nöjd med din lön?

- Humanister brukar inte ha särskilt höga löner, men det är en hyfsad lön, som bibliotekarier ungefär.   

Fakta

Hans Larsson tipsar om bra böcker om böcker:

  • Som introduktion, en samlares syn på boksamlande: J. V. Johansson: Försvar för boksamlaren. Ny upplaga, 1958.
  • En allmän handbok på svenska om boksamlande: Mats Christofferson: Boksamlaren, 1991.
  • Och två bra engelska böcker: John Carter: ABC for Book Collectors, 7 upplagan, London 1994 (kan ha kommit senare upplagor) och Antiquarian Books. A Companion for Booksellers, Librarians and Collectors. Compiled by Philippa Bernard, Aldershot, Scolar Press, 1994.
  • Som avslutning ett allmänt verk om bokens historia: Svend Dahl: Bokens historia, 2 upplagan, Stockholm 1961.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

När ljuset blir till mörker – så klarar du vårdepressionen

Dagarna blir bara ljusare och varmare. Våren efterlängtad av många men inte av alla. För en del är årstiden förknippad med trötthet och en känsla av nedstämdhet.
Petra Rendik Publicerad 7 april 2025, kl 06:00
Vårdepression. Till vänster en ung skejtboardåkare, till höger en ledsen kvinna på en parkbänk om våren.
Våren är här, men inte alla känner sig pigga. Årstidsbunden depression kan drabba även under ljusare tider. Psykologen Martina Nelson förklarar varför och ger råd för att må bättre under våren. Foto: Jessica Gow/TT/Colourbox.

Plötsligt är det är ljust när vi går till jobbet och ljust när vi kommer hem. Våra vintertrötta kroppar fylls med energi och glädje.

Men för ungefär 15 procent av befolkningen blir det precis tvärtom. Man känner sig mosig, nere och trött, får svårt att sova och tappar motivationen att göra roliga saker. Årstidsbunden depression eller nedstämdhet förknippas oftast med hösten och mörkret. Men vårljuset kan också vara en utmaning för många. 

En trolig hypotes är att den biologiska klockan hamnar i ofas när dagarna bli längre och ljusare. Det i sin tur påverkar hormoner och humör. Därför kan de som känner sig trötta under våren också ha något svårare att anpassa sig till sommartid.

Press att vara social och glad

Martina Nelson pyskolog
Martina Nelson. Foto: Caroline Andersson Renaud.

Man tror att kroppen inte riktigt är redo för skiftningar med ljusförändringarna, det i kombination med en sårbarhet för depression. Men en annan aspekt är också att många känner en press på att våren ska vara en nystart, vi ska vara glada och sociala. Och så känner man inte alls så, säger psykologen Martina Nelson.

Det varierar från person till person hur hårt man drabbas. Majoriteten drabbas inte av en regelrätt diagnosticerad depression. Ungefär en till två procent blir så pass dåliga att de till exempel inte klarar av att gå till jobbet. Då behöver man ibland behandlas med till exempel KBT, ljusterapi och antidepressiva läkemedel.

För alla andra vårtrötta själar finns relativt enkla medel att ta till för att må bättre.

Det låter kanske tråkigt men det handlar om att hålla rutiner så gott det går. Försök att inte ändra på dygnsrytmen, lägg dig och vakna ungefär samma tid. Det är också viktigt att röra på sig och ät regelbunden och bra mat, säger Martina Nelson.
 

Inte alla blir pigga på våren

Utgå heller inte ifrån att alla i din omgivning känner sig pigga på våren, det minskar den sociala stressen. Och på arbetsplatsen kan vi alla göra en insats som kan hjälpa en kollega som inte mår så bra tycker Martina Nelson.

Försök att komma ut en stund varje dag, kanske på lunchen. Ta en kaffe eller picknik ihop när det är ljust ute. Det kan kännas motigt men i längden mår vi bra av det.

Något mer man kan göra?

Kom ihåg att du inte ensam om må så här och vårtröttheten går ofta över efter några veckor.